Χρήστης:Evripidis Nikolidis/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

O Ευριπίδης Νικολίδης γεννήθηκε στην δυτικη Γερμανία απο μετανάστες γονείς. Ο πατέρας του Πέτρος, είχε καταγωγή από την Καβύλη Έβρου και η μητέρα του Θεονίκη,απο τον Άγιο Ισίδωρο της Ρόδου. Σε βρεφική ηλικία, οι γονείς του τον έφεραν απο το Ντίσελντορφ της Γερμανιας στο χωριό. Εκεί στην Καβύλη Ορεστιάδας στον Έβρο, μεγάλωσε με τον παππού του, Ευριπίδη, την γιαγιά Αθηνά που ήταν πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη και την μικροτερη του θεία Ευαγγελία. Ξεκίνησε την διαπαιδαγώγηση του στο Δημοτικό Σχολείο Καβύλης, μετέπειτα στο γυμνάσιο νέας Βύσσας και αργότερα στο τεχνικό λύκειο Ορεστιάδας.

Από πολύ νωρίς εκδήλωσε την αγάπη του και το ταλέντο του για τη μουσική και σε πολύ μικρή ηλικία, άρχισε να παίζει μπουζούκι αυτοδίδακτος, συμμετέχοντας σε τοπικά κέντρα διασκέδασης και Θρακιώτικα πανηγύρια της περιοχής. Στα 15 του χρόνια, εγκαταστάθηκε στην Θεσσαλονίκη όπου ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία, σπουδάζοντας παράλληλα στη σχολή του Αντώνη Παπαδόπουλου μπουζούκι και στο ωδείο Απόλλων Θεσσαλονίκης κλασική και ηλεκτρική κιθάρα.

Το 1992 ξεκίνησε την επαγγελματική του δραστηριότητα στην Αθήνα, όπου αργότερα εγκαταστάθηκε μόνιμα. Σήμερα θεωρείται ένας εκ τον πλέον καταξιωμένων μουσικών της χώρας μας ως συνθετης και κορυφαίος σολίστ του μπουζουκιου, εχοντας μια επαγγελματική εμπειρία πολλων ετών, σε κέντρα διασκέδασης, studios και συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


Ο Ευριπιδης Νικολιδης,εχει συνεργαστεί ως σολίστ του μπουζουκιού με πολυ σπουδαιους καλλιτέχνες όπως, ο Γιάννης Πάριος, Δημήτρης Μητροπάνος, Πασχάλης Τερζής, Σταμάτης Γονίδης, Άννα Βίσση, Έλενα Παπαρίζου, Καίτη Γαρμπή, Νατάσα Θεοδωρίδου, Χρήστος Δάντης, Γιώργος Μαζωνάκης, Μαριώ, Θέμης Αδαμαντίδης, Σταύρος Φωτιάδης και πολλούς άλλους.


Εκτός από δεξιοτέχνης στο μπουζούκι είναι επίσης πολύ καλός εκτελεστής σε διάφορα μουσικά όργανά όπως : μπαγλαμά, τζουρά, σάζι, ούτι, τζουμπούς.

Δισκογραφικά έχει παίξει τραγούδια των σπουδαιότερων ελλήνων συνθετών όπως Β.Τσιτσάνη, Μ. Λοίζου, Μ. Πλέσσα, Α. Καλδάρα, Σ.Καζαντζίδη, Χ. Νικολόπουλου, Μ. Τόκα, Α. Βαρδή, Ν. Καρβέλα, Γ. Θεοφάνους, Φοίβο κ.α.


Ως συνθέτης εχει συνεργαστει με τους μεγαλυτερους ερμηνευτες της χωρας μας κι έχει στο ενεργητικό του πολλούς χρυσούς και πλατινένιους δίσκους. Πολλά από τα τραγούδια του όπως ( Θα το σβήσω το φεγγάρι, Τι σου φταίει, Θα το σκεφτώ, Κοίτα τα μάτια μου ), έχουν γίνει επιτυχίες στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.

Τραγούδια του έχουν ερμηνεύσει πολύ σπουδαίοι και μεγάλοι καλλιτέχνες οπως: Πασχάλης Τερζής, Σταμάτης Γονίδης, Βασίλης Καρράς, Πίτσα Παπαδοπούλου, Κώστας Χατζής, Πέτρος Γαϊτάνος, Αντύπας, Γιώργος Σαρρής, Λιζέτα Νικολάου, Νίκος Μακρόπουλος, Έλενα Παπαρίζου, Παιδική Χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου, Σταύρος Φωτιάδης, Λένα Αλκαίου, Μαρία Σουλτάτου, Χρήστος Μενιδιάτης, Κωστας Καραφωτης, Ηλιας Κλωναριδης κ.α.

[1]

Το 2015 κυκλοφόρησε τον πρώτο του ορχηστρικό δίσκο με τίτλο "Τα Παραμύθια του Μπουζουκιού" απο την Μίνος ΕΜΙ στην Ελλαδα και στο εξωτερικό σε παγκοσμια πρώτη απο την μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως, UNIVERSAL MUSIC, σε 60 χώρες.

Το 2020 κυκλοφορησε 2 νεα ορχηστρικά σόλο μπουζούκι το ΝΟΣΤΑΛΓΙΑ σε μουσική δική του και το ΖΕΙΜΠΕΚΙΚΟ ΤΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗ σε μουσικη Σταμάτη Γονίδη.

Το 2022 ο Ευριπιδης Νικολιδης,σε συνεργασία με την εταιρεία του ΑΝΤ1 Heaven music και τον στιχουργο Γιάννη Τζουανόπουλο, κυκλοφορούν το νέο τους album με τίτλο “Εγώ Ζητάω Ουρανό[2]”. Πρόκειται για μια σειρά μοναδικών τραγουδιών σε έντεχνους και λαϊκούς ρυθμούς, σε συνεργασία με πολλά μεγάλα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής.

Το 2023 ο Ευριπίδης επηρεασμένος απο ενα τραγικό γεγονός που μας σημάδεψε ολους, όπου 57 ψυχές χάθηκαν στα Τέμπη ,συνέθεσε το τραγούδι “Μήνυμα[3]” σε στίχους Κώστα Ασμανίδη και ερμήνευσε η χορωδία του Δημήτρη Τυπάλδου.

Παράλληλα με αφορμή τα 100 χρόνια για τον ξεριζωμό της Θράκης ο Ευριπίδης συνέθεσε ενα νέο τραγούδι με τίτλο “Τα όνειρα της προσφυγιάς[4]” σε στίχους Κωστα Ασμανιδη,που ερμηνεύει Ο Σταμάτης Γονίδης και θα παρουσιάσει στην πατρίδα του την Θράκη.