Όμε ντελς νάσος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Χόμε ντελς νάσος. Σκίτσο από ένα αλμανάκ του 19ου αιώνα

Στους καταλανικούς μύθους, μια φυσιογνωμία είναι ο Όμε ντελς νάσος (κατ. Home dels nassos), που σημαίνει "Ο άνθρωπος με τις μύτες".

Σύμφωνα με τη λαογραφική παράδοση της Καταλονίας και άλλων ισπανικών περιοχών, ο άνθρωπος αυτός την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τριγυρίζει στους δρόμους και έχει τόσες μύτες στο πρόσωπό του όσες και οι μέρες του χρόνου που έχουν απομείνει, αφού κάθε μέρα χάνει κι από μια μύτη.

Έτσι, τα μικρά παιδιά πιστεύουνε ότι κυκλοφορεί ένας άνθρωπος με περίεργο πρόσωπο και 365 μύτες και βγαίνουν να τον ψάξουν, κάτι το οποίο αποδεικνύεται τελικά πολύ δύσκολο, καθώς, μιας και πρόκειται για την τελευταία μέρα του χρόνου, ο Άνθρωπος με τις 365 Μύτες έχει μόνο μία.

Στη Βαρκελώνη, εμφανιζόταν το μεσημέρι στην πλατεία Παλάου, μπροστά από τη Λότζα, όπου προσπαθούσε με εκατοντάδες μαντίλια να σκουπίσει τις 365 μύτες που γέμιζαν όλο του το σώμα. Σε πολλές πόλεις, την τελευταία μέρα του χρόνου οργανώνονται εορταστικές παρελάσεις, όπου ένας ξυλοπόδαρος παριστάνει τον Χόμε ντελς Νάσος.

Σύμφωνα με τον λαογράφο Χοάν Αμάδες, πρόκειται για τα απομεινάρια ενός πανάρχαιου μύθου που συμβολίζει τον κύκλο της χρονιάς[1].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Amades, Joan (1982). Costumari Català (στα Καταλανικά). 1 (62 έκδοση). Barcelona: Salvat editores. σελίδες 255–260. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Almerich, L. (1944). Tradicions i costums populars a Barcelona (στα Καταλανικά). Barcelona: Ed. Milà. σελ. 89. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]