Χρήστης:Annapetropoulou/πρόχειρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


       Η Ελίζαμπεθ Μπένετ (αγγ: Elizabeth Bennet) είναι η πρωταγωνίστρια του μυθιστορήματος “Υπερηφάνεια και Προκατάληψη” (Pride and Prejudice-1813) της Τζέιν Όστεν (Jane Austen). [1] Είναι το δεύτερο από τα πέντε παιδιά της οικογένειάς της. Αν και οι κοινωνικές συνθήκες της εποχής της επέβαλαν να παντρευτεί με κριτήριο την οικονομική αποκατάσταση, η Ελίζαμπεθ επιδίωκε τον γάμο από αγάπη, τον οποίο εν τελεί πραγματοποιεί με τον ευγενή κύριο Φιτζγουίλιαμ Ντάρσυ. (Fitzwilliam Darcy)

Ένας ιδιαίτερος χαρακτήρας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  Θεωρείται ως μία από τις πιο αξιοθαύμαστες και αγαπητές ηρωίδες της αγγλικής λογοτεχνίας λόγω της περιπλοκότητας του χαρακτήρα της. Η ίδια η Όστεν πειργράφει την Ελίζαμπεθ ως “ένα πλάσμα πιο γοητευτικό από όσα έχουν ποτέ γραπτώς αποτυπωθεί”.[2] Η ανάμειξη ενέργειας και ευφυΐας, η ευθυμία και η ανεκτικότητα της, κάνουν την Ελίζαμπεθ, σύμφωνα με τον Τόνυ Τάννερ (Tony Tanner) -Βρετανό κριτικό λογοτεχνίας- μία πραγματική ηρωίδα τύπου Σταντάλ, χωρίς να υπάρχουν πολλές στις οποίες αρμόζει αυτός ο χαρακτηρισμός. Ο πολυδιάστατος χαρακτήρας της είναι αυτός που γοητεύει και κερδίζει τον θαυμασμό του κυρίου Ντάρσυ. [3]

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  Μέσω της δημιουργίας αυτής της ηρωίδας και την δυναμικότητα του χαρακτήρα της, η συγγραφέας επιδιώκει να θίξει διάφορα θέματα πρωτότυπα για την τότε εποχή:
  * την πραγματική έννοια της ευτυχίας
  * την υπερηφάνεια
  * την κοινωνική ανισότητα 
  * τον γάμο από συμφέρον 
  * την γυναικεία πρωτοβουλία
  * τις κοινωνικές προκαταλήψεις
 [4]
 
 
Ελίζαμπεθ Μπένετ
Η Ελίζαμπεθ Μπένετ και ο κύριος Ντάρσι σε μία απεικόνιση του C. E. Brock.
Πραγματικό Όνομα Ελίζαμπεθ Μπένετ, Κυρία Ντάρσι
Φύλο Γυναίκα
Σύζυγος Κύριος Ντάρσι
Τόπος Κατοικίας Hertfordshire

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]