Φρειδερίκος Β΄ της Κολωνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Φρειδερίκος Β΄ της Κολωνίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1120 (περίπου)
Θάνατος15  Δεκεμβρίου 1158[1]
Παβία
Αιτία θανάτουπτώση από άλογο
ΘρησκείαΡωμαιοκαθολική Εκκλησία[2]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαθολικός ιερέας
καθολικός επίσκοπος
Οικογένεια
ΓονείςΑδόλφος Δ΄ του Μπεργκ και Irmengarde von Dießen-Schwarzenberg[3]
ΑδέλφιαΑδόλφος Γ΄ του Μπεργκ
Μπρούνο Γ΄ της Κολωνίας
Arnold von Berg
Έμπερχαρντ Α΄ του Μπεργκ-Άλτενα
Ένγκελμπερτ Α΄ του Μπεργκ
Αδόλφος Α΄ του Βέρντεν
Adolf von Berg
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΑρχιεπίσκοπος της Κολωνίας (από 1156)[4][5]
αρχιεπίσκοπος[6]

Ο Φρειδερίκος Β΄, γερμ. Friedrich II (1120-15 Δεκεμβρίου 1158) από τον Οίκο του Μπεργκ ήταν αρχιεπίσκοπος της Κολωνίας (1156-58).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο τέταρτος γιος του Αδόλφου Δ΄ κόμη του Μπεργκ και της Ίρμγκαρτ, κόρης του Ένγκελμπερτ φον Σβάρτσενμπεργκ. Ήταν ανιψιός του Μπρούνο Β΄ (1131-37) και αδελφός του Μπρούνο Γ΄ (1191-93) αρχιεπισκόπων της Κολωνίας.

Το 1150 εξελέγη επίσκοπος της Ουτρέχτης, αλλά την εκλογή δεν ενέκρινε ο Κορράδος Γ΄ των Χοενστάουφεν της Γερμανίας και έτσι δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ. Το 1156 ο Σύλλογος του καθεδρικού της Κολωνίας εξέλεξε τον Γκέρχαρτ φον Μπονν, ενώ ο πρύτανης (domherren) τον Φρειδερίκο φον Μπεργκ. Για τη διχογνωμία ζητήθηκε από τον Φρειδερίκο Α΄ (ανιψιό του Κορράδου Α΄) να αποφασίσει, ο οποίος ενέκρινε τον Φρειδερίκο, τον περιέβαλε με τα διάσημα του αξιώματός του και τον έστειλε γρήγορα στη Ρώμη για τη χειροτονία. Ο πάπας Αδριανός Δ΄ επιβεβαίωσε τη θέση του.

Με την ευγένειά του και τη φιλικότητά του κέρδισε την καρδιά πολλών και έμεινε στην ιστορία ως ένας ξεχωριστός άνδρας. Η Βίβλος Τεθνεώτων του Ξάντεν τον περιγράφει ως πρίγκιπα του υψηλότατου ανθρωπισμού. Έμεινε πάντα πιστός στον βασιλιά και τον συνόδευσε στην 2η εκστρατεία του στην Ιταλία. Στην Παβία έπεσε από το άλογό του· το δυστύχημα ήταν μοιραίο. Τάφηκε στο Άλτενμπουργκ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Friedrich Wilhelm Oediger: Geschichte des Erzbistums Köln. Band 1: Das Bistum Köln von den Anfängen bis zum Ende des 12. Jahrhunderts. 2. Auflage. Bachemn, Köln 1972, ISBN 3-7616-0158-1.
  • Stefan Burkhardt: Mit Stab und Schwert. Bilder, Träger und Funktionen erzbischöflicher Herrschaft zur Zeit Kaiser Friedrich Barbarossas. Die Erzbistümer Köln und Mainz im Vergleich, Thorbecke, Stuttgart 2008, S. 35.