Φιλελεύθερη–Εθνική Συμμαχία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Φιλελεύθερη–Εθνική Συμμαχία (αγγλικά: Liberal–National Coalition‎‎), κοινώς γνωστή ως Κοαλίσιον (αγγλικά: Coalition‎‎), είναι μια κεντροδεξιά συμμαχία δύο μεγάλων συντηρητικών κομμάτων στην Αυστραλία: το Φιλελεύθερο Κόμμα και το Εθνικό Κόμμα.

Αυτά τα δύο κόμματα σχηματίζουν τη συμμαχία τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση σε ομοσπονδιακό επίπεδο και σε ορισμένες πολιτείες. Είναι μια επίσημη συμμαχία σε κρατικό επίπεδο στη Νέα Νότια Ουαλία και τη Βικτώρια, ενώ είναι άτυπη στη Δυτική Αυστραλία και ανύπαρκτη στη Νότια Αυστραλία, την Τασμανία και την Επικράτεια Αυστραλιανής Πρωτεύουσας. Στο Κουίνσλαντ, τα δύο κόμματα συγχωνεύθηκαν το 2008 για να γίνουν το Φιλελεύθερο Εθνικό Κόμμα, ενώ στη Βόρεια Επικράτεια τα δύο κόμματα υπήρξαν μόνο ως Φιλελεύθερο Κόμμα Χώρας.

Όταν ο Συνασπισμός σχηματίζει κυβέρνηση ομοσπονδιακά, ο αρχηγός του Φιλελεύθερου Κόμματος γίνεται Πρωθυπουργός, ενώ ο ηγέτης του Εθνικού Κόμματος γίνεται Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.

Ο σημερινός ομοσπονδιακός ηγέτης της Συμμαχίας είναι ο Πίτερ Ντάτον, ο οποίος είναι ο ηγέτης του Φιλελεύθερου Κόμματος και του Αρχηγού της Αντιπολίτευσης, και ο Αναπληρωτής Αρχηγός είναι ο Ντέιβιντ Λίτλπρουντ, ο οποίος είναι ο ηγέτης του Εθνικού Κόμματος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]