Φαράγγι του Βίκου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φαράγγι του Βίκου
ΧώραΕλλάδα
Διοικητική υπαγωγήΠεριφέρεια Ηπείρου
Γεωγραφικές συντεταγμένες39°55′44″N 20°44′27″E

Το φαράγγι του Βίκου είναι ένα από τα πιο ξακουστά φαράγγια στην Ελλάδα. Βρίσκεται 30 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων και είναι το βαθύτερο φαράγγι, σε αναλογία μήκους-πλάτους-ύψους παγκοσμίως, σύμφωνα με το Βιβλίο Guinness[1][2]. Αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, στην περιοχή του οποίου βρίσκει καταφύγιο με μεγάλη ποικιλία σπάνιων ειδών χλωρίδας και πανίδας.

Το φαράγγι του Βίκου από τη θέση Μπελόη.

Το φαράγγι έχει μήκος περίπου 11 χιλιόμετρα και σε πολλά σημεία του το βάθος ξεπερνάει τα 1.000 μέτρα[1]. Ο παραπόταμος του Αώου, Βοϊδομάτης, που το διατρέχει, έχει νερό όλες τις εποχές[3].

Το φαράγγι δημιουργήθηκε μετά από έντονες γεωλογικές ανακατατάξεις κατά τη διάρκεια των γεωλογικών εποχών. Τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης δραστηριότητας στην περιοχή που έχουν εντοπισθεί, χρονολογήθηκαν στο 40.000 π.Χ.[4]. Η χλωρίδα που συναντάται στην περιοχή του φαραγγιού είναι ιδιαίτερα μεγάλης ποικιλίας. Χαρακτηριστικά, μέχρι και τις αρχές του 20ού αιώνα τα βότανα του φαραγγιού χρησιμοποιούνταν για θεραπευτικούς σκοπούς.

Το Φαράγγι του Βίκου αποτελεί δημοφιλή διαδρομή περιηγητών. Η περιήγηση για μία έμπειρη ομάδα διαρκεί από 4 έως και 5 ώρες, προσφέροντας θαυμάσιες εικόνες. Από το χωριό Βραδέτο στη θέση Μπελόη, όπως και από τη θέση Οξιά, η θέα προς το φαράγγι είναι πανοραμική.

Στην περιοχή του φαραγγιού απαγορεύεται αυστηρά κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα που έχει σχέση με κτηνοτροφία και φυσικά υλοτομία.

Πανοραμική θέα του φαραγγιού του Βίκου

Φωτοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Παππάς, Άκης (Δασοπόνος) «Το μεγαλύτερο φαράγγι στον κόσμο, του Βίκου» από votaniki.gr. Αρχειοθετήθηκε 15/01/2019. Ανακτήθηκε 15/01/2019.
  2. Guinness World Records 2005: Special 50th Anniversary Edition. Guinness World Records. 2004. σελ. 52. ISBN 9781892051226. 
  3. «Ιστοσελίδα Δήμου Κόνιτσας». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Απριλίου 2008. Ανακτήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2013. 
  4. Ανάπτυξη Πολιτισμού Οδηγού Περιφέρειας Ηπείρου.[νεκρός σύνδεσμος]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ψηφιακό αρχείο ΕΡΤ Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα: Βίκος (Αρχείο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ)