Φολιέτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στους καταλανικούς μύθους και παραδόσεις, Φολιέτ είναι η τοπική ονομασία για τα αντίστοιχα τελώνια και τους γνώμους ή νάνους, μυθικά πλάσματα και άλλων ευρωπαϊκών πολιτισμών (π.χ. Νάνοι Σκανδιναβικής μυθολογίας).

Κατά τη λαογραφική παράδοση, πρόκειται για μικρόσωμα πλάσματα με πολύχρωμα ρούχα, οι οποίοι ζουν για πάρα πολλά χρόνια. Στις Καταλανικές Χώρες, υπάρχουν πολλοί μύθοι για τα Φόγιετ, τις δυνάμεις, τις δραστηριότητες και τις σχέσεις τους με τους ανθρώπους. Συχνά, σχετίζονται με την οικιακή λατρεία, καθώς οι οικογένειες τους έκαναν προσφορές για να προστατεύουν την κατοικία και όσους βρίσκονταν μέσα σε αυτή, θυμίζοντας τις ρωμαϊκές θεότητες Λάρες, Γκένιι Λόκι, Ντι Πενάτες.

Με την έλευση του χριστιανισμού ως επίσημη θρησκεία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η λατρεία τους περιορίστηκε και υποβιβάστηκε, καθώς πλέον θεωρούνταν πλάσματα που χρησιμοποιούνταν για εκφοβισμό είτε διαδίδονταν θρύλοι ότι κρύβονταν μέσα στα σπίτια των ανθρώπων.

Στο Αλικάντε, χρησιμοποιείται ο όρος cerdet για να ξεχωρίσει τα πλάσματα αυτά από τα ντονιέτ της Βαλένθια[1]. Τα τελευταία είναι και αυτά ένα είδος τελωνίων, όχι τόσο κοντά όσο τα περισσότερα, τα οποία ανεβαίνουν στις χαίτες των αλόγων και τα οδηγούν με μεγάλη ταχύτητα το βράδυ. Συνήθως περιγράφονται να φορούν χωριάτικα ρούχα, όπως ένα πουκάμισο με μια ζώνη δεμένη στη μέση κι ένα τσεμπέρι στο κεφάλι.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Follets». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Φεβρουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2009. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Bernat Ferrer i Frigola (2006): "Un fabulari que ressorgeix a cada revolt", Revista El Temps, 1.157-1.158-1.159, August 2006

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]