Φρυγικό κράνος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Φρυγικό κράνος
Πεζέταιρος του μακεδονικού στρατού με φρυγικό κράνος

Το Φρυγικό κράνος ήταν τύπος μεταλλικής περικεφαλαίας η κορυφή της οποίας κατέληγε σε κεκλιμένο εμπρόσθιο γρόνθο, ή οξύ άγκιστρο. Αποτέλεσε εξέλιξη του κορινθιακού κράνους. Πρωτοεμφανίστηκε στην κλασική εποχή. Έτυχε ευρείας αποδοχής κατά τα ελληνιστικά χρόνια, ειδικά από το μακεδονικό στρατό, στον οποίο το εισήγαγε ο Φίλιππος Β' και χρησιμοποιήθηκε αργότερα από πολλούς πεζούς στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των Επιγόνων Διαδόχων του, όπου μέσω αυτών πέρασε στους Ρωμαίους και στη Μεγάλη Ελλάδα. Επίσης, ήταν διαδεδομένο ανάμεσα στους Θράκες, τους Δάκες και τους άλλους λαούς της ιταλικής χερσονήσου.

Κατασκευαζόταν από ορείχαλκο και βαφόταν συνήθως μπλε, ενώ τα κράνη των αξιωματικών ήταν διακοσμημένα με φούντες από φτερά.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Time-Life Παγκόσμια Ιστορία, Τόμος 4, Εκδόσεις Κ. Καπόπουλος, σ. 20.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Phrygian type helmet της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Elmo frigio της Ιταλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).