Α.Σ. Αναγέννηση Γιαννιτσών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Αναγέννηση Γιαννιτσών)
Α. Σ. Αναγέννηση Γιαννιτσών
Επίσημη ονομασίαΑ.Σ. Αναγέννηση Γιαννιτσών
Ίδρυση1961
ΈδραΓιαννιτσά, Ελλάδα
ΣτάδιοΔημοτικό Στάδιο Γιαννιτσών
Πρωτάθλημα Α1 Ε.Π.Σ. Πέλλας
Πρώτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook

Ο Α.Σ. Αναγέννηση Γιαννιτσών[1] είναι ποδοσφαιρικός σύλλογος της πόλης των Γιαννιτσών. Διεξάγει τους εντός έδρας αγώνες του στο Δημοτικό Στάδιο Γιαννιτσών. Τα χρώματα της ομάδας είναι το μπλε και το λευκό. Έχει αγωνιστεί επί σειρά ετών στη Β΄, στη Γ΄ και στη Δ΄ Εθνική κατηγορία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αναγέννηση Γιαννιτσών ιδρύθηκε επίσημα το 1961 με πλήρη ονομασία «Γυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος Αναγέννηση Γιαννιτσών». Η ίδρυση της ήταν αποτέλεσμα της αγάπης του ποδοσφαιρόφιλου κόσμου των Γιαννιτσών, που ήθελε μια ομάδα δυνατή, παρούσα στα ποδοσφαιρικά δρώμενα. Στο παρελθόν υπήρχαν στην περιοχή οι σύλλογοι «Απόλλων Γιαννιτσών» με έτος ίδρυσης το 1928, «Αναγέννηση Γιαννιτσών» με έτος ίδρυσης το 1939 και βραχύβια πορεία. Το 1948 ιδρύθηκε εκ νέου ο «Απόλλων Γιαννιτσών», με πρόεδρο τον τότε δήμαρχο της πόλης, Κώστα Στάμκο.

Μεταξύ των ετών 1950 και 1951, παρατηρείται μεγάλη δραστηριότητα στην τοπική κοινωνία, με την ίδρυση τεσσάρων ομάδων που αποτέλεσαν τον προπομπό της σημερινής ομάδας. Πρόκειται για τον Μέγα Αλέξανδρο Γιαννιτσών, τον Ηρακλή Γιαννιτσών, τον ΑΟΚ Γιαννιτσών (Αθλητικός Όμιλος Καρυωτών) και την Ποντιακή Νεολαία. Το 1955 αρχίζει μία διαδικασία συγχώνευσης των τοπικών ομάδων, με αποτέλεσμα να προκύψουν μέχρι το 1960 δύο κυρίαρχοι σύλλογοι, ο Μακεδονικός Γιαννιτσών και η Ποντιακή Νεολαία. Τελικά, το 1961 συγχωνεύτηκαν ο Μακεδονικός Γιαννιτσών και η Ποντιακή Νεολαία, με αποτέλεσμα την δημιουργία της Αναγέννησης Γιαννιτσών, ομάδα σύμβολο για την τοπική κοινωνία.

Το σκεπτικό της ίδρυσης της ομάδος είναι να λειτουργεί η ομάδα Αναγέννηση ως μεικτή της πόλης και της ευρύτερης επαρχίας. Και αυτό είναι το ζητούμενο. Η ομάδα δεν λειτουργεί ανταγωνιστικά με τις υπόλοιπες ομάδες άλλα ως σταθμός προώθησης των παικτών της πόλης.

Η πορεία της Αναγέννησης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεκίνησε να αγωνίζεται στο Τοπικό Κεντρικής Μακεδονίας και πρωτοεμφανίστηκε στη Β' Εθνική την αγωνιστική περίοδο 1964-65, κατακτώντας μάλιστα τη 1η θέση στον 4ο όμιλο, που αποτελεί το υψηλότερο πλασάρισμα στην μέχρι τώρα ιστορία της. Δεν κατάφερε να προβιβαστεί στην Α΄ Εθνική καθώς σην τελική φάση κατέλαβε την τρίτη θέση μεταξύ των νικητριών ομάδων κάθε ομίλου.

Το 1974, μετά από 10 χρόνια παρουσίας στη Β' εθνική, η Αναγέννηση υποβιβάστηκε στα τοπικά πρωταθλήματα, για να επανέλθει στη Β' Εθνική το 1978-79, όπου παρέμεινε ως το 1983,όταν και γνώρισε εκ νέου τον υποβιβασμό, παρά το γεγονός ότι δύο χρόνια νωρίτερα (1981) είχε καταταγεί στη δεύτερη θέση. Αγωνίστηκε για 4 χρόνια στη Γ' εθνική αλλά η πτωτική της πορεία συνεχίστηκε, καθώς το 1988 και 1989 βρέθηκε στη Δ' εθνική. Τη σεζον 1988-89 η Αναγέννηση κατεκτησε τον πρωτο της πανελλήνιο τιτλο, το Κύπελλο Ερασιτεχνών Ελλάδος.[2]

Το 1989-90 επανήλθε στη Γ' Eθνική, κατέκτησε το πρωτάθλημα στο Βόρειο όμιλο με προπονητή τον Γιώργο Φοιρό, για να επακολουθήσει άλλη μία τετραετία παρουσίας στη Β΄ εθνική, ως το 1993-94, όταν ήρθε νέος υποβιβασμός στη Γ' εθνική. Από το 1997 ακολούθησε νέα πτωτική πορεία καθώς για την ακόλουθη δεκαετία η ομάδα βρέθηκε να κινείται μεταξύ Δ' εθνικής και τοπικού πρωταθλήματος της ΕΠΣ Πέλλας.

Επανήλθε στη Γ΄ εθνική την αγωνιστική περίοδο 2007-08, όπου κατέκτησε την 8η θέση στον βαθμολογικό πίνακα. To 2011-12 και 2012-13 αγωνίζεται ξανά στην Β' Εθνική (Football League), με μια αξιοθαύμαστη και αξιοζήλευτη πορεία. Η Αναγέννηση Γιαννιτσών αναδείχθηκε 2η στην Β’ εθνική δύο φορές, την περίοδο 1964-65 και την περίοδο 1980-81. Η ομάδα έχει αναδειχθεί πρωταθλήτρια Γ΄ εθνικής μία φορά και Δ΄ εθνικής δύο, ενώ κατέκτησε το κύπελλο ερασιτεχνών Ελλάδος την περίοδο 1989-90 με τότε τεχνικό τον κ. Φοιρό και πρόεδρο τον κ. Ιωσηφίδη.

Η Αναγέννηση είναι μέσα στις 30 πρώτες ομάδες σε συγκομιδή βαθμών στην Β’ Εθνική και επίσης μέσα στις 30 πρώτες ομάδες στην συγκομιδή βαθμών στην Γ΄ εθνική παρότι απείχε από αυτές τις κατηγορίες τόσα χρόνια.

Στο θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδας, η Αναγέννηση Γιαννιτσών δεν έχει να επιδείξει κάποια ιδιαίτερη επιτυχία, καθώς δεν έχει ποτέ προχωρήσει τουλάχιστον ως την προημιτελική φάση κάποιας διοργάνωσης.

Τον Απρίλιο του 2022, μετά από μία πολύ άσχημη πορεία, η ομάδα υποβιβάστηκε στην Α1 κατηγορία της Ε.Π.Σ. Πέλλας. Χαρακτηριστικό της πολύ άσχημης πορείας της ομάδος, είναι οι μόλις 7 βαθμοί που συγκέντρωσε στον 2ο γύρο του πρωταθλήματος, με συνολική συγκομιδή 22 βαθμούς.

Συγχώνευση με Α.Σ. Γιαννιτσά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούλιο του 2019, κι ενώ ο κίνδυνος της διάλυσης ήταν πλέον ορατός, καθώς η ιστορική Αναγέννηση Γιαννιτσών είχε υποβιβαστεί στην δεύτερη τη τάξει κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος (Α' Κατηγορία ΕΠΣ Πέλλας), συγχωνεύτηκε με τον Α.Σ. Γιαννιτσά[3], ο οποίος αγωνιζόταν στο πρωτάθλημα της Γ' εθνικής, δημιουργώντας τον «Αθλητικό Σύλλογο Αναγέννηση Γιαννιτσών».[4] Η Αναγέννηση Γιαννιτσών από τη σεζόν 2019-20 επανήλθε στα εθνικά πρωταθλήματα, συμμετέχοντας στην Γ΄ Εθνική ερασιτεχνική κατηγορία.

Από τον Σεπτέμβριο του 2021, η ομάδα άρχισε και πάλι να χρησιμοποιεί την ονομασία «Α.Σ. Γιαννιτσά». Η ομάδα, βασίζεται σε νέα ταλαντούχα παιδιά από την πόλη και την γύρω περιοχή, παίζοντας όμορφο και μεστό ποδόσφαιρο. Ενδεικτικό αυτής της προσπάθειας είναι ότι σε αγώνα κυπέλλου κέρδισαν τον Εδεσσαϊκό, στο κλασσικό ντέρμπι της Πέλλας, με 5-0. Κύριος στόχος της ομάδας είναι η επιστροφή των φιλάθλων στο γήπεδο, η ανάδειξη νέων ποδοσφαιριστών από τις ακαδημίες της ομάδας και η καθιέρωση της στις επαγγελματικές κατηγορίες.

Η διαχρονική πορεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πορεία της Αναγέννησης από το 1961 μέχρι και σήμερα έχει ως εξής:

Φίλαθλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι σύνδεσμοι φιλάθλων Αναγέννησης Γιαννιτσών ήταν οι «BLUE BOYS» και «ΚΟΡΑΚΙΑ». Δυναμικά έδιναν το παρών σε όλες τις αναμετρήσεις της Αναγέννησης. Από το 2000 και μετά, ενώθηκαν οι δύο σύνδεσμοι σε έναν, με την ονομασία Σ.Φ.Α.Γ. (Σύνδεσμος Φιλάθλων Αναγέννησης Γιαννιτσών) ο οποίος και έχει αφήσει ιστορία για τις κερκίδες τόσο σε εντός όσο και σε εκτός έδρας παιχνίδια. Επίσης υπάρχουν και στην Θεσσαλονίκη φίλαθλοι οι οποίοι κάνουν ανάλογες προσπάθειες οργάνωσης συνδέσμου.

Σημαντικοί ποδοσφαιριστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Δημήτρης Τομπάζης
  • Γιώργος Δημητριάδης
  • Γιώργος Τσιμπίνης
  • Γιώργος Μουστάκας
  • Μάκης Τσανίδης
  • Βασίλειος Μπαξεβάνος
  • Γιώργος Τσιμπίνης [5]

Σημαντικοί Προπονητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόεδροι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κώστας Ιωσηφίδης

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]