Χρήστης:Giannis.auth.11/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
The Crown
ΕίδοςΙστορικό Δράμα
ΗθοποιοίClaire Foy, Matt Smith,Vanessa Kirby, Eileen Atkins, Jeremy Northam, Victoria Hamilton, Ben Miles, Greg Wise, Jared Harris, John Lithgow, Alex Jennings, Lia Williams, Anton Lesser, Matthew Goode
Αριθμός Επεισοδίων20
Παραγωγή
ΠαραγωγόςPeter Morgan

Το Στέμμα (The Crown) είναι μία διαδικτυακή τηλεοπτική σειρά, ένα ιστορικό δράμα, που γράφτηκε κατά κύριο λόγο από τον Peter Morgan και δημιουργήθηκε μετά από την ταινία του "The Queen" και τη θεατρική παράσταση "The Audience". Την παραγωγή ανέλαβε η Left Bank Pictures και η Sony Pictures Television για το Netflix. Η σειρά προβλέπεται να περιέχει 60 επεισόδια και 6 κύκλους, με δέκα μονόωρα επεισόδια ο κάθε κύκλος, καλύπτοντας τη ζωή της βασίλισσας Ελισάβετ Β' από τα νεανικά της χρόνια μέχρι και τη βασιλεία της. Η κινηματογράφηση της σειράς πραγματοποιήθηκε στα Elstree Studios στο Borehamwood, Hertfordshire, με λήψεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και άλλα μέρη παγκοσμίως.

Ο πρώτος κύκλος, που κυκλοφόρησε στο Netflix στις 4 Νοεμβρίου του 2016, καλύπτει την περίοδο από το γάμο της βασίλισσας με τον Φίλιππο, δούκα του Εδιμβούργου, το 1947, μέχρι τη διάλυση της σχέσης της αδερφής της με τoν υπολοχαγό Peter Townsend το 1955. Ο δεύτερος κύκλος,που κυκλοφόρησε στις 8 Δεκεμβρίου του 2017, καλύπτει την περίοδο από την κρίση στη Διώρυγα του Σουέζ το 1956, μέχρι και τη γέννηση του πρίγκιπα Εδουάρδου το 1964. Η σειρά έχει ανανεωθεί για έναν τρίτο και έναν τέταρτο κύκλο, με τον τρίτο να αναμένεται να κυκλοφορήσει το 2019. Ο τρίτος κύκλος, θα συνεχίσει την ιστορία από το 1964, καλύπτοντας τις δύο περιόδους κατά τις οποίες ο Harold Wilson ήταν πρωθυπουργός, μέχρι το 1976, ενώ ο τέταρτος θα συμπεριλαμβάνει την πρωθυπουργία της Μάργκαρετ Θάτσερ και θα παρουσιάσει την Νταϊάνα, πριγκίπισσα της Ουαλίας.

Έχει προγραμματιστεί να πρωταγωνιστούν νέοι ηθοποιοί κάθε δύο κύκλους. Η Claire Foy ερμηνεύει τη βασίλισσα στους δύο πρώτους κύκλους, δίπλα στον Matt Smith ως πρίγκιπα Φίλιππο και την Vanessa Kirby ως πριγκίπισσα Μαργαρίτα. Για τον τρίτο και τον τέταρτο κύκλο, την βασίλισσα θα υποδυθεί η Olivia Colman ,τον πρίγκιπα Φίλιππο ο Tobias Menziesκαι την πριγκίπισσα Μαργαρίτα η Helena Bonham Carter.

"Το Στέμμα" έχει επαινεθεί για την υποκριτική, τη σκηνοθεσία, την κινηματογραφία, την παραγωγή και τη σχετικά ακριβή ιστορική καταγραφή της βασιλείας της βασίλισσας Ελισάβετ. Έχει λάβει σημαντικά βραβεία, όπως το Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού για την Foy και Καλύτερου Ηθοποιού για τον Lithgow, στην 23η Screen Actors Guild Awards. Επίσης, έλαβε 26 υποψηφιότητες για τους δυο πρώτους κύκλους από τα Primetime Emmy Awardsκαι δύο υποψηφιότητες για "Outstanding Drama Series".

Η υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

"Το Στέμμα" ιχνηλατεί τη ζωή της βασίλισσας Ελισάβετ Β' από το γάμο της το 1947 μέχρι σήμερα. Ο πρώτος κύκλος, στον οποίο πρωταγωνιστεί η Claire Foy παρουσιάζει τη βασίλισσα κατά την πρώιμη περίοδο της βασιλείας της, περιγράφοντας τα γεγονότα μέχρι το 1955, με τον Ουίνστον Τσώρτσιλ να παραιτείται από πρωθυπουργός και την αδερφή της Βασίλισσας, την πριγκίπισσα Μαργαρίτα να αποφασίζει να μην παντρευτεί τον Peter Townsend. Ο δεύτερος κύκλος καλύπτει την Κρίση της Διώρυγας του Σουέζ το 1956, μέχρι τη συνταξιοδότηση του τρίτου πρωθυπουργού επί βασιλείας της, του Harold Macmillan, το 1963, ακολουθώντας την Υπόθεση Προφιούμο, ένα πολιτικό σκάνδαλο και την γέννηση του βασιλιά Εδουάρδου, το 1964.

Στο ξεκίνημα του τρίτου κύκλου, η Olivia Colman θα ερμηνεύει τη Βασίλισσα. Ο τρίτος κύκλος θα καλύπτει την πρωθυπουργία του Harold Wilson και την τραγωδία του Άμπερφαν, το 1969, την τελετή ανακήρυξης του πρίγκιπα Κάρολου και την οκταετή σχέση της πριγκίπισσας Μαργαρίτας με τον βαρόνο και υπεύθυνο των βασιλικών κήπων Roddy Llewellyn που οδήγησε σε διαζύγιο με το σύζυγο της Antony Armstrong-Jones, το 1978. Ο τρίτος κύκλος επίσης θα παρουσιάσει την Καμίλα, Δούκισσα της Κορνουάλης και την Νταϊάννα, πριγκίπισσα της Ουαλίας, οι οποίες θα πρωταγωνιστήσουν στον τέταρτο κύκλο, κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας της Μάργκαρετ Θάτσερ.