Φρίντριχ Ντέσαουερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Φρειδερίκος Ντέσσαουερ
Γέννηση
Ασάφενμπουργκ
Θάνατος
Φρανκφούρτη
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Γερμανία
Ιδιότητα πολιτικός, φυσικός, φιλόσοφος και καθηγητής πανεπιστημίου
Αξίωμα μέλος του Ράιχσταγκ της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης
Βραβεύσεις Μεγαλόσταυρος του Τάγματος της Αξίας του Τάγματος της Αξίας της Γερμανίας, Ιππότης του Τάγματος του Αγίου Σιλβέστρου, Μετάλλιο Ρούντολφ-Ντίζελ, επίτιμος πολίτης της Φρανκφούρτης, Goethe Plaque of the City of Frankfurt () και χωρίς ετικέτα ()

Ο Φρίντριχ Ντέσαουερ (Friedrich Dessauer, 19 Ιουλίου 1881 - 16 Φεβρουαρίου 1963) ήταν Γερμανός φυσικός και φιλόσοφος, ο οποίος εργάστηκε σε περιοχές της επιστήμης μεταξύ φυσικής, βιολογίας και ιατρικής.

Διετέλεσε καθηγητής και διευθυντής του βιοφυσικού Ινστιτούτου της Φραγκφούρτης, της Πειραματικής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Φράιμπουργκ (Ελβετίας), διακρίθηκε δε και ως ερευνητής στον τομέα της θεραπείας ασθενειών μέσω των ακτίνων Χ ενώ επινόησε την κατασκευή πολλών συσκευών ακτινοβολίας. Αυτή η απασχόληση του επέφερε σωματικές βλάβες, ώστε να υποστεί γύρω τις 100 εγχειρήσεις, οι οποίες και εξωτερικά του άφησαν μόνιμες παραμορφώσεις.

Συνέγραψε πολλά βιβλία, όπως είναι: «Άνθρωπος και κόσμος», «Το πρόβλημα της Τεχνικής», «Η φυσικομαθηματική Γνώση - Συμβολή στη φιλοσοφία της φύσης», «Η Θρησκεία υπό το φως της σύγχρονης Φυσικής Επιστήμης», «Η περίπτωση του Γαλιλαίου και εμείς» κ.α. Ο καθηγητής Paseual Jordan έγραψε ότι «ο Ντεσάουερ συνδυάζει εξαιρετική και πρωτοποριακή επιτυχία σε ειδικές περιοχές της επιστήμης, με ταυτόχρονη βαθιά γνώση των προβλημάτων της ζωής και του πνεύματος».