Χανς Γκρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χανς Γκρος
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Hans Groß (Γερμανικά)
Γέννηση26  Δεκεμβρίου 1847[1][2]
Γκρατς[3]
Θάνατος9  Δεκεμβρίου 1915[1][2]
Γκρατς[4]
ΥπηκοότηταΑυστρία και Αυστροουγγαρία
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Γκρατς
ΒραβεύσειςΑυτοκρατορικό Τάγμα του Φραγκίσκου Ιωσήφ
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ιδιότηταεγκληματολόγος, καθηγητής πανεπιστημίου, δικαστής και νομικός
Ακαδημαϊκός τίτλοςδιδακτορικό δίπλωμα

Ο Χανς Γκρος και κατά το πλήρες όνομα Χανς Γουστάβος Αδόλφος Γκρος (Hans Gustav Adolf Gross, 26 Δεκεμβρίου 18471915) ήταν Αυστριακός καθηγητής νομικός εγκληματολόγος και ανακριτής. Θεωρείται ο πατέρας και δημιουργός της Εγκληματολογίας και της Ανακριτικής[εκκρεμεί παραπομπή].

Γεννήθηκε στο Γκρατς στις 26 Δεκεμβρίου του 1847. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Πράγας, και στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς δημιουργώντας στη συνέχεια εκεί το Ινστιτούτο Εγκληματολογίας.

Σπούδασε νομικά και αρχικά ανέλαβε αναπληρωτής εισαγγελέας στη πόλη Λεόμπεν της Στυρίας και στη συνέχεια πρόεδρος της Γερουσίας για τους πρόσφυγες στο Γκρατς. Το 1893 εισηγήθηκε πρώτος τη δημιουργία πανεπιστημιακής έδρας Εγκληματολογίας ως βοηθητική ποινική επιστήμη του Ποινικού δικαίου.
Το 1894 τιμήθηκε με το παράσημο του Αυτοκρατορικού Τάγματος του Ιωσήφ Φραγκίσκου[εκκρεμεί παραπομπή]. Το 1895 ανέλαβε επιμελητής του ποινικού μουσείου του Γκρατς και το 1898 διορίστηκε καθηγητής του ποινικού δικαίου και δύο χρόνια μετά κοσμήτορας. Το 1902 δίδαξε στο Πανεπιστήμιο της Πράγας και το 1905 ανέλαβε καθηγητής Ποινικού Δικαίου και Ποινικής Δικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Γκρατς. Το 1909 παρασημοφορήθηκε με τον ανώτερο σιδηρού σταυρό στέμματος. Τέλος, το 1914, πρωτοστάτησε στη δημιουργία του Εγκληματολογικού Ινστιτούτου όπου και ανέλαβε την διεύθυνσή του μέχρι τον θάνατό του.

Με την έκδοση του περισπούδαστου[εκκρεμεί παραπομπή] συγγράμματός του που έφερε τον τίτλο «Handbuch für Untersuchungsrichter als System der Kriminalistik.», τέθηκαν τα θεμέλια της σύγχρονης επιστήμης της Εγκληματολογίας σε συστηματική αναφορά κατά τομείς διερεύνησης, ενώ με το σύγγραμμά του «"Handbuch fur Untersuchungsrichter, Polizeibeamte, Gendarmen, USW» που αποτελούσε Εγχειρίδιο για τους ανακριτικούς υπαλλήλους της Αστυνομίας και της Αυτοκρατορικής χωροφυλακής[εκκρεμεί παραπομπή] επίσης εγχειρίδιο προς τους ανακριτές που εξέδωσε σε δύο τόμους το 1893 τέθηκαν τα θεμέλια της Ανακριτικής.

Ο Χανς Γκρος πέθανε στη πόλη που γεννήθηκε, στο Γκρατς, στις 9 Δεκεμβρίου του 1915. Ο Χανς Γκρος και η σύζυγός του Αδελαΐδα ήταν οι γονείς του σπουδαίου ψυχαναλυτή Όττο Γκρος.

Λογοτεχνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Hans Groß στο Wikimedia Commons