Φρανσουά Ζερέ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Φρανσουά Ζερέ
François Géré.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
François Géré (Γαλλικά)[1]
Γέννηση28  Αυγούστου 1950[2][3]
Παρίσι[4]
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία[1]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά[1]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιστορικός[1]
ΕργοδότηςCahiers du cinéma
Le Monde
Πανεπιστήμιο της Νέας Σορβόνης
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαπρόεδρος (από 2001, Institut français d'analyse stratégique)

Ο Φρανσουά Ζερέ (γαλ. François Géré) είναι Γάλλος ιστορικός που ειδικεύεται στη γεωστρατηγική. Είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος του Γαλλικού Ινστιτούτου Στρατηγικής Ανάλυσης (Institut français d’analyse stratégique - IFAS). Είναι επίσης επίσημος αντιπρόσωπος του γαλλικού Ινστιτούτου Ανώτερων Σπουδών Εθνικής Άμυνας (Institut des Hautes études de défense nationale - IHEDN) και διευθυντής ερευνών του Πανεπιστημίου Παρίσι III - Νέα Σορβόννη (Université de Paris 3). Το 2005 τιμήθηκε με τον τίτλο του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής.

Η πορεία του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκπαίδευση που εστιάζει στην ανάλυση πολέμων και τον ελέγχο των πυρηνικών όπλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φρανσουά Ζερέ γεννήθηκε στο Παρίσι στις 28 Αυγούστου του 1950. Το 1975, γίνεται υφηγητής (agrégé) στην Ιστορία, διδάκτορας το 1991, το 2000 γίνεται δεκτός για μεταδιδακτορική έρευνα στη Σύγχρονη Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Παρίσι III - Νέα Σορβόννη, όπου και διορίζεται διευθυντής ερευνών το 2003. Παράλληλα, από το 1977 έως το 1982 συνεισέφερε στο περιοδικό Cahiers du Cinéma, στο τμήμα του "Κινηματογράφος, Ιστορία και Πόλεμος".

Από το 1985, αρχίζει να ειδικεύεται στην ανάλυση ανορθόδοξων πολέμων (irregular wars) (Ινδοκίνα, Αλγερία κλπ.) και στα πρώτα βήματα ανάπτυξης των πυρηνικών όπλων υπό την Τέταρτη Γαλλική Δημοκρατία (1946-1958), καθώς επίσης και στη μελέτη των διαφορετικών ρευμάτων της γαλλικής και αμερικανικής στρατηγικής σκέψης από το 1945. Το 1988 εισάγεται στο Ίδρυμα μελετών εθνικής άμυνας, όπου μέχρι το 1992 ήταν μαθητής και βοηθός του Στρατηγού Lucien Poirier, θεωρητικού της πυρηνικής αποτροπής. Κατά τη διάρκεια αρκετών περιόδων παραμονής του στις ΗΠΑ, εκπαιδεύθηκε στη φυσική των πυρηνικών όπλων και των βαλλιστικών συστημάτων από τη σκοπιά των διαδικασιών εποπτείας των συνθηκών ελέγχου των εξοπλισμών.

Έρευνα και συμβουλευτικές δραστηριότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1993, ο Φρανσουά Ζερέ ήταν τεχνικός σύμβουλος σε θέματα πυρηνικών και επίσημος αντιπρόσωπος για τον έλεγχο των εξοπλισμών στη γαλλική γενική γραμματεία για την άμυνα και την εθνική ασφάλεια (Secrétariat général de la défense et de la sécurité nationale). Το 1994-1995, ήταν επισκέπτης καθηγητής στη Σχολή Προηγμένων Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς στην Ουάσινγκτον (Περιφέρεια της Κολούμπια), όπου δίδαξε γαλλική εξωτερική και αμυντική πολιτική. Το 1994 ήταν ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Έρευνας στρατηγικών και τεχνολογιών (Centre de recherche sur les stratégies et les technologies (CREST)) στην Πολυτεχνική Σχολή (l'École polytechnique) του Παλεσό (Γαλλία), το 1997 γίνεται επιστημονικός διευθυντής του Ιδρύματος στρατηγικής έρευνας (Fondation pour la recherche stratégique) και το 2001 ίδρυσε το Ίδρυμα Διπλωματία και Άμυνα, που το 2003 μετεξελίχθηκε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Στρατηγικής Ανάλυσης (Institut français d'analyse stratéguiqe - IFAS), του οποίου είναι διευθυντής. Από το 1998, ο Φρανσουά Ζερέ ανέπτυξε ένα ανεξάρτητο ερευνητικό πρόγραμμα για τις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γαλλικό Ινστιτούτο Στρατηγικής Ανάλυσης - IFAS[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Στρατηγικής Ανάλυσης (Institut français d'analyse stratéguiqe - IFAS) μελετά όλες τις συγκρούσεις στον κόσμο. Οι αναλύσεις του εστιάζουν στα υλικά και πνευματικά κίνητρα που δημιουργούν αυτές τις συγκρούσεις, στις στρατιωτικές μορφές που προσλαμβάνουν, ιδιαίτερα την τρομοκρατία και τον ανταρτοπόλεμο και σε όλα τα τεχνολογικά όργανα που χρησιμοποιούν. Εξαιτίας της εξαιρετικής σημασίας αυτής της τελευταίας συνιστώσας, το IFAS αναλύει τη διάδοση των πυρηνικών όπλων, τους χημικούς και βιολογικούς-βακτηριολογικούς κινδύνους και τις στρατηγικές που συνδέονται με πυραύλους και αντιπυραυλικά, καθώς και την ανάπτυξη της στρατιωτικής δραστηριότητας στο διάστημα.[5] Οι δραστηριότητες του IFAS συμπεριλαμβάνουν όλα τα πεδία που συνδέονται με τον πυρηνικό πόλεμο, συν τις έρευνες αναφορικά με τις συγκρούσεις και την τρομοκρατία στη Μέση Ανατολή.

Το Ινστιτούτο μελετά διαδικασίες για τον έλεγχο της οργανωμένης βίας και την επιστροφή σε μια κατάσταση ειρήνης, καθώς και το ρόλο των διεθνών οργανισμών στη διαχείριση και την επίλυση κρίσεων. Από αυτή την άποψη, δίνει ιδιαίτερη σημασία σε επιχειρήσεις πληροφόρησης, στη ψυχολογική δράση και τη διαμεσολάβηση.

Η προσέγγιση του IFAS αποτελείται από ένα συνδιασμό μελέτης συγκεκριμένων πεδίων (Πακιστάν, Ιράν, Ισραήλ, Παλαιστίνη κλπ.)με θεωρητικές εκτιμήσεις για τις μοντέρνες μορφές πολέμου που συνδέονται με τις ιστορικές και ανθρωπολογικές σταθερές που εξουσιάζουν τις ανθρώπινες αντιπαραθέσεις.

Κύριες εκδόσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • La prolifération nucléaire, coll. Que sais-je ?, εκδ. Presses universitaires de France, Παρίσι 1995, 127 σελ.
 • La guerre psychologique, εκδ. Economica, Παρίσι, 1997, 423 σελ.
 • Demain la guerre : une visite guidée, εκδ. Calmann-Lévy, Παρίσι, 1997, 257 σελ.
 • La société sans la guerre, εκδ. Ed. Desclée de Brouwer, Παρίσι, 1998, 329 σελ.
 • La réserve et l'attente : l'avenir des armes nucléaires françaises, με το Στρατηγό Lucien Poirier, εκδ. Economica, Παρίσι, 2001, 329 σελ.
 • Les volontaires de la mort : l’arme du suicide, coll. Essais Bayard, εκδ. Bayard Presse, Παρίσι, 2003, 295 σελ.
 • Pourquoi les guerres ? Un siècle de géopolitique, coll. 20/21, d’un siècle à l’autre, εκδ. Larousse, Παρίσι, 2002, 192 σελ.
 • Pourquoi le terrorisme ?, coll. Pourquoi, εκδ. Larousse, Παρίσι, 2006, 160 σελ.
 • Iran, l'état de crise, coll. Tropiques, εκδ. Karthala, Παρίσι, 2010, 252 σελ.

Βιβλία στα ελληνικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Η νέα γεωπολιτική: Πόλεμος και ειρήνη στη σύγχρονη εποχή (Larousse - Γνώσεις του 21ου Αιώνα)(μτφ. Ελένη Τσερεζόλε), εκδ. Κασταλία, Αθήνα, 2007, 127 σελ. [διανεμήθηκε δωρεάν μαζί με την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" την 01.07.2007]
 • Γιατί οι πόλεμοι;: Ένας αιώνας γεωπολιτικής (επιμέλεις Ι.Θ. Μάζης, Σωτήρης Ντάλης / μτφ. Ιωάννα Τζουρμανά), εκδ. Παπαζήση, Αθήνα, 2005, 222 σελ.[6].

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιλογή άρθρων του Φ. Ζερέ στο Διαδίκτυο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο δικτυακό τόπο του IFAS:

Στο δικτυακό τόπο της Le Monde Diplomatique:

Στο δικτυακό τόπο της Le Figaro:

Επιλογή συνεντεύξεων του Φ. Ζερέ στο Διαδίκτυο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επιλογή βίντεο του Φ. Ζερέ στο Διαδίκτυο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Les 100 jours d'Obama, συνέντευξη στο κανάλι Sahar TV, 1 Μαΐου, 2009 (διαρκ. 2’40").
 • Doit-on craindre l’Iran ?, Ινστιτούτο διεθνών σχέσεων και στρατηγικών(IRIS), 1 Ιουνίου, 2009 (διαρκ. 4’23").

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]