Χρήστης:Cinadon36/Συζητήσεις για διάφορα θέματα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συζητήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχαίοι συγγραφείως ως πρωτογενείς η δευτερογενείς πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το τί είναι πρωτογενείς και τι δευτερογενείς πηγές, στην Αγορά. Η άποψη μου είναι πως οι πηγές...μιας ηλικίας και μετά, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως δευτερογενείς πηγές. Σκεφτείτε αυτό το ανέκδοτο: Το 100 χιλιαδες πΚΕ, ένα παιδάκι, ο Θου Κυς, έσπασε τα πόδια του σαν κυνηγούσε μαμούθ με την φυλή του. Αναγκάστηκε να μεινει στην σπηλιά, και ολη μέρα εκει μέσα, επινόησε ενα συστημα γραφής/ζωγραφικής, στο οποίο έκρινε τις διάφορες τακτικές κυνηγιού μαμουθ, τοσο τις δικής του φυλής, όσο και μακρυνών φυλών -γιατί είχε εν τω μεταξύ γίνει ξακουστός σοφός. Ολη η σπηλιά του λοιπόν, έιχαν ζωγραφιές ανάλυσης τακτικών κυνηγιού. Σκεφτείτε τωρα, το 3 χιλιάδες ΚΕ, σε 1000 χρονια από τώρα, αρχαιολόγοι να ανακαλύψουν την σπηλιά. Βγάζουν φωτογραφίες, τις ανεβάζουν στους υπολογιστές τους και αμέσως αποκωδικοποιούν τι έγραφε ο Θου Κυς πριν 103 χιλιαδες χρόνια. Αυτά η Βικιπαίδεια πρέπει να τα αντιμετωπίσει ως πρωτογενή ή δευτερογενή πηγή;

Σύμφωνα με την συνηθισμένη παρερμηνεία του λεκτικού στο Βικιπαίδεια: Όχι πρωτότυπη έρευνα #Πρωτογενείς, δευτερογενείς και τριτογενείς πηγές, είναι δευτερογενείς! Πάντως συμφωνα με En.WP:Primary Source: "In some instances, the reason for identifying a text as the "primary source" may devolve from the fact that no copy of the original source material exists, or that it is the oldest extant source for the information cited."

Τι είναι οι Αξιοπιστες πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια συζήτηση για το τι ειναι αξιοπιστη πηγή, εδω. Πιστεύω οτι μπλογκς τα οποία μασκαρεύονται τις ειδησιογραφικές σελίδες, δεν μπορεί να είναι αξιοπιστα. Αλλωστε, στην οδηγία ΒΠ Οχι πρωτοτυπη έρευνα, αναφέρεται: "όσο περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται με τον έλεγχο των γεγονότων, αναλύουν νομικά ζητήματα, καθώς και ελέγχουν την γραφή, τόσο πιο αξιόπιστη είναι η δημοσίευση".

Οδηγία της ΒΠ: Βικιπαίδεια:Αξιόπιστες πηγές

Εγκυκλοπαιδικότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενδιαφέρουσα ιδέα για εγκυκλοπαιδικότητα: Τα likes που μαζεύει ένα άρθρο μπορούν να καταστήσουν όσους ενδεχομένως αναφέρει το άρθρο, εγκυκλοπαιδικούς! Ο λόγος είναι πως τα likes δείχνουν δημοφιλία και η δημοφιλία σχετίζεται αμυδρά με την εγκυκλοπαιδικότητα. Αυτά είναι αυτονόητα μάλιστα! Και όλα ισχύουν εκτός αν αποδειχτεί το αντίθετο. Συζήτηση:Παναγιώτης Διαμαντής/Πρόταση διαγραφής. Για αυτό είναι ωραίες οι συζητήσεις στην ΒΠ, κάθε μέρα ακούς και άλλο ένα απίθανο επιχείρημα.

Επανεκλογή ή όχι των Διαχειριστών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκλογές θα γίνουν στην Κούβα τον Απρίλιο του 2018. Άρα, οι αιρετοί σε αυτό τον κόσμο παραμένουν οι Αθάνατοι της Ολυμπιακής Επιτροπής, ο Κιμ της Β. Κορέας και οι Διαχειριστές μας. Δείτε ένα ατελείωτο filibustering: «Το "διαχειρίζειν" είναι ισόβιο πόστο;».

Φραγή για διακρίσεις εις βάρος Χριστιανών και Ελλήνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 27/12/2017 είχα υποστεί φραγή για "διακρίσεις εις βάρος Χριστιανών και Ελλήνων". Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι σέβομαι κάθε θρησκεία όπως και κάθε συναίσθημα (θρησκευτικό ή εθνοτικό ή ο,τι άλλο) του κάθε ανθρώπου.Επίσης θέλω να ξεκαθαρίσω πως η κριτική του Χριστιανισμού ή των πράξεων ορισμένων, δεν είναι ούτε αντιχριστιανική, ούτε ανθελληνισμός. (Τελικά η άρθηκε η φραγή)

Όχι Κομμουνιστάς στην ΒΠ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφαιρέθηκε ο Γ.Κουκουμάς ως πηγή,επειδή δήθεν δεν είναι ουδέτερος. Η Πολιτική της ΒΠ σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ρητή πολιτική της ΒΠ: «Οι πηγές οι ίδιες δεν χρειάζεται να διατηρούν μια ουδέτερη άποψη· πράγματι πολλές αξιόπιστες πηγές, δεν είναι ουδέτερες. Η δουλειά μας ως συντάκτες είναι απλά να παρουσιάσουμε ό,τι λένε οι αξιόπιστες πηγές» Δείτε συζήτηση στο λήμμα και συζήτηση στο ΣΔ (Απρ 2018)

Φραγή για τι πράγμα ακριβώς;[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν κατάλαβε κανείς για ποιό λόγο είχα υποστεί φραγή, παρακαλώ να με ενημερώσει στην σελίδα συζήτησης μου. Αναζητούνται τα diffs με τα οποία κάνω υποτίθεται ψηφοθηρία και «αναστάτωση» της ΒΠ. Υπόψιν ότι «αναστάτωση» πάει να πει πως κάνει κάποιος προτάσεις τις οποίες δεν πιστεύει. Ο ευρών αμειφθήσεται!

Παραθέτω τον πίνακα, με βάση τον οποίο υποστήριξα την θέση μου και τον διάλογο στην σελ συζήτησης μου.

Λήμμα Ακαδημαϊκοί που έγραψαν

για το θέμα του λήμματος

αξιόπιστες, δημοσιευμένες πηγές

πέραν των Ακαδημαϊκών για το θέμα

του λήμματος

αποτέλεσμα στην Ελληνική ΒΠ αποτέλεσμα στην αγγλική ΒΠ
Χριστιανικό σύμπλεγμα δίωξης ΔιαγραφήΣυζήτηση:Χριστιανικό_σύμπλεγμα_δίωξης/Πρόταση_διαγραφής Διατήρηση[1]
Παναγιώτης Διαμαντής 0 0 ΔιατήρησηΣυζήτηση:Παναγιώτης_Διαμαντής/Πρόταση_διαγραφήςΣυζήτηση:Παναγιώτης_Διαμαντής/Πρόταση_διαγραφής_2 Διαγραφή[2]
ΠΕΕΜΠΙΠ 0 0 ΔιατήρησηΣυζήτηση:ΠΕΕΜΠΙΠ/Πρόταση_διαγραφής Δεν υπάρχει το λήμμα (ακόμα)

Ίσως να θεωρήθηκε πως ο πίνακας εξέθετε την ανεπαρκή κρίση ορισμένων ή τα μικροπαιχνίδια που παίζονται στην ΒΠ. Φαίνεται πως ορισμένοι μαθαίνουν δημοκρατία από τον Ερντογάν. Ή η εξουσία διδάσκει ...ανοχή στην κριτική, από την εποχή της αρχαίας Αιγύπτου και εντεύθεν.