Φερδινάνδος Έντσαρντ της Ανατολικής Φρισίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φερδινάνδος Έντσαρντ της Ανατολικής Φρισίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση12  Ιουλίου 1636[1]
Άουριχ
Θάνατος1  Ιανουαρίου 1668[1]
Norden
Τόπος ταφήςCirksena mausoleum in Aurich
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΑντιβασιλέας
Οικογένεια
ΓονείςΟύλριχ Β΄ της Ανατολικής Φρισίας και Γιουλιάνα της Έσσης-Ντάρμστατ
ΑδέλφιαΈννο Λουδοβίκος της Ανατολικής Φρισίας
Γεώργιος Χριστιανός της Ανατολικής Φρισίας
ΟικογένειαΟίκος των Σίρκσενα
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΑντιβασιλέας
Θυρεός

Ο Φερδινάνδος-Έντσαρντ, γερμ.: Ferdinand Edzard von Ostfriesland von Cirksena (12 Ιουλίου 1636, Άουριχ - 1 Ιανουαρίου 1668, Nόρντεν) ήταν γνωστός ως κόμης του Νόρντεν.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν μέλος του Οίκου των Σίρκσενα, που κυβερνούσε την Ανατολική Φρισία. Ήταν ο τρίτος γιος του Ούλριχ Β΄ κόμη της Ανατολικής Φρισίας και της Γιουλιάνας, κόρης του Λουδοβίκου Ε΄ λαντγκράβου της Έσσης-Ντάρμσταντ.

Από την ηλικία των 14 ετών παρακολούθησε τις ακαδημίες των πόλεων Μπρέντα και Τύμπινγκεν. Στο πλαίσιο της εκπαίδευσής του, πραγματοποίησε εκτεταμένα ταξίδια στη Γαλλία, την Ελβετία, την Ιταλία και την Αγγλία. Το 1658 επέστρεψε στην Αυλή τού πρωτότοκου αδελφού του Έννο-Λουδοβίκου πρίγκιπα της ανατολικής Φρισίας, στο Άουριχ. Μετά το αιφνίδιο τέλος του Έννο-Λουδοβίκου το Μάρτιο του 1660, ο Φερδινάνδος-Έντσαρντ ζήτησε να μοιραστεί η εξουσία μεταξύ αυτού και του δευτερότοκου αδελφού του Γεωργίου-Χριστιανού, αλλά δεν μπορούσε να επικρατήσει η άποψή του. Το αίτημά του το μερίδιό του στην κληρονομιά να καταβληθεί σε χρήματα, επίσης δεν ευδοκίμησε. Στις 18 Ιανουαρίου 1661 οι αδελφοί κατέληξαν σε συμφωνία. Ο Φερδινάνδος-Έντσαρντ άφησε το αίτημά του για ένα μερίδιο εξουσίας, με αντάλλαγμα ένα ετήσιο χρηματικό ποσό και μία πρόσοδο, που την αποτελούσε η πόλη Nόρντεν. Έτσι ο Φερδινάνδος-Έντσαρντ εγκαταστάθηκε στο Nόρντεν με μία μικρή Αυλή και από τότε ήταν γνωστός ως "κόμης του Νόρντεν".

Στις 22 Ιουλίου 1665 νυμφεύτηκε την Άννα-Δωροθέα του Κρήχινγκεν και Πύτινγκεν, με την οποία είχε δύο γιους.

Το αδόκητο τέλος του Γεωργίου-Χριστιανού τον Ιούνιο του 1665 αναβίωσε το ζήτημα τού ηγέτη τού πριγκιπάτου. Επειδή η χήρα τού Γεωργίου-Χριστιανού, η Χριστίνα-Καρλόττα της Βυρτεμβέργης ήταν έγκυος, ο Φεδινάνδος-Έντσαρντ ανέλαβε την προσωρινή διακυβέρνηση μέχρι τη γέννηση του παιδιού. Τελικά γεννήθηκε ο Χριστιανός-Έβερχαρντ: ο Φερδινάνδος-Έντσαρντ και η Χριστίνα-Καρλόττα ανέλαβαν από κοινού την επιτροπεία της διακυβέρνησης και την κηδεμονία του νεογέννητου πρίγκιπα.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1665 την Άννα-Δωροθέα του Κρήχινγκεν και Πύτινγκεν, με την οποία είχε τέκνα:

  • Φρειδερίκος-Ούλριχ (31 Δεκεμβρίου 1667 - 13 Μαρτίου 1710), νυμφεύτηκε τη Μαρία-Καρλόττα των Σίρκσενα (1689-1761), κόρη του Χριστιανού-Έμπερχαρντ πρίγκιπα της Ανατολικής Φρισίας, εξαδέλφου του.
  • ένας ακόμη γιος.

Αναφορές και πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Wiarda, Tieleman Dothias: Ostfriesische Geschichte, τομ. 5, Aurich, 1795
  • Esselborn, Ernst: Das Geschlecht Cirksena, die Häuptlinge, Grafen und Fürsten von Ostfriesland, Berlin-Pankow, 1945

Παραπομπές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 (Αγγλικά) CERL Thesaurus. Consortium of European Research Libraries. cnp02103472. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.