Φραγκίσκος Γ΄ της Μόντενα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Φραντσέσκο Γ΄ της Μόντενα)
Φραντσέσκο Γ΄
δούκας της Μόντενα και του Ρέτζο
Περίοδος1737 - 1780
ΠροκάτοχοςΡινάλντο
ΔιάδοχοςΈρκολε Γ΄
Γέννηση2 Ιουλίου 1698 (1698-07-02)
δουκικό ανάκτορο, Μόντενα
Θάνατος22 Φεβρουαρίου 1780 (81 ετών)
παλάτσο Εστένσε, Βαρέζε
ΣύζυγοςΣαρλότ-Αγκλαέ των Βουρβόνων
ΕπίγονοιΜαρία-Τερέζα-Φελίσιτας
Έρκολε Γ΄
Ματίλντε
Μαρία-Φορτουνάτα
Μαρία-Ελιζαμπέτα-Ερνεστίνα
ΟίκοςΈστε-Μόντενα
ΠατέραςΡινάλντο
ΜητέραΚαρλότα-Φελίσιτας Γουέλφων-Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

O Φραντσέσκο Γ΄, ιταλ. Francesco III, (2 Ιουλίου 1698 - 22 Φεβρουαρίου 1780) από τον Οίκο των Έστε, ήταν δούκας της Μόντενα και του Ρέτζο (1737-1780).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο δουκικό ανάκτορο της Μόντενα και ήταν ο πρωτότοκος γιος του Ρινάλντο δούκα της Μόντενα και του Ρέτζο και της Καρλότας-Φελίσιτας των Γουέλφων-Αννοβέρου, κόρη του Ιωάννη-Φρειδερίκου πρίγκιπα του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ.

Το 1737 απεβίωσε ο πατέρας του και τον διαδέχθηκε. Κατά τη διάρκεια της εξουσίας του, μετά από τους Πολέμους για την Ισπανική, την Πολωνική και την Αυστρική Διαδοχή, το δουκάτο χρεοκόπησε. Ο Φραντσέσκο Γ΄ αναγκάστηκε να πωλήσει τα πολυτιμότερα των έργων τέχνης από την Πινακοθήκη των Έστε. Στη διακυβέρνησή του ήταν προσεκτικός διαχειριστής, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της δημοσιονομικής πολιτικής του δουκάτου ήταν στα χέρια του Αυστριακού πληρεξούσιου, του Μπελρτράμε Κριστιάνι.

Ανάμεσα στα έργα που έκανε είναι η αστική ανακαίνιση της Μόντενα και η κατασκευή της Βία Βαντέλλι, που ενώνει τη Μόντενα με την Τοσκάνη. Ήταν ο ενδιάμεσος διοικητής του Μιλάνου για το διάστημα 1754-71. Απεβίωσε το 1780 στη βίλλα Βαρέζε[1] και τον διαδέχθηκε ο μόνος γιος του Έρκολε Γ΄.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

To 1721 νυμφεύτηκε την Καρλόττα-Αγλαΐα των Βουρβόνων, κόρη του Φιλίππου Β΄ δούκα της Ορλεάνης και αντιβασιλιά κατά την περίοδο ενηλικίωσης του Λουδοβίκου ΙΕ΄ της Γαλλίας και είχε τέκνα:

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Varese, βρίσκεται Βορειο-Δυτικά της Λομβαρδίας.
  2. Ο πατέρας του Λουδοβίκος-Αλέξανδρος κόμης της Τουλούζης ήταν νόθος γιος του Λουδοβίκου ΙΔ΄. Ο Λουδοβίκος-Ιωάννης-Μάριος του Παντιέβρ ήταν δεύτερος εξάδελφος της Σαρλό-Αγκλαέ.
  3. ο πάππος του ήταν πέμπτος εξάδελφος της Σαρλότ-Αγκλαέ και πέμπτος εξάδελφος του Λουδοβίκου-Ιωάννη-Μάριου του Παντιέβρ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]