ΦΚ Σαχτιόρ Καραγκαντί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
ΦΚ Σαχτιόρ Καραγκαντί
Επίσημη ονομασίαШахцёр (Караганда)
Ίδρυση1958
ΈδραΚαραγκάντα, Καζακστάν
ΣτάδιοShakhtyor Stadium, Καραγκάντα
ΠροπονητήςIgor Soloshenko[1]
ΠρωτάθλημαΠρωτάθλημα Καζακστάν
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Πρώτη εμφάνιση
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα

Η ΦΚ Σαχτιόρ (καζακικά: Шахтёр Қарағанды Футбол Клубы АҚ), ενίοτε αναφερόμενη και ως ΦΚ Σαχτέρ είναι ποδοσφαιρική ομάδα από την πόλη Καραγκάντα του Καζακστάν. Εδρεύει στο Στάδιο Σαχτιόρ και αγωνίζεται στο Πρωτάθλημα Καζακστάν. Μετέχει ανελλιπώς στην κορυφαία ποδοσφαιρική κατηγορία της χώρας από το 1992. Η ομάδα δέχθηκε αυστηρή επίπληξη από την ΟΥΕΦΑ το 2013 και απειλήθηκε η Σαχτιόρ με αποβολή από όλες τις διοργανώσεις, όταν θυσιάστηκε σύμφωνα με τα τοπικά έθιμα ένα πρόβατο μέσα στο γήπεδο, πριν από την έναρξη του αγώνα με την Σκοτσέζικη Σέλτικ. [2] Ακολούθησαν διαβουλεύσεις και τελικά απαγορεύθηκε αυτή η πρακτική σε όλους τους αγώνες της ΟΥΕΦΑ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΦΚ Σαχτιόρ ήταν μία από τις κορυφαίες ομάδες του Καζακστάν στο πρωτάθλημα της Σοβιετικής Ένωσης. Στη μετά-Σοβιετική περίοδο κατέκτησε το πρωτάθλημα το 2011 και το 2012, ενώ άλλες δύο φορές τερμάτησε στην τρίτη θέση, το 1995 και το 2007.[3] . Το προσωνύμιο της ομάδας είναι "Οι Ανθρακωρύχοι" λόγω των πολλών ανθρακωρυχείων που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Καραγκαντά.

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πρωταθλήματα: 2011, 2012
  • Κύπελλα: 2013

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.transfermarkt.com/shakhter-karaganda/mitarbeiterhistorie/verein/10480.
  2. «Θυσίασαν πρόβατο για να προκριθούν στους ομίλους του Champions League… title». www.diaforetiko.gr. 14 Οκτωβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2023. 
  3. «Shakhter Karagandy claim first Kazakh title». UEFA. 29 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 21 Μαρτίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]