Χαράλαμπος Μάλης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Ο Χαράλαμπος Μάλης ήταν Κύπριος αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και πολιτευτής του ελεύθερου ελληνικού κράτους.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Μάλης καταγόταν από την Κύπρο[1] και προεπαναστατικά ήταν εγκατεστημένος στην Κωνσταντινούπολη όπου εργαζόταν ως δάσκαλος. Τον Οκτώβριο[2] του 1819 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία από τον Παπαφλέσσα[3] και κατά τα τέλη του 1820 εγκατέλειψε την Κωνσταντινούπολη και κατήλθε στον ελλαδικό χώρο μαζί με τον Πελοποννήσιο αρχιμανδρίτη, του οποίου υπήρξε στενός συνεργάτης[2][3].

Κατά την Α' Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου διορίστηκε στη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Θρησκείας και του Δικαίου (δικαιοσύνης), υπό τον Ιωσήφ Ανδρούσης[4], ενώ αναφέρεται ότι δέχτηκε αντί μισθού μια απόδειξη για οφειλόμενο ποσό καθώς το επαναστατικό κράτος αδυνατούσε να τον πληρώσει[3]. Τον Ιούνιο του 1823 ορίστηκε γραμματέας του Ζαΐμη, ο οποίος είχε αναλάβει τη δημιουργία στρατοπέδου κοντά στην οθωμανοκρατούμενη Πάτρα[3]. Τον Αύγουστο του 1824 ολοκλήρωσε την υπηρεσία του στο πλευρό του Ζαΐμη, καταφέρνοντας να διακριθεί για τη συνεισφορά του[3]. Έκτοτε παρέμεινε στην έδρα της επαναστατικής κυβέρνησης στο Ναύπλιο όπου χρησιμοποιήθηκε σε διάφορες κρατικές θέσεις. Μέσω της θέσης του προσπάθησε να πείσει την ελληνική κυβέρνηση να οργανώσει εκστρατεία για την απελευθέρωση της Κύπρου αλλά και να εκμεταλλευτεί προς όφελος της Ελληνικής Επανάστασης, το επαναστατικό κλίμα που επικρατούσε την ίδια περίοδο στον Λίβανο, τελικά όμως αντιτάχτηκε στην οργάνωση της αποτυχημένης εκστρατείας στο Λίβανο που απέβλεπε, μεταξύ άλλων, και στη λεηλασία των παραλίων της Συρίας[5].

Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδας και τη δημιουργία του ελληνικού κράτους, η Επιτροπή Εκδουλεύσεων του Αγώνα κατέταξε τον Χαράλαμπο Μάλη στην τέταρτη τάξη των αγωνιστών και αναγνώρισε στην κόρη του χρηματικό ποσό ύψους 3400 γροσίων[6].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πληροφορία η οποία είναι γνωστή μέσα από την επιστολή της κόρης του Μάλη, Ελισάβετ προς την Επιτροπή Εκδουλεύσεων του Αγώνα, με την οποία ζητούσε σύνταξη για τις υπηρεσίες του πατέρα της (βλ. Εμμ. Γ. Πρωτοψάλτη, Η Κύπρος εις τον Αγώνα του 1821, Έκδοσις Ενώσεως Κυπρίων Ελλάδος, Αθήναι 1971, σ. 33).
  2. 2,0 2,1 Β. Π. Παναγιωτόπουλου, Περίανδρος Φιλίππου, περιοδικό Ερανιστής, τόμος 1, τεύχη 1 - 6, Αθήνα 1963, σ. 57.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 Εμμ. Γ. Πρωτοψάλτη, 1971, σ. 30.
  4. Αρχεία της Ελληνικής Παλιγγενεσίας, Επανέκδοσις υπό της Βιβλιοθήκης της Βουλής, Αθήναι 1971, τόμος Α', σ. 388.
  5. Εμμ. Γ. Πρωτοψάλτη, 1971, σ. 30-37.
  6. Εμμ. Γ. Πρωτοψάλτη, 1971, σ. 34.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εμμ. Γ. Πρωτοψάλτη, Η Κύπρος εις τον Αγώνα του 1821, Έκδοσις Ενώσεως Κυπρίων Ελλάδος, Αθήναι 1971.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]