Hapkidowon - World Hapkido Headquarters

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Χαπκίντοβόν)
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Hapkidowon
World Hapkido Headquarters
Νομική μορφήEταιρία λογισμικού, παιχνιδιών, εκδόσεων και τηλεόρασης
Ίδρυση1981
ΈδραΚορόνα της Καλιφόρνιας (ΗΠΑ)
Σημαντικά πρόσωπαGrandmaster Hong Sik Myung, ιδρυτής και πρόεδρος
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Το Χαπκίντοβόν (Hangul:합기도원) ιδρύθηκε από τον GM Hong Sik Myung το 1981 στο Μίσιγκαν τον ΗΠΑ. Το Χαπκίντοβόν είναι επίσης γνωστό ως Παγκόσμιο Αρχηγείο Χαπκίντο (Hangul: 세계합기도본부) και Foundation of the World Hapkido.

Είναι κέντρο εκπαίδευσης δασκάλων, έκδοσης επίσημων πιστοποιητικών εκπαιδευτών και πτυχίων μαύρης ζώνης /Dan, επίσης παρέχει σεμινάρια και οδηγίες σε οργανισμούς Hapkido και σχολές.

Το Χαπκίντοβόν εκπαιδεύει συνολικά τους πρωτοπόρους της τέχνης, σύμφωνα με τις αρχές του Χαπκίντο. Επικεντρώνεται στην ενοποίηση των ασκούμενων και σε αυτούς που δείχνουν ενδιαφέρον. Όπως επίσης επιβραβεύει αυτούς που συνεισφέρουν στην βελτίωση της τέχνης.

Σύντομο ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Grandmaster Hong Sik Myung ξεκίνησε την εκπαίδευση του στο WonHyo Dojang το 1960 κάτω από την καθοδήγηση του μεγαλύτερου αδερφού του (απεβίωσε το 2009) τον GM Myung Kwang-Sik και GM Seo Bok-Seob, GM Ji Han-Jae.

Συμμετείχε στην πρώτη εθνική επίδειξη Hapkido που έγινε στη Seoul το 1968. Έγινε εκπαιδευτής της Korea Hapkido YonMuKwan SangDo Dojang το1970. Το 1973 έγινε εκπαιδευτής / αρχηγός (Master) στο αρχηγείο της Korea Hapkido YonMuKwan (대한합기도연무관 ή όπως προφέρεται διαφορετικά YonMooKwan και YeonMuKwan. Ανέλαβε από τον ιδρυτή της (GM Myung Kwang Sik) την Korea Hapkido YonMuKwan Association. Μετακόμισε στο Detroit του Μίσιγκαν το 1981, άνοιξε την σχολή Myung's Hapkido και οργάνωσε την Παγκόσμιο Αρχηγείο Χαπκίντο - Χαπκίντοβόν το 1981. Το 2004 μετακόμισε στην Κορόνα της Καλιφόρνιας.

Επισκόπηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Χαπκίντοβόν είναι η εκπαίδευση του δυναμικού και αυθεντικού Hapkido. Οι τεχνικές του είναι υψηλού επιπέδου, πρακτικές και βασισμένες σε επιστημονικές αρχές. Οι ικανότητες (π.χ. άμυνας) διδάσκονται σε ποικίλες και ρεαλιστικές μορφές, στις παρακάτω περιπτώσεις: άοπλος εναντίον άοπλου (맨손 對 맨손), άοπλος εναντίον οπλισμένου ή οπλισμένος εναντίον άοπλου (맨손 對 무기) και οπλισμένος εναντίον οπλισμένου (무기 對 무기). Οι άοπλες τεχνικές περιλαμβάνουν κλειδώματα, λακτίσματα, τεχνικές χεριών, ρίψεις, ακινητοποιήσεις. Οι ένοπλες τεχνικές περιλαμβάνουν μαχαίρι, πολλά και διαφορετικά μεγέθη κονταριού, σχοινί, σπαθί

Φιλοσοφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πέντε αρχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η φιλοσοφία του Χαπκίντοβόν και η διδασκαλία συνθέτονται από ηθική, εκτός από τις σωματικές τεχνικές με την πίστη ότι αυτοί που εκπαιδεύονται πρέπει να μάθουν να χρησιμοποιούν τις ικανότητες τους υπεύθυνα.

Χαπκίντοβόν O-Kae Κανόνες στα Κορεάτικα (Hanja) Μετάφραση
ΕΝΑ Do Ji Ji Gyea Διατήρηση των αρχών του Χαπκίντο
ΔΥΟ Sa Hyung Kong Kyung Σεβασμός στους Δασκάλους και μεγαλύτερους/αρχαιότερους
ΤΡΙΑ Do Bul Nam Yong Όχι κακή χρήση του Χαπκίντο
ΤΕΣΣΕΡΑ Do Ji Eui Yong Χρησιμοποίησε το Χαπκίντο σύμφωνα με αυτό που είναι
ΠΕΝΤΕ Do Kwan Kong Heon Συνεισφορά στην ανάπτυξη του Χαπκίντο και στις σχολές

Meaning of Χαπκίντοβόν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Hap: 합 = “αρμονία”, “συνδυασμός”, “ένωση”, “ένωση όλων”, “ενώνω”, ενότητα, μαζί
Ki: 기 = περιγράφει την εσωτερική ενέργεια, πνεύμα, δύναμη, ενέργεια, σφρίγος, ζωντάνια, δύναμη, αντοχή, ορμή
Do : 도 = σημαίνει "τρόπος" ή "τέχνη", αποδίδοντας κατά λέξη το ιδεόγραμμα "ενώνει-ενέργεια-τρόπος"
Won:원 = σημαίνει: οίκος μάθησης, ίδρυμα, ακαδημία
Χαπκίντοβόν (Hangul: 합기도원) σημαίνει οίκος εκμάθησης Χαπκίντο. Είναι ο Διεθνής Οργανισμό Hapkido, επίσης γνωστός ως Παγκόσμιο Αρχηγείο Χαπκίντο (Hangul: 세계합기도본부) και σπίτι του αυθεντικού Χαπκίντο

Επεξήγηση σήματος/συμβόλου του Hapkidowon[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σύμβολο αντιπροσωπεύει τις αρχές του Hapkido και τις τεχνικές του στην μορφή του원(Won, Κύκλος), 방(Bahng, Τετράγωνο) και각(Gahk, Τρίγωνο). Ο κύκλος αντιπροσωπεύει την γη και το τρίγωνο τον άνθρωπο. Όπως δείχνει το σήμα η γη υπάρχει μέσα στο σύμπαν και η γη περικλείεται από τον άνθρωπο. Το σύμβολο είναι η ενοποίηση του κόσμου, της γης και του ανθρώπου: αυτό είναι το Χαπκίντο και οι αρχές του.
WHH Symbol.PNG
Αντιπροσωπεύει το απεριόριστο/χωρίς όρια (無極, Mu Geuk) τον μεγάλο δρόμο (大道, Dae Doh) την ενότητα (十, Siep – ως έννοια τον αριθμό δέκα – επίσης αντιπροσωπεύει την ενοποίηση όλων) τον ουρανό (上, Sang), την γη (下, Hah) και όλα τα “σημεία” (八方, Pahl-Bahng) που ο άνθρωπος περιβάλλεται (氣, Ki). Ως εκ τούτου 上下八方無極大道 σημαίνει εν συντομία “Ο τρόπος να ενοποίησης το χωρίς όρια σύμπαν με την γη, περιστοιχισμένη από τον άνθρωπο με την ενέργεια Ki”.
Η σφαίρα/κύκλος αντιπροσωπεύει την άποψη του Hapkidowon για την δημιουργία της διεθνούς κληρονομιάς μέσω του Χαπκίντο, σε κάθε γωνιά της γης. Το σήμα φέρει στα Κορεάτικα την λέξη Χαπκίντοβόν 합기도원 όπου η τέχνη γεννήθηκε και συμπληρώθηκε με το Χαπκίντοβόν, Παγκόσμιο Αρχηγείο Χαπκίντο.

See also[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]