Φρειδερίκος Β΄ της Κολωνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Φρειδερίκος Β΄ της Κολωνίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1120
Θάνατος15  Δεκεμβρίου 1158
Παβία
Αιτία θανάτουπτώση από άλογο
ΘρησκείαΚαθολική Εκκλησία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαθολικός ιερέας
Οικογένεια
ΓονείςΑδόλφος Δ΄ του Μπερκ
ΑδέλφιαΑδόλφος Γ΄ του Μπερκ
Μπρούνο Γ΄ της Κολωνίας
Arnold von Berg
Έμπερχαρτ Α΄ του Μπερκ-Αλτένα
Ένγκελμπερτ Α΄ του Μπερκ
d:Q16062347
Adolf von Berg
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμααρχιεπίσκοπος
καθολικός επίσκοπος

Ο Φρειδερίκος Β΄, γερμ. Friedrich II (1120-15 Δεκεμβρίου 1158) από τον Οίκο του Μπερκ ήταν αρχιεπίσκοπος της Κολωνίας (1156-58).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο τέταρτος γιος του Αδόλφου Δ΄ κόμη του Μπερκ και της Ίρμγκαρτ, κόρης του Ένγκελμπερτ φον Σβάρτσενμπερκ. Ήταν ανιψιός του Μπρούνο Β΄ (1131-37) και αδελφός του Μπρούνο Γ΄ (1191-93) αρχιεπισκόπων της Κολωνίας.

Το 1150 εξελέγη επίσκοπος της Ουτρέχτης, αλλά την εκλογή δεν ενέκρινε ο Κορράδος Γ΄ των Χοενστάουφεν της Γερμανίας και έτσι δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ. Το 1156 ο Σύλλογος του καθεδρικού της Κολωνίας εξέλεξε τον Γκέρχαρτ φον Μπονν, ενώ ο πρύτανης (domherren) τον Φρειδερίκο φον Μπερκ. Για τη διχογνωμία ζητήθηκε από τον Φρειδερίκο Α΄ (ανιψιό του Κορράδου Α΄) να αποφασίσει, ο οποίος ενέκρινε τον Φρειδερίκο, τον περιέβαλε με τα διάσημα του αξιώματός του και τον έστειλε γρήγορα στη Ρώμη για τη χειροτονία. Ο πάπας Αδριανός Δ΄ επιβεβαίωσε τη θέση του.

Με την ευγένειά του και τη φιλικότητά του κέρδισε την καρδιά πολλών και έμεινε στην ιστορία ως ένας ξεχωριστός άνδρας. Η Βίβλος Τεθνεώτων του Ξάντεν τον περιγράφει ως πρίγκιπα του υψηλότατου ανθρωπισμού. Έμεινε πάντα πιστός στον βασιλιά και τον συνόδευσε στην 2η εκστρατεία του στην Ιταλία. Στην Παβία έπεσε από το άλογό του· το δυστύχημα ήταν μοιραίο. Τάφηκε στο Άλτενμπουρκ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Friedrich Wilhelm Oediger: Geschichte des Erzbistums Köln. Band 1: Das Bistum Köln von den Anfängen bis zum Ende des 12. Jahrhunderts. 2. Auflage. Bachemn, Köln 1972, ISBN 3-7616-0158-1.
  • Stefan Burkhardt: Mit Stab und Schwert. Bilder, Träger und Funktionen erzbischöflicher Herrschaft zur Zeit Kaiser Friedrich Barbarossas. Die Erzbistümer Köln und Mainz im Vergleich, Thorbecke, Stuttgart 2008, S. 35.
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Frederick II (Archbishop of Cologne) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).