Φουλγκάζι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το Φουλγκάζι[1] είναι μια δημοτική υποεπαρχία της επαρχίας Φένι στην διαίρεση Τσιταγκόνγκ του Μπαγκλαντές. Αυτό το ξενοδοχείο βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της επαρχίας Φένι. Τα ποτάμια Μουχούρι, Σελόνια, και Καχούγια ρέουν στην περιοχή της υποεπαρχίας. Το Φουλγκάζι απέχει περίπου 130 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Ντάκα. Η περιοχή έγινε μια "Ουπαζίλα," ή όπως μεταφράζεται στα ελληνικά μια δημοτική υποεπαρχία το 2002. Τα διοικητικά γραφεία της υποεπαρχίας Φουλγκάζι διευθύνονται από τον πρόεδρο της υποεπαρχίας. Σύμφωνα με την απογραφή του 1991 η υποεπαρχία είχε πληθυσμό 103.426 κατοίκων. 

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Φουλγκάζι είναι μια υποεπαρχία της επαρχίας Φένι του Μπαγκλαντές. Έχει έκταση 99.03 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Η υποεπαρχία Πραρασουράμ βρίσκεται βόρεια της υποεπαρχίας ενώ η Τσαγκαλναΐγια βρίσκεται στο νότο. Το Φουλγκάζι βρίσκεται σε μια κοίτη πλημμυρών και σε εύφορη γη. Καθώς το Φουλγκάζι βρίσκεται σε μια κοίτη, έχει νερό άμεσα διαθέσιμο για την άρδευση των φυτειών ρυζιού και την ιχθυοκαλλιέργεια. Το κανάλι Σελόνια και ο Ποταμός Μουχούρι ρέει μέσα από το Φουλγκάζι και πηγάζει από την Ινδία στο βορρά. Το κλίμα του Φουλγκάζι είναι τροπικό, με ήπιο και ξηρό χειμώνα (Οκτώβριος-Μάρτιος), με ζεστό και υγρό καλοκαίρι (Μάρτιο έως Ιούνιο) και υγρούς θερμούς βροχερούς μουσώνες (Ιούνιος-Οκτώβριος). Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και των μουσώνων στο Μπαγκλαντές, τα ποτάμια στο Φουλγκάζι υπερχειλίζουν προκαλώντας ζημιές στα αντιπλημμυρικά αναχώματα και στις καλλιέργειες ρυζιού και κάνουν την οδική πρόσβαση στο Φουλγκάζι δύσκολη, με αποτέλεσμα την πείνα. Μια μη λειτουργική σιδηροδρομική γραμμή περνά μέσα από την υποεπαρχία. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ουπαζίλα του Μπανγκλαντές
  • Επαρχίες του Μπαγκλαντές
  • Διαιρέσεις του Μπαγκλαντές

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Hussain, Dildar (2012). «Phulgazi Upazila». Στο: Islam, Sirajul, επιμ. Banglapedia: National Encyclopedia of Bangladesh (Second έκδοση). Asiatic Society of Bangladesh.