Ροβέρτος, Αρχιδούκας της Αυστρίας - Έστης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ροβέρτος, Αρχιδούκας της Αυστρίας - Έστης
Die Kinder von Kaiser Karl und Kaiserin Zita, Quinta Vigia, Funchal.jpg
Γέννηση
Ανάκτορα Σενμπρούν
Θάνατος
Βασιλεία
Υπηκοότητα / Χώρα πολιτογράφησης Αυστρία
Σύζυγος Μαργαρίτα της Σαβοΐας-Αόστα
Τέκνα Λορέντσος της Αυστρίας-Έστε, Μαρία Βεατρίκη Ρακουσκά ντ'Έστε και Μαρτίν του Οέστριγκ-Έστε
Γονείς Κάρολος Α΄ της Αυστρίας και Ζίτα των Βουρβόνων της Πάρμας
Αδέλφια Archduchess Adelheid of Austria, Archduchess Elisabeth of Austria, Archduchess Charlotte of Austria, Όθων των Αψβούργων, Archduke Rudolf of Austria, Archduke Carl Ludwig of Austria και Φέλιξ των Αψβούργων
Βραβεύσεις Ιππότης του Τάγματος του Χρυσόμαλλου Δέρατος

Ροβέρτος, αρχιδούκας της Αυστρίας - Έστης (8 Φεβρουαρίου 1915 - 7 Φεβρουαρίου 1996) αυτοκρατορικός πρίγκηπας της Αυστρίας, βασιλικός πρίγκηπας της Ουγγαρίας, Βοημίας και Κροατίας. Δεύτερος γιος του τελευταίου Αυτοκράτορα της Αυστρίας Καρόλου Α΄ και της πριγκίπισσας Ζίτας, μετά τη διάλυση της αυτοκρατορίας των Αψβούργων κανένας τίτλος του δεν αναγνωρίστηκε στην Αυστρία ή την Ουγγαρία ο ίδιος ήταν γνωστός ως Ροβέρτος Αψβούργκ. Το 1916 σε ηλικία 2 ετών ο πατέρας του δημιούργησε για λογαριασμό του το αρχιδουκάτο της Αυστρίας - Έστης, στην πραγματικότητα οι τίτλοι ανήκαν από το 1875 στον προ-θείο του αρχιδούκα Φραγκίσκο Φερδινάνδο που δολοφονήθηκε (1914). Μέσω της μητέρας του Ζίτα καταγόταν απο τον Ερκόλ Γ΄ τον τελευταίο δούκα της Έστης, εξασφάλισε τον τίτλο του δούκα της Έστης για όλους τους απογόνους του μετά τον θάνατο του (1996) μεταβιβάστηκε στον γιό του Λόρενζ.

Κληρονόμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε την πριγκίπισσα Μαργαρίτα Ισαβέλλα της Σαβοΐας Αόστης μεγαλύτερη κόρη του Αμαδαίου 3ου δούκα της Αόστης με την οποία απέκτησε τους εξής απογόνους:

  • Αρχιδούκισσα Μαρία Βεατρίκη (1954)
  • Αρχιδούκας Λόρεντζ (1955)
  • Αρχιδούκας Γεράρδος (1957)
  • Αρχιδούκας Μαρτίνος (1959)
  • Αρχιδούκισσα Ισαβέλλα (1963)
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Robert, Archduke of Austria-Este της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).