Χρήστης:KatsipidouKalliopi/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


"Το μικρό δέντρο που θα γίνει δάσος"[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το “Μικρό δέντρο που θα γίνει δάσος” είναι ένα αυτοοργανωμένο εκπαιδευτικό εγχείρημα που βρίσκεται στο συνοικισμό Κρυονέρι Θεσσαλονίκης σε μία καταπράσινη περιοχή κοντά στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης και απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από τριών έως δώδεκα ετών.

Αξίες και αρχές λειτουργίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το παιδαγωγικό του πλαίσιο εμφορείται από την αξία της ελευθεριακής και βιωματικής εκπαίδευσης . Ειδικότερα σέβεται την ατομικότητα των παιδιών και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, την αποδέχεται, και δίνει το χώρο στο κάθε παιδί για να παρατηρήσει, να σκεφθεί, να αντιληφθεί, να δημιουργεί, να εκφράζεται ελεύθερα και να ενδυναμώνει την κριτική του ικανότητα χωρίς να παρεμβαίνει και να κατευθύνει τη νοητική του διαδικασία, παρά μόνο μέσω προτάσεων. Η αυτοπειθαρχία και η τιμωρία δεν έχουν θέση στο συγκεκριμένο εγχείρημα. Αντίθετα παρέχονται οι κατάλληλες συνθήκες για να καλλιεργείται η αυτονομία, η ανεξαρτησία των παιδιών, η ασφάλεια παράλληλα με το πνεύμα της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας. Η βιωματική μάθηση έχει ως στόχο να φέρει το παιδί κοντά με το αντικείμενο της μάθησης χρησιμοποιώντας την ομαδική έρευνα, την εναλλαγή ρόλων, την τέχνη, το θεατρικό παιχνίδι και το πείραμα. Παράλληλα υπάρχει και αλληλεπίδραση με το φυσικό περιβάλλον. Τα παράθυρα του σχολείου είναι χαμηλά ούτως ώστε να υπάρχει εγγύτητα του εξωτερικού περιβάλλοντος με το εσωτερικό, ενώ πολλές δραστηριότητες πραγματοποιούνται στον περιβάλλοντα χώρο για να εξερευνήσουν τη φύση, να παρατηρήσουν τις εναλλαγές της, να την αγαπούν θεωρώντας τους εαυτούς τους αναπόσπαστο μέρος αυτής. Οι χώροι του σχολείου είναι χωρισμένοι θεματικά και το παιδί κατανοεί ποιο υλικό ανήκει σε ποιο χώρο, οπότε να αυτοδιορθώνεται όταν διαπιστώνει πως ένα αντικείμενο δεν ταιριάζει σε συγκεκριμένο χώρο.

Σύνδεση με τα κοινά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκπαίδευση ως κοινό αποτελεί πόρο ανοικτής πρόσβασης καθώς δεν υπάρχουν σαφώς διαμορφωμένα περιουσιακά δικαιώματα. Μπορεί να προσφέρεται από τον κρατικό φορέα, από ιδιώτες ως επιχειρηματική δραστηριότητα ή να είναι αυτοδιαχειριζόμενη. Το εκπαιδευτικό εγχείρημα “Το μικρό δέντρο που θα γίνει δάσος” ορίζεται ως αυτοδιαχειριζόμενο. Υπάρχει διαμερισμός της εξουσίας στους χρήστες της που έχουν και την ευθύνη της διαχείρισης αλλά και της απόδοσής σύμφωνα με τις αρχές διαχείρισης του πόρου που έχει θέσει η Έλινορ Όστρομ. Το παιδαγωγικό πλαίσιο αποτελεί απλά ένα σημείο αναφοράς και εκκίνησης που βρίσκεται σε μία διαρκώς ανανεούμενη σχέση και συνδιαμόρφωση με τη συμμετοχή των μελών των κοινότητας που την αποτελούν οι συνοδοί (αποφεύγεται ο τίτλος δάσκαλος ή εκπαιδευτικός), τα παιδιά και οι γονείς καθώς και όποιος άλλος βρίσκεται στο άμεσο οικογενειακό περιβάλλον και έχει ρόλο στο μεγάλωμα αυτών. Δημιουργείται δίκτυο σχέσεων, επικοινωνίας καθώς και αλληλεπίδρασης, και το σχολείο αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο και όχι παγιωμένο οργανισμό με οριζόντια διάρθρωση με σκοπό να συμβαδίζει αλλά και να αφουγκράζεται τις καθημερινές ανάγκες και επιθυμίες των χρηστών του. Υπάρχουν συλλογικά όργανα, όπως η συνέλευση των παιδιών και συνοδών που πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία βάση όπου σε ένα πνεύμα σεβασμού προς τον εαυτό τους, προς τους άλλους και με ομαδικότητα δημιουργούνται συνθήκες επικοινωνίας για να διαμορφώνεται η σχολική πραγματικότητα μέσα από τις προτάσεις των παιδιών, να ακουστούν οι απόψεις τους χωρίς παρεμβάσεις από την πλευρά των που υποστηρίζουν και υποβοηθούν την εξέλιξη της συζήτησης. Επίσης πραγματοποιούνται συνελεύσεις συνοδών, γονέων, οικογενειακές συναντήσεις, παιδικές συνελεύσεις σε σχολικές ώρες, ομαδικές αυτομορφώσεις, κοινωνικές δράσεις και υποομάδες εργασίας. Οι όποιες αποφάσεις λαμβάνονται με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες και αναλαμβάνονται ευθύνες για την πραγμάτωσή τους από τα εμπλεκόμενα μέλη.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]