Χαρτί υγείας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένα γεμάτο ρολό χαρτιού υγείας
Χαρτί υγείας και χαρτοθήκη για χαρτί υγείας. Το εσωτερικό μέρος από χαρτόνι είναι ορατό στη χαρτοθήκη.

Το χαρτί υγείας είναι ένα προϊόν λεπτού χαρτιού που χρησιμοποιείται κυρίως για το σκούπισμα και καθαρισμό του πρωκτού και της γύρω περιοχής των γεννητικών οργάνων. Επίσης δρα ως στρώμα προστασίας για τα χέρια κατά τη διάρκεια αυτών των διαδικασιών. Πωλείται ως μια μακρά λωρίδα από διάτρητο χαρτί τυλιγμένο γύρω από ένα χαρτόνι.

Η χρήση του χαρτιού για λόγους υγιεινής καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Κίνα τον 6ο αιώνα μ.Χ., με ειδικό κατασκευασμένο χαρτί τουαλέτας. Η μαζική παραγωγή του είδους ξεκίνησε τον 14ο αιώνα και η παραγωγή του σύγχρονου χαρτιού υγείας ξεκίνησε τον 19ο αιώνα.

Υπάρχουν και άλλες χρήσεις για το χαρτί υγείας, καθώς είναι ένα άμεσα διαθέσιμο οικιακό προϊόν. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν χαρτομάντιλο προσώπου για το φύσημα της μύτης ή το σκούπισμα των ματιών. Ορισμένες γυναίκες χρησιμοποιούν επίσης το χαρτί για να απορροφήσουν την αιματηρή έκκριση που βγαίνει από τον κόλπο τους κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Χρησιμοποιείται επίσης για το σκούπισμα του ιδρώτα, τον καθαρισμό του προσώπου ως μια λιγότερο λειαντική χαρτοπετσέτα, ενώ ως είδος φάρσας, το χαρτί τουαλέτας αποτελεί μια μορφή βανδαλισμού από εφήβους (κυρίως στις Η.Π.Α.) ενάντια στον εκάστοτε στόχο, ο οποίος αναγκάζεται να καθαρίσει μετέπειτα.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]