Φρανς Σνόι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φρανς Σνόι
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση28  Ιανουαρίου 1902
Zagorje ob Savi
Θάνατος22  Απριλίου 1962
Λιουμπλιάνα
Χώρα πολιτογράφησηςΓιουγκοσλαβία
Αυστροουγγαρία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΣλοβενικά[1][2]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
οικονομολόγος
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΛαϊκό Κόμμα της Σλοβενιας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Φράνσις "Φρανς" Σνόι (σλοβενικά: Franc Snoj) (28 Ιανουάριου 1902 - 22 Απριλίου 1962 Λιουμπλιάνα), ήταν Σλοβένικης καταγωγής οικονομολόγος και πολιτικός της Γιουγκοσλαβίας.

Ήταν μέλος του Σλοβενικού Λαϊκού κόμματος και από το 1937 έγινε πρόεδρος του συλλόγου των πυροσβεστών Γιουγκοσλαβίας. Στις εκλογές του 1938 εξελέγη στη γιουγκοσλαβική Εθνοσυνέλευση. Ως υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου συμμετείχε σε τρεις κυβερνήσεις από το Δεκέμβριο του 1938, από το Φεβρουάριο του 1939, και από το Μάρτιο του 1941.

Κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου με τα μέλη της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης μετανάστευσε στις ΗΠΑ και στη συνέχεια στο Λονδίνο, όπου ζήτησε όταν ελευθερωθεί η Γιουγκοσλαβία την καθιέρωση πιο δίκαιων συνόρων για τη Σλοβενία. Κατά το 1944 σε συνεργασία με τους συμμάχους παράνομα επέστρεψε στην πατρίδα του. Σε συνεργασία με τους αντάρτες υπόκειται στη συναίνεση του Γιόσιπ Μπροζ Τίτο και Έντβαρντ Καρντέλι του απελευθερωμένου εδάφους, προσπαθεί να πείσει την πολιτοφυλακή να ενταχθεί στην κομματική πλευρά και να αντισταθεί στον κατακτητή. Μετά τον πόλεμο έγινε ο Υπουργός μεταφορών στην εθνική κυβέρνηση της Σλοβενίας. Το 1945 προσπάθησε να δημιουργήσει ένα νέο κόμμα αλλά λόγω της αντιπολίτευσης από τις αρχές απέσυρε την πρόθεση του. Λόγω της αντίθεσης του των εκτελέσεων χωρίς δίκη που έγιναν με την απελευθέρωση της Γιουγκοσλαβίας το 1947 συνελήφθη και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 8 ετών με σκληρή εργασία και τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων. Αφέθηκε ελεύθερος μετά από τέσσερα χρόνια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Franc Snoj στο Wikimedia Commons