Φράνκο Μαντέλι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Φράνκο Μαντέλι
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση12  Μαΐου 1931
Μπέργκαμο
Θάνατος15  Ιουλίου 2018
Ρώμη
Χώρα πολιτογράφησηςΙταλία (1946–2018)
Βασίλειο της Ιταλίας (1931–1946)
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙταλικά
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Μιλάνου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταιατρός
ΕργοδότηςΠανεπιστήμιο Σαπιέντσα Ρώμης
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Φράνκο Μαντέλι (Μπέργκαμο 12 Μαΐου 1931-Ρώμη 15 Ιουλίου 2018) ήταν Ιταλός γιατρός και αιματολόγος, πρόεδρος της GIMEMA (Ιταλική Εταιρεία Αιματολογικών Ασθενειών των Ενηλίκων) και της AIL (Ιταλική Ένωση κατά της λευχαιμίας και του λεμφώματος).

Η κλινική και ερευνητική του δραστηριότητα επικεντρώθηκε στην θεραπεία της λευχαιμίας και των λεμφωμάτων. Πιο συγκεκριμένα, ασχολήθηκε εντατικά και εις βάθος με το λέμφωμα Hodgkin και με την οξεία λευχαιμία, ιδιαίτερα με τις προμυελοκυτταρικές μορφές, χρησιμοποιώντας πρωτόκολλα που εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννημένος στο Μπέργκαμο από πατέρα μηχανικό και μητέρα δασκάλα, αποφάσισε να μην ακολουθήσει τα χνάρια των γονιών του αλλά να ασχοληθεί με την ιατρική.

Αποφοίτησε από το Τμήμα Ιατρικής Χειρουργικής του Κρατικού Πανεπιστημίου του Μιλάνο στις 16 Ιουλίου 1955 με την υψηλότερη τιμητική διάκριση, όπου αφιερώθηκε στην μελέτη του καρκίνου του αίματος, ενώ αργότερα ειδικεύτηκε στην εσωτερική παθολογία στο Πανεπιστήμιο της Πάρμα και εργάστηκε στην Πολυκλινική Ουμπέρτο Ι στην Ρώμη όπου το 1967 έλαβε την θέση του καθηγητή αιματολογίας.

Μετά από μια συνάντηση με τον Ζαν Μπερνάρ, αιματολόγο στο νοσοκομείο Σαιν Λουί του Παρισιού, αποφάσισε να τον ακολουθήσει έτσι ώστε να ενημερωθεί πάνω στις προηγμένες τεχνικές και θεραπείες για την θεραπεία του καρκίνου του αίματος. Επιστρέφοντας στην Ρώμη, επέκτεινε τις δραστηριότητες του τμήματος αιματολογίας στην πολυκλινική Ουμπέρτο Ι και άνοιξε το πρώτο νοσοκομείο αιματολογίας το 1970.

Από το 1979 έως το 2003, διηύθυνε το Κέντρο Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο Σαπιέντζα, στο οποίο εισήγαγε θαλάμους νοσηλείας για ηλικιωμένους, ενήλικες και παιδιά. Διηύθυνε επίσης ένα κέντρο για μεταμοσχεύσεις βλαστικών κυττάρων, για χειρουργικές επεμβάσεις και για παροχή υπηρεσιών για θρόμβωση και αιματολογικές εξετάσεις. Το κέντρο αυτό προσέφερε επίσης πρώτες βοήθειες αιματολογικής φύσεως, 24ωρης διάρκειας.

Το 1982 ίδρυσε την GIMEMA (Ιταλική Εταιρεία για τις Αιματολογικές Νόσους των Ενηλίκων), με την συμμετοχή μιας ομάδας ιταλικών κέντρων αιματολογίας. Το GIMEMA, στο οποίο ο Μαντέλι ήταν πρόεδρος από το 1998, είναι ένα ίδρυμα ONLUS. Το 1982 δημιούργησε στην Ρώμη το πρώτο δημόσιο κέντρο μεταμόσχευσης μυελού των οστών.

Ιδρυτής του δικτύου AIL, ενός δικτύου εθελοντών γιατρών, νοσοκόμων και υπαλλήλων των ιατρικών εργαστηρίων, έγινε πρόεδρός του το 2004.

Από το 2011 έως το 2018 ήταν ομότιμος καθηγητής αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο Σαπιέντζα της Ρώμης.

Ο Μαντέλι ηγήθηκε των εκστρατειών για την συγκέντρωση χρημάτων υπέρ της λευχαιμίας και για την χρηματοδότηση της επιστημονικής έρευνας : το τηλεοπτικό γκαλά "Άγγελοι κάτω από τα αστέρια", ο μαραθώνιος "Τριάντα ώρες για τη ζωή", το "Παιχνίδι της Καρδιάς" που γινόταν στο Ολυμπιακό Στάδιο της Ρώμης, η συναυλία του Χοσέ Καρέρας αλλά και οι εκστρατείες "Stars of Christmas and Easter Eggs" στις μεγάλες πλατείες της χώρας, έλαβαν χώρα στην Ιταλία για να συγκεντρωθούν χρήματα υπέρ του AIL. Υποστήριξε επίσης την ίδρυση της Casa AIL Residenza Vanessa, ενός χώρου που φιλοξενεί ασθενείς με καρκίνο στο αίμα από την Ιταλία και το εξωτερικό, μαζί με ένα μέλος της οικογένειάς τους. Το ίδρυμα αυτό φέρει το όνομα της Vanessa, ενός κοριτσιού που πέθανε από χρόνια λευχαιμία.

Έγραψε περίπου 750 επιστημονικές δημοσιεύσεις.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Franco Mandelli, Ho sognato un mondo senza cancro, Roberta Colombo, Sperling & Kupfer, p. 3.
  • Franco Mandelli e Roberta Colombo, Ematologia, Roma, Delfino Antonio, 1991.
  • Franco Mandelli, Ematologia, Fisiopatologia, Clinica, Terapia, Roma, Delfino Antonio, 1995.
  • Franco Mandelli, Giuliana Alimena e Guglielmo Mariani, Sinossi di Ematologia, Roma, Delfino Antonio, 1998.
  • Franco Mandelli, Curare è prendersi cura, Sperling & Kupfer, 2014.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Franco Mandelli στο Wikimedia Commons