Χαπκίντο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Χαπκίντο είναι μια πολεμική τέχνη που κατάγεται από την Κορέα. «Hap» σημαίνει αρμονία ή συγχρονισμός, το «ki» περιγράφει την εσωτερική ενέργεια, το πνεύμα και τη δύναμη ενώ το «do» σημαίνει ο δρόμος ή ο τρόπος. Συχνά το hapkido ερμηνεύεται ως ο τρόπος να συγχρονίζεις την εσωτερική σου δύναμη.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ηλικία του υπολογίζεται στα 2000 χρόνια. Την τέχνη αυτή ασκούσε μια επίλεκτη ομάδα πολεμιστών, η Hwa Rang. Η νέα του μορφή όμως, εμφανίζεται μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μια μορφή που έχει τη βάση της στις τέχνες του Daito-Ryo Aiki, Ju-jutsu και Taekwondo - Κορεάτικων τεχνών. Πρόκειται για ένα πάντρεμα όλων αυτών αφού συνδυάζει τα κλειδώματα από το Daito-Ryo Ju-jutsu, τις πτώσεις του Judo, τα χτυπήματα με το χέρι του Κarate και τις κλωτσιές του Taekwondo.

Η εξέλιξη του hapkido εντοπίζεται στις προσπάθειες που έκανε μια ομάδα Κορεατών στη μετά Ιαπωνική αποικιακή περίοδο της χερσονήσου, του Choi Yong Sul (1904-1986) και των σπουδαστών του, όπως του Suh Bok Sub και του Ji Han Jae που χωρίς αμφιβολία αποτελεί τον μεγαλύτερο υποστηρικτή της τέχνης αυτής. Επίσης του Kim Moo Hong, που άφησε τη σφραγίδα του με τις καινοτομίες του και του Myung Jae Nam που κατάφερε να συνδέσει τη τέχνη αυτή με το ιαπωνικό aikido, ιδρύοντας έτσι στη συνέχεια το Hankido. Σημαντική όμως ήταν και η συμβολή άλλων σπουδαστών του Choi.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα δυναμική Κορεάτικη πολεμική τέχνη. Μια αποτελεσματική μορφή αυτοάμυνας, που χρησιμοποιεί κλειδώματα, σημεία πίεσης, κλωτσιές, ρίψεις, ανατροπές και ακινητοποιήσεις στο έδαφος, χτυπήματα με τα χέρια και τους αγκώνες, που στοχεύουν σε ζωτικά σημεία του αντιπάλου. Κι όλ’ αυτά χωρίς τη χρήση υπερβολικής δύναμης, αφού αυτή είναι η φιλοσοφία της. Ο Hapkidoka πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει έναν δυνατό αντίπαλο χρησιμοποιώντας ελάχιστη δύναμη.

Όσοι ασκούν το Hapkido όμως εκπαιδεύονται και με μια σειρά παραδοσιακών όπλων, όπως το κοντό ραβδί, το καλάμι, το σχοινί και το ξίφος.

Χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το hapkido περιέχει τόσο σκληρές όσο και ήπιες τεχνικές πάλης. Οι κινήσεις είναι κυκλικές ενώ σκοπός των περισσοτέρων είναι να φτάσει ο ασκούμενος κοντά στον αντίπαλο, να τον κλειδώσει και να τον ρίξει κάτω. Η πολεμική αυτή τέχνη δίνει έμφαση στην κυκλική κίνηση, στη μη αντίσταση των κινήσεων και στον έλεγχο του αντιπάλου. Όσο για τους επαγγελματίες του είδους επιδιώκουν να κερδίσουν το πλεονέκτημα μέσω των κινήσεων των ποδιών και της θέσης σώματος για να ασκήσουν επιρροή, αποφεύγοντας να χρησιμοποιήσουν τη δύναμη ενάντια στη δύναμη.

Κανόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι κανόνες του hapkido είναι οι εξής:

  • Πίστη στην πατρίδα, στους γονείς και στους δασκάλους.
  • Εμπιστοσύνη μεταξύ φίλων.
  • Θάρρος απέναντι στους εχθρούς.
  • Υπεράσπιση της δικαιοσύνης και χρήση της τέχνης αυτής μόνο για αυτοάμυνα.

Χαπκίντοβόν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Χαπκίντοβόν ιδρύθηκε από τον Grandmaster Hong Sik Myung το 1981 στο Μίσιγκαν τον ΗΠΑ. Το Χαπκίντοβόν είναι επίσης γνωστό ως Παγκόσμιο Αρχηγείο Χαπκίντο και Foundation of the World Hapkido. Είναι κέντρο εκπαίδευσης δασκάλων, έκδοσης επίσημων πιστοποιητικών εκπαιδευτών και πτυχίων μαύρης ζώνης /Dan, επίσης παρέχει σεμινάρια και οδηγίες σε οργανισμούς Hapkido και σχολές. Το Χαπκίντοβόν εκπαιδεύει συνολικά τους πρωτοπόρους της τέχνης, σύμφωνα με τις αρχές του Χαπκίντο. Επικεντρώνεται στην ενοποίηση των ασκούμενων και σε αυτούς που δείχνουν ενδιαφέρον. Όπως επίσης επιβραβεύει αυτούς που συνεισφέρουν στην βελτίωση της τέχνης.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]