Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φρανσίσκο Γκουτέρες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φρανσίσκο Γκουτέρες
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Francisco Guterres (Πορτογαλικά)
Γέννηση7  Σεπτεμβρίου 1954[1][2]
Όσσου
Χώρα πολιτογράφησηςΑνατολικό Τιμόρ
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΠορτογαλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Περίοδος ακμής1975
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαRevolutionary Front for an Independent East Timor
Οικογένεια
ΣύζυγοςCidália Guterres[3]
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμέλος του εθνικού κοινοβουλίου του Ανατολικού Τιμόρ
Πρόεδρος του Ανατολικού Τιμόρ (2017–2022)[4]
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Φρανσίσκο Γκουτέρες (Francisco Guterres), γνωστός στο ευρύ κοινό ως Lú-Olo (7 Σεπτεμβρίου 1954-) είναι πολιτικός από το Ανατολικό Τιμόρ , ο οποίος χρημάτισε πρόεδρος της ασιατικής χώρας από το 2017 έως το 2022. Είναι επίσης αρχηγός του Fretilin και υπηρέτησε ως πρόεδρος του Εθνικού Κοινοβουλίου από το 2002 ως το 2007. Με το Fretilin έλαβε μέρος στις προεδρικές εκλογές του 2007 και του 2012, όμως ηττήθηκε από ανεξάρτητους υποψήφιους στον δεύτερο γύρο αμφότερων των εκλογικών αναμετρήσεων. Διεκδίκησε ξανά την προεδρία στις προεδρικές εκλογές του 2017 και εξελέγη πρόεδρος με την υποστήριξη του πρωθυπουργού Σανάνα Γκουσμάο και του κόμματός του, Εθνικό Κογκρέσο για την Ανασυγκρότηση του Τιμόρ (CNRT).

Γεννήθηκε στην Όσσου το 1954 και περιγράφει τον εαυτό του ως “τον γιο φτωχής οικογένειας, από άτομα ταπεινής καταγωγής”. Είναι Ρωμαιοκαθολικός στο θρήσκευμα και πρώην αντάρτης.

Στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος Fretilin στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας το 1998, ο Γκουτέρες διορίστηκε γενικός συντονιστής του Συμβουλίου της Ένοπλης Αντίστασης. Τον Ιούλιο του 2001 εξελέγη πρόεδρος του Fretilin.

Πολιτική σταδιοδρομία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξελέγη στην Συντακτική Συνέλευση στις βουλευτικές εκλογές του 2001 και στη συνέχεια εξελέγη πρόεδρος της Συντακτικής Συνέλευσης. Τον Μάιο του 2002 το Ανατολικό Τιμόρ απέκτησε την ανεξαρτησία του και η Συντακτική μετατράπηκε σε Εθνικό Κοινοβούλιο, με τον Γκουτέρες να παραμένει πρόεδρός του.

Στις προεδρικές εκλογές του 2007 ο Γκουτέρες ήταν υποψήφιος με το Fretilin και η εκστρατεία του βασίστηκε στον λαϊκισμό.[5] Ωστόσο, ορισμένα μέλη του Fretilin τον θεώρησαν υπεύθυνο για την κρίση που ξέσπασε το 2006 και αντί για εκείνον υποστήριξαν τον πρωθυπουργό Ζοζέ Ράμος Ορτά, ο οποίος κατήλθε ως ανεξάρτητος υποψήφιος.[5] Στον πρώτο γύρο των εκλογών στις 9 Απριλίου, προηγήθηκε ο Γκουτέρες λαμβάνοντας ποσοστό 27,89% των ψήφων.[6][7] Ο ίδιος αναμετρήθηκε με τον Ράμος Ορτά στον δεύτερο γύρο τον Μάιο, για να ηττηθεί με ποσοστό 31% έναντι 69% για τον Ράμος Ορτά. Ο Γκουτέρες παραδέχτηκε την ήττα του και συνεχάρη τον νέο πρόεδρο.[8]

Στις βουλευτικές εκλογές του 2007 ο Γκουτέρες επανεξελέγη βουλευτής ως πρώτος στη λίστα του Fretilin.[9]

Εκλογή στην προεδρία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις προεδρικές εκλογές του 2017 ο Γκουτέρες ήταν για μία ακόμη φορά υποψήφιος με το Fretilin, με την υποστήριξη του πρώην πρωθυπουργού Σανάνα Γκουσμάο και του κόμματός του (CNRT). Τα πρώτα αποτελέσματα έδειχναν ότι ο Γκουτέρες είχε κερδίσει από τον πρώτο γύρο με ποσοστό άνω του 50%.[10] Ο Γκουτέρες ορκίστηκε πρόεδρος στις 20 Μαΐου 2017 και έγινε ο πρώτος πρόεδρος της χώρας που εξελέγη προσκείμενος σε κόμμα.

Μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2022, πρόεδρος ορκίστηκε ο Ζοζέ Ράμος Όρτα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]