Φέλιξ Σαβόν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Φέλιξ Σαβόν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση22  Σεπτεμβρίου 1967[1]
Guantánamo Province
Χώρα πολιτογράφησηςΚούβα
Ύψος198 cm Edit this on Wikidata
Βάρος91 kg Edit this on Wikidata
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπυγμάχος
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΟλυμπιακό Τάγμα
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Φέλιξ Σαβόν Φάμπρε (Félix Savón Fabre, 22 Σεπτεμβρίου 1967), γνωστός αποκλειστικά ως Φέλιξ Σαβόν, είναι Κουβανός πρώην πυγμάχος στην κατηγορία των βαρέων βαρών, θεωρούμενος ως ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών. Μαζί με τους Λάσλο Παπ και Τεόφιλο Στίβενσον, έχει το ρεκόρ των τριών χρυσών μεταλλίων σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Γεννημένος στο Σαν Βισέντε (επαρχία του Γκουαντάναμο) στις 22 Σεπτεμβρίου 1967, μπήκε στο άθλημα στα δεκατρία του. Σύντομα αναδείχθηκε στο σπουδαιότερο ερασιτέχνη πυγμάχο της γενιάς του, σαρώνοντας τις διοργανώσεις της περιόδου από τα μέσα της δεκαετίας του '80 έως τα τέλη της δεκαετίας του '90. Το παλμαρέ του περιλαμβάνει - εκτός των ολυμπιακών τίτλων - έξι σερί χρυσά σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα και τρία σε Παναμερικανικούς Αγώνες. Έχασε μόνο σε έναν τελικό μεγάλης διοργάνωσης (Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 1999) και αυτόν άνευ αγώνος, όταν η κουβανική ομάδα αποχώρησε καταγγέλοντας μεροληπτικές διαιτησίες εις βάρος των αθλητών της.

Αποσύρθηκε από τους αγωνιστικούς χώρους στις αρχές του 2001, μερικούς μήνες πριν ξεπεράσει το ηλικιακό όριο των 34 ετών που ισχύει στην ερασιτεχνική πυγμαχία.

Παλμαρέ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (Γερμανικά) Εγκυκλοπαίδεια Μπρόκχαους. savon-felix. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.