Φίλιππος Νάκας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Φίλιππος Νάκας
Γέννηση28 Μαρτίου 1913
Βουρλά Μικράς Ασίας Τουρκία
Θάνατος28 Αυγούστου 1988
Άνδρος Κυκλάδες Ελλάδα
ΕθνικότηταΈλληνας
Καλλιτεχνικά ρεύματασύγχρονη μουσική

Ο Φίλιππος Νάκας (Βουρλά Μικράς Ασίας 28 Μαρτίου 1913Άνδρος 28 Αυγούστου 1988) ήταν Έλληνας συγγραφέας και μουσικός επιχειρηματίας ο οποίος ίδρυσε και διεύθυνε τον ομώνυμο Μουσικό Οίκο.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στα Βουρλά της Μικράς Ασίας, όπου ήταν εγκατεστημένος από χρόνια ο πατέρας του ο οποίος καταγόταν από το Ματσούκι Ηπείρου. Στην Μικρασιατική καταστροφή ο πατέρας του αιχμαλωτίστηκε και αυτός κατέφυγε με τη μητέρα και τα αδέλφια του στη Σάμο. Εκεί έμειναν για 14 μήνες και έπειτα εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα.

Το 1937 σε συνεργασία με τον Ν. Ανδρεάδη ανοίγει το πρώτο μουσικό κατάστημα με κύρια δραστηριότητα την έκδοση έργων Ελλήνων μουσικών συνθετών και την εισαγωγή, αντιπροσώπευση και εμπορία μουσικών οργάνων όπως τα πιάνα Gr. Steinweg και τα ακορντεόν Crucianelli και Hohner. Το 1955 διακόπτεται η συνεργασία με το Ν. Ανδρεάδη και ο Φίλιππος Νάκας συνεχίζει μόνος του, ιδρύοντας τον Μουσικό Οίκο "ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ”. Την ίδια χρονιά παντρεύεται την Ειρήνη Χατζηγεωργίου με καταγωγή από την Ανεμώτια Λέσβου. Το 1970 ξεκίνησε η συνεργασία με τη ΥΑΜΑΗΑ και η αποκλειστική διάθεση των μουσικών οργάνων και ηχητικών συστημάτων της εταιρείας στην Ελλάδα.

Πέθανε στην Άνδρο στις 28 Αυγούστου του 1988 σε ηλικία 75 ετών. Μετά τον θάνατό του, τη διεύθυνση του Μουσικού Οίκου ανέλαβαν οι δυο γιοι του, Κωνσταντίνος Νάκας (πτυχιούχος του Τμήματος Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών της Νομικής) και Γεώργιος Νάκας (πτυχιούχος της Ανωτάτης Βιομηχανικής Σχολής).

Στις 4 Σεπτεμβρίου του έτους 1989 ιδρύθηκε το Ωδείο Φίλιππος Νάκας στην Αθήνα στο οποίο διδάσκονται όλων των ειδών τα μουσικά όργανα το οποίο σήμερα έχει εννέα παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα. Την ίδια χρονιά, προς τιμή του Φίλιππου Νάκα καθιερώθηκαν ετήσιες υποτροφίες με το όνομα «Φίλιππος Νάκας», καθώς επίσης και η σειρά συναυλιών «Οι Νέοι για τους Νέους», όπου πλέον αποτελεί βήμα έκφρασης και σημαντικό θεσμό ανάδειξης των επίλεκτων νέων ερμηνευτών κλασικής μουσικής.