Φανάρι (συντήρηση φαγητού)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Το φανάρικλουβί[Σημ 1]) είναι μέσο φύλαξης ευπαθών τροφίμων (κρέας, τυριά κλπ) για βραχύ χρονικό διάστημα, που κυρίως χρησιμοποιόταν στα παλιότερα χρόνια που δεν υπήρχαν τα ψυγεία.[1][2]

Κατασκευή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φανάρι ή κλουβί

Ήταν κατασκευασμένο με μεταλλικό ή πλαστικό σκελετό, τόσο ελαφρύ που να μπορεί να κρέμεται χωρίς δυσκολία και γύρω - γύρω καλυπτόταν από σίτα. Μπροστά είχε πόρτα και δύο ράφια για να ακουμπούν τα διάφορα τρόφιμα. 

Χρήση στην οικιακή ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το λεγόμενο «φανάρι», ήταν κρεμασμένο είτε έξω στην αυλή, είτε στον τοίχο του σπιτιού στην οροφή της κουζίνας και συνήθως ανεβοκατέβαινε με σχοινί περασμένο σε τροχαλία. Πολλές φορές το κρεμούσαν στις βορινές βεράντες απλά για να είναι δροσερά τα τρόφιμα από τον αέρα, όχι στις νότιες βεράντες προς αποφυγή της σκόνης, της υγρασίας και κυρίως να προστατεύονται από τις ανεπιθύμητες επισκέψεις εντόμων, τρωκτικών και γατών.

Σχεδόν όλο το περίσσευμα του φαγητού, φυλάσσονταν στο εσωτερικό του, ακόμα και μέχρι την επόμενη ημέρα.

Το φανάρι αντικατέστησαν τα ψυγεία με τον πάγο σε μορφή παγοκολώνας, που προμήθευε καθημερινά ο παγοπώλης της γειτονιάς.

Σύγχρονη χρήση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σήμερα το φανάρι είναι ξεπερασμένο είδος οικιακής χρήσης, που τείνει να καταργηθεί που όμως κάποιες φορές μπορεί να δούμε να διακοσμεί ένα σύγχρονο σπίτι και θυμίζει το πόσο γρήγορα όλα αλλάζουν και με πόσο γοργό ρυθμό η τεχνολογία εξελίσσεται. Αποτελεί έκθεμα σε συγκεκριμένα μουσεία, είδος πώλησης στα παλαιοπωλεία και αντικείμενο απορίας για τις νεώτερες ηλικίες.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Η ονομασία «κλουβί» χρησιμοποιόταν κυρίως στην Ήπειρο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ράδιο Αετός. [hpeiroshpeiros.blogspot.gr «Φωτογραφίες μνήμη παράδοση»] Check |url= value (βοήθεια). 
  2. Τριανταφυλλίδης (2008). «Λεξικό της νεοελληνικής γλώσσας Πύλη για την ελληνική γλώσσα». 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]