Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας (ΦΕΚ), γνωστή και ως «Παλαιά Φιλαρμονική», είναι μουσικοεκπαιδευτικός οργανισμός με έδρα την Κέρκυρα.

Η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας ιδρύθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 1840 με αρχικό σκοπό να αποτελέσει την πρώτη ελληνική μουσική ακαδημία οργανωμένη σε ευρωπαϊκά πρότυπα. Αφορμή για την ίδρυσή της στάθηκε η απαγόρευση από τη Βρετανική διοίκηση του νησιού της συμμετοχής της μπάντας του Αγγλικού στρατού στις ορθόδοξες θρησκευτικές εκδηλώσεις - και ιδιαίτερα στη λιτανεία του ιερού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, προστάτη του νησιού - λόγω του θανάτου του βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου Γουλιέλμου του Δ', το 1837.[1] Η νέα φιλαρμονική ήταν γνωστή στο νησί από τους ξένους και ως «La Banda Grecca».[1]

Πρώτος Καλλιτεχνικός Διευθυντής της διετέλεσε ο συνθέτης Νικόλαος Χαλικιόπουλος Μάντζαρος, ο οποίος διατήρησε αυτό το αξίωμα μέχρι τον θάνατό του το 1872.

Η Φιλαρμονική είχε ένα πλήρως οργανωμένο πρόγραμμα διδασκαλίας τόσο στη θεωρία όσο και στην πράξη της μουσικής. Οι μαθητές του, που για πρώτη φορά στη σύγχρονη ελληνική ιστορία μπόρεσαν να μάθουν μουσική ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης, είχαν την ευκαιρία να διδαχθούν από επαγγελματίες μουσικούς και δασκάλους βασική μουσική θεωρία, αρμονία, αντίστιξη, μορφολογία, ενορχήστρωση, σύνθεση. Η ΦΕΚ διαθέτει επίσης τμήματα χορωδίας, θρησκευτικής χορωδίας, εγχόρδων, πιάνου, τμήμα Νεανικής Μπάντας (Μπαντίνα), τμήμα ορχήστρας πνευστών, κουαρτέτο χάλκινων πνευστών, τμήμα μουσικής δωματίου, τμήμα ορχήστρας τζαζ, τμήμα φωνητικής και τμήμα Επιδείξεων.

Το πιο δημοφιλές, πάντως, από τα μουσικά σχήματά της είναι η μπάντα της, η οποία για πρώτη φορά εμφανίστηκε τον Αύγουστο του 1841. Η συγκεκριμένη μπάντα ήταν αυτή που απέδωσε για πρώτη φορά τον Ελληνικό Εθνικό Ύμνο το 1864, σε σύνθεση του διευθυντή της Νικόλαου Μάντζαρου, αλλά και τον Ολυμπιακό Ύμνο το 1896.[2]

Η Φιλαρμονική στεγάστηκε αρχικά σε κτήριο στην Πίνια, το παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης της Κέρκυρας, ενώ από το 1900 και έκτοτε στεγάζεται σε κτήριο που αρχικά άνηκε στην οικογένεια Θεοτόκη. Στο συγκεκριμένο κτήριο λειτουργεί και το Μουσείο της Φιλαρμονικής.

Η Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας μαζί με την Εταιρεία Κερκυραϊκών Σπουδών και την Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας κατέχει επίσης το Μουσείο Καποδίστρια έπειτα από δωρεά της Μαρίας Δεσύλλας-Καποδίστρια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχετική Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Καρδάμης Κώστας, ΟΙ ΜΠΑΝΤΕΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ, εκ. ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ (2019)
  • Καρδάμης Κώστας, Έξι μελέτες για τη Φιλαρμονική Εταιρεία Κέρκυρας, εκ, Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας (2010)
  • Μοτσενίγος, Σπύρος: Νεοελληνική μουσική : συμβολή εις την ιστορίαν της (1958)
  • Ν. Κονόμος, Ο Νικόλαος Μάντζαρος Και Ο Εθνικός Μας Ύμνος, (1958)
  • Σ. Παπαγεωργίου, Τα Κατά Τη Φιλαρμονική Εταιρία Από Της Συστάσεώς Της Μέχρι Σήμερον 1840-1890, (1890).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας