Φερεκύδης ο Αθηναίος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Φερεκύδης ο Αθηναίος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 480 π.Χ. (περίπου)
Λέρος
Θάνατος 4ος αιώνας π.Χ. (πιθανώς)
Κατοικία Αρχαία Αθήνα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα μυθογραφία
Ιωνική λογογραφία
συγγραφέας
ιστορικός
μυθογράφος

Ο Φερεκύδης ο Αθηναίος, ήταν Αρχαίος Έλληνας ιστορικός, μυθογράφος και λογογράφος.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Λέρο περί το 460-450 π.Χ., αλλά έζησε στην Αθήνα και για το λόγο αυτό αποκαλείται και ως Φερεκύδης ο Αθηναίος.

Τα σημαντικότερα έργα του Φερεκύδη του Αθηναίου που του αποδίδονται δεν διασώζονται. Σύμφωνα με τους τίτλους των έργων του που διασώζονται, μεταξύ των άλλων έγραψε την ιστορία της Λέρου, το Περί Λέρου, τα δοκίμια Περί Ιφιγενείας και το Περί των Διονύσου εορτών. Ωστόσο, πολυάριθμα αποσπάσματα από το δεκάτομο έργο του Αυτόχθονες έχουν διασωθεί. Το γενεαλογικό αυτό έργο, γράφηκε στην Ιωνική διάλεκτο για να δοξάσει τους προγόνους των ονομαστών οικογενειών της Αττικής, που είχαν ζήσει κατά την προϊστορική εποχή. Ο Φερεκύδης τροποποίησε τους θρύλους, όχι για να τους εκλογικεύσει, αλλά για να τους προσαρμόσει στη λαϊκή πίστη της εποχής του. Για τον λόγο αυτό, ο Φερεκύδης δεν μπορεί να εξισωθεί με τον προγενέστερο μυθογράφο Εκαταίο, του οποίου οι Γενεαλογίαι ήταν πιο κριτικές και σκεπτικιστικές.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Pherecydes of Leros της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).