Φαλάγγι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Φαλάγγι

Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Αρθρόποδα (Arthropoda)
Υποσυνομοταξία: Χηληκέρατα (Chelicerata)
Ομοταξία: Αραχνίδια (Arachnida)
Τάξη: Φαλάγγια (Opiliones)

Το φαλάγγι είναι αραχνίδιο της τάξης Opiliones (Φαλάγγια), το οποίο διακρίνεται για τα οκτώ πολύ επιμήκη και λεπτά πόδια του και το συγκριτικά μικρό ωοειδές ή σφαιρικό σώμα του, μήκους 1 – 22 mm. Λόγω της σωματικής ομοιότητας του με τις αράχνες, το φαλάγγι συγχέεται συχνά με αυτές, αλλά σε αντίθεση με αυτές δεν υφαίνει ιστό,[1] δεν παράγει δηλητήριο (παρά το διαδεδομένο μύθο)[2] ενώ το σώμα του δεν αποτελείται από δυο τμήματα αλλά από ένα. Μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφτεί περίπου 7.000 είδη.[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Opiliones (harvestmen)». Biodiversity Explorer.org (Iziko Museums of Cape Town). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2017. 
  2. «Daddy Long Legs Myth». Spider Research. University of California, Riverside. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Νοεμβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 16 Ιανουαρίου 2017. 
  3. Kara Rogers. «Daddy longlegs (arachnid)». Encyclopædia Britannica. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/149524/daddy-longlegs. Ανακτήθηκε στις 2017-01-16. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]