Έννο Λουδοβίκος της Ανατολικής Φρισίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έννο Λουδοβίκος της Ανατολικής Φρισίας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Enno Ludwig Fürst von Ostfriesland (Γερμανικά)
Γέννηση29  Οκτωβρίου 1632[1]
Άουριχ
Θάνατος4  Απριλίου 1660[1]
Άουριχ
Τόπος ταφήςΈμντεν και Cirksena mausoleum in Aurich
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΓερμανικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςSophie von Barby
ΤέκναΓιουλιάνα Λουίζα της Ανατολικής Φρισίας
Sophie Wilhelmine von Ostfriesland[2]
ΓονείςΟύλριχ Β΄ της Ανατολικής Φρισίας και Γιουλιάνα της Έσσης-Ντάρμστατ
ΑδέλφιαΓεώργιος Χριστιανός της Ανατολικής Φρισίας
Φερδινάνδος Έντσαρντ της Ανατολικής Φρισίας
ΟικογένειαΟίκος των Σίρκσενα
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Έννο-Λουδοβίκος, γερμ.: Enno Ludwig von Ostfriesland (29 Οκτωβρίου 1632 - Άουριχ, 4 Απριλίου 1660) από τον Οίκο των Σίρκσενα ήταν κόμης της Ανατολικής Φρισίας. Μετά το 1654 έγινε πρίγκιπας (fürst) της Ανατολικής Φρισίας.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος του Ούλριχ Β΄ κόμη της Ανατολικής Φρισίας]] και της Γιουλιάνας, κόρης του Λουδοβίκου Ε΄ λαντγκράβου της Έσσης-Ντάρμστατ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μεγάλωσε στις Κάτω Χώρες, τη Γαλλία και την Ελβετία και είχε μία ακριβή εκπαίδευση. Σε ηλικία 19 ετών διορίστηκε αυλικός σύμβουλος στην Αυλή του αυτοκράτορα Φερδινάνδου Γ΄ της Γερμανίας. Με αυτό ο αυτοκράτορας αναγνώρισε την ωριμότητα και τις ικανότητές του. Έτσι ο Έννο-Λουδοβίκος μπόρεσε να απομακρύνει τη μητέρα του Γιουλιάνα της Έσσης-Ντάρμσταντ και τους συμβούλους της από τη διακυβέρνηση. Το 1651 έγινε κόμης της Ανατολικής Φρισίας. Γρήγορα μετά από αυτό, δίκασε και εκτέλεσε τον ευνοούμενο και εραστή της μητέρας του, τον σύμβουλο Γιόχαν φον Μάρενχολτς· αυτός εκτελέστηκε στο Βίτμουντ στις 21 Ιουλίου 1651.

Προσπάθησε να γίνει αυτοκρατορικός πρίγκιπας (reichsfürst) και με τη βοήθεια του λόγιου της Ανατολικής Φρισίας Χέρμαν Κόνρινγκ και 15.000 γκίλντερς (φλορινιών) επέτυχε σε αυτόν τον στόχο το 1654, αν και αυτό ήταν μόνο για τον εαυτό του και χωρίς να έχει έδρα στην αυτοκρατορική Συνέλευση (λατιν.: Dieta, γερμ.: Reichstag). Ο αδελφός του Γεώργιος-Χριστιανός που τον διαδέχθηκε, κατάφερε να αποκτήσει κληρονομικά τον τίτλο αυτόν. Ήταν αρχικά μνηστευμένος με την Ερριέττα-Αικατερίνη του Nάσσαου, αλλά τελικά νυμφεύτηκε το 1656 τη Γιουλιάνα-Σοφία του Μπάρμπυ-Μύλινγκεν. Μαζί της είχε δύο κόρες, τη Γιουλιάνα-Λουίζα και τη Σοφία-Βιλελεμίνη, η οποία έγινε η τρίτη σύζυγος του Χριστιανού-Ούλριχ Α΄ δούκα της Βυρτεμβέργης-Ελς. Απεβίωσε το 1660 μετά από κυνηγετικό ατύχημα. Επειδή είχε μόνο κόρες, τον διαδέχθηκε ο αδελφός του.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1656 τη Γιουλιάνα-Σοφία του Μπάρμπυ-Μύλινγκεν και είχε δύο κόρες:

  • Γιουλιάνα-Λουίζα 1657-1715, παντρεύτηκε τον αιδεσιμότατο Ιωακείμ Μόργκενβεκ, κήρυκα στο ορφανοτροφείο της εκκλησίας της Αγ. Μαρίας της Μαγδαληνής.
  • Σοφία-Βιλελεμίνη, παντρεύτηκε τον Χριστιανό-Ούλριχ Α΄ δούκα της Βυρτεμβέργης-Ελς.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Tielke, Martin (εκδ. ): Biographisches Lexikon für Ostfriesland, Bd. 1(ISBN 3-925365-75-3) (1993), Bd. 2(ISBN 3-932206-00-2) (1997), Bd. 3(ISBN 3-932206-22-3) (2001) Ostfries. Landschaftliche Verl.- u. Vertriebsges. Άυριχ
  • Ernst Kaeber: Bilder aus dem Leben ostfries. Fürstlichkeiten des 17. Jahrhunderts. Ι. Die jüngeren Brüder des Fürsten Enno Ludwig. ΙΙ. Aus dem Leben des Fürsten Christian Eberhard , Aurich, 1912
  • Ernst Kaeber: Die Jugendzeit Fürst Enno Ludwigs von Ostfriesland, Aurich, 1911

Παραπομπές σε πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]