Μετάβαση στο περιεχόμενο

Φιλαρμονική Εταιρεία «Μάντζαρος»

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Φιλαρμονική Εταιρεία «Μάντζαρος» (ΦΕΜ) είναι μουσικοεκπαιδευτικός οργανισμός με έδρα την Κέρκυρα.

Η Φιλαρμονική Εταιρεία «Μάντζαρος» ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1890 από μια ομάδα νέων οι οποίοι δύο χρόνια νωρίτερα είχαν δημιουργήσει τον «Ψυχαγωγικό Συνεταιρισμό».[1] Αποτελεί έτσι τη δεύτερη παλαιότερη φιλαρμονική εταιρεία στην Κέρκυρα, μετά τη Φιλαρμονική Εταιρεία Κερκύρας. Η νέα φιλαρμονική εταιρείας έλαβε το όνομα του συνθέτη Νικόλαου Μάντζαρου, του ιδρυτή της Επτανησιακής Σχολής.

Πρώτος αρχιμουσικός της διατέλεσε ο Αναστάσιος Ρινόπουλος, ιδρυτικό μέλος της ΦΕΜ και γιος του πρώτου προέδρου της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας, Γεράσιμου Ρινόπουλου. Ο πρώτος πρόεδρος του ΔΣ της Φιλαρμονικής Εταιρείας «Μάντζαρος» διατέλεσε ο Λεωνίδας Βλάχος.

Η πρώτη δημόσια εμφάνιση της μπάντας της Φιλαρμονικής Εταιρείας «Μάντζαρος» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Νοεμβρίου του 1890, κατά τη λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα, προστάτη της Κέρκυρας. Το 1896 συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες, στην Αθήνα, και ήταν εκείνη που ανέκρουσε τον Εθνικό Ύμνο στην Τελετή Έναρξης[2]. Το 1954 έγινε η πρώτη φιλαρμονική στην Ελλάδα που ένταξε στο σώμα της μια γυναίκα μουσικό.[2][3]

Η Φιλαρμονική Εταιρεία Μάντζαρος διατηρεί μια σειρά από μουσικά σύνολα, το πιο γνωστό από τα οποία είναι η μπάντα της. Διατηρεί επίσης Σχολείο Μουσικής, στο υπάρχουν σχολές μουσικής θεωρίας, ξύλινων πνευστών, χάλκινων πνευστών, κρουστών και πιάνου, ενώ διαθέτει και τμήμα εκμάθησης για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες.

Έχει βραβευτεί για την εκπαιδευτική, καλλιτεχνική και πολιτιστική προσφορά της, το 1987 από την Ακαδημία Αθηνών και το 2005 από το Ινστιτούτο για την πολιτιστική ολοκλήρωση της Ευρώπης «ROBERT SCHUMAN», ενώ το Ιούλιο του 2016 έλαβε το 1ο χρυσό βραβείο στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικών Συγκροτημάτων, Word Orchestra Festival Vienna, στη Βιέννη.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σχετική Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Καρδάμης Κώστας, ΟΙ ΜΠΑΝΤΕΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ, εκ. ΚΑΛΕΙΔΟΣΚΟΠΙΟ (2019)
  • Μοτσενίγος, Σπύρος: Νεοελληνική μουσική : συμβολή εις την ιστορίαν της (1958)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φιλαρμονική Εταιρεία Μάντζαρος