Χρήστης:Efi istoria/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Philipps-Universität Marburg
Πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ
Ίδρυση1527
ΠρύτανηςProf. Dr. Katharina Krause
Ακαδημαϊκό προσωπικό2.698
Φοιτητές23.518
ΤοποθεσίαΜάρμπουργκ,Έσση, Γερμανία
Ιστότοποςhttp://www.uni-marburg.de

Το Πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ, ή ορθότερα "Φιλίππειο Πανεπιστήμιο του Μάρμπουργκ" (γερμ.: Philipps-Universität Marburg) είναι δημόσιο ανώτατο εκπαιδευτικό και ερευνητικό ίδρυμα που εδρεύει στην ομώνυμη πόλη του κρατιδίου της Έσσης. Είναι το αρχαιότερο προτεσταντικό Πανεπιστήμιο στον κόσμο με έτος ίδρυσης το 1527 . Σήμερα αποτελεί κρατικό πανεπιστήμιο, χωρίς θρησκευτικές υπαγωγές ή προσανατολισμούς.


Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πανεπιστήμιο ιδρύθηκε στις 30 Μαϊου του 1527 από τον Λανδγράβο (χωροδεσπότη) Φίλιππο τον Α΄ της Έσσης και ήταν το σημαντικότερο εκπαιδευτικό ίδρυμα του άλλοτε πριγκιπάτου της Έσσης. Ξεκίνησε τη λειτουργία του με 10 καθηγητές και 90 φοιτητές, εγγεγραμμένους σε 4 σχολές: τη θεολογική, τη νομική, την ιατρική και τη φιλοσοφική. Η Σχολή Χημείας του Μάρμπουργκ θεωρείται η αρχαιότερη του κόσμου με δεδομένο ότι ιδρύθηκε το 1609, όπως και η έδρα της ρομανικής φιλολογίας, που ιδρύθηκε το 1606[1] .

Σήμερα είναι ένα από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια του σύγχρονου γερμανικού κράτους , με περίπου 23.000 εγγεγραμμένους φοιτητές, μεταξύ των οποίων περίπου 3000 αλλοδαποί από περισσότερες από 120 χώρες, ενώ το σύνολο των εργαζομένων σ' αυτό υπολογίζεται σε 4.500 άτομα[2] . Σημαντικότερες σχολές του Πανεπιστημίου, με ιδιαίτερη φήμη, είναι η Ιατρική και η Φιλοσοφική Σχολή .

Οργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Πανεπιστήμιο διαθέτει τις εξής σχολές (τμήματα) :

Γνωστοί διδάξαντες και απόφοιτοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βραβευθέντες με Νόμπελ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]