Χρήστης:Georgescarter

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Χρήστης:Gcarter)
Γιώργος Κάρτερ
Ο Γιώργος Κάρτερ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση27 Ιανουαρίου 1928
Κέρκυρα, Ελλάδα
Θάνατος22 Ιουλίου 2012 (83 ετών)
Αθήνα, Ελλάδα
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΑνωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΈλληνας λογοτέχνης, κριτικός θεάτρου και τηλεόρασης και συντάκτης της Βικιπαίδειας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΙσμήνη Κάρτερ - Χρυσοχόου
ΣυγγενείςΕρνέστος Κάρτερ (αδερφός)
Ιστότοπος
www.karter.gr

Ο Γιώργος Κάρτερ του Νικολάου (Κέρκυρα, 27 Ιανουαρίου 1928 - Αθήνα, 22 Ιουλίου 2012) ήταν Έλληνας λογοτέχνης, κριτικός θεάτρου και της τηλεόρασης, που συμμετείχε συνεισφέροντας στη Βικιπαίδεια κάνοντας χρήση του ονόματος χρήστη Georgescarter.

Βιογραφικό

Κύριο λήμμα: Γιώργος Κάρτερ

Ο Γεώργιος Κάρτερ, όπως ήταν το πλήρες όνομά του γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1928. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών και ήταν διπλωματούχος της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου.

Από το 1949 ως το 1965 εργάστηκε στο ραδιόφωνο, όπου σκηνοθέτησε ραδιοφωνικά και θεατρικά έργα κι έγραψε 500 περίπου εκπομπές. Από την έναρξη λειτουργίας της ελληνικής τηλεόρασης ήταν από τα βασικά της στελέχη. Παράλληλα, δημοσίευε σχετικά άρθρα σε εξειδικευμένα περιοδικά και συνεργαζόταν σε εγκυκλοπαιδικά λεξικά. Οι μελέτες του για τα ΜΜΕ εγκαινίασαν την ελληνική βιβλιογραφία του είδους. Διετέλεσε διευθυντής Τηλεόρασης της ΕΡΤ-1, διευθυντής Ραδιοφωνίας-Τηλεόρασης της ΕΡΤ-2, μέλος του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, Πρόεδρος της Ε. Ε. Λογοτεχνών, μέλος της COM.E.S (Ευρωπαίων συγγραφέων) και επανειλημμένα πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Εθνικού θεάτρου.

Το πνευματικό και ποιητικό του έργο βράβευσε η Ακαδημία Αθηνών καθώς και άλλοι φορείς.

Απεβίωσε αιφνιδίως την Κυριακή 22 Ιουλίου 2012 σε ηλικία 84 ετών στην Αθήνα.

Συνεισφορά στη Βικιπαίδεια

Ο Γιώργος Κάρτερ ξεκίνησε να συνεισφέρει επώνυμα στη Βικιπαίδεια στις 18 Οκτωβρίου 2008, όντας σε ηλικία 80 ετών, με το λογαριασμό χρήστη Gcarter και με πρώτη συνεισφορά τη δημιουργία του λήμματος Σπύρος Πιζάνης. Στη συνέχεια και μέχρι την τελευταία του επεξεργασία στις 24 Μαΐου 2012, χρησιμοποιούσε το λογαριασμό χρήστη Georgescarter.