Υπόθεση νομικού καθεστώτος της Ανατολικής Γροιλανδίας (1933)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Υπόθεση νομικού καθεστώτος της Ανατολικής Γροιλανδίας (Affaire du statut juridique du Groenland oriental) εκδικάστηκε το 1933 από το Διαρκές Δικαστήριο Διεθνούς Δικαιοσύνης της Χάγης και αφορά την διαμάχη μεταξύ Δανίας και Νορβηγίας περί κυριαρχίας στην περιοχή της Ανατολικής Γροιλανδίας.

Η διαμάχη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ανατολική Γροιλανδία (μπλε)

Το 1919 η Δανία κήρυξε τη Γροιλανδία έδαφός της με τη συγκατάθεση (acquiescence) του υπουργού εξωτερικών της Νορβηγίας (σε αντάλλαγμα της αναγνώρισης της Νορβηγικής κυριαρχίας στις νήσους Σβάλμπαρντ). Το 1931 η Νορβηγία κήρυξε μέρος της Ανατολικής Γροιλανδίας έδαφος υπαγόμενο στην κυριαρχία της.

Η απόφαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Διαρκές Δικαστήριο Διεθνούς Δικαιοσύνης απεφάνθη ότι: - Οι ιστορικοί τίτλοι της Δανίας ήταν πιο έγκυροι από αυτούς της Νορβηγίας - Στις πολικές περιοχές η ανάγκη εμπράγματης άσκησης κυριαρχίας είναι σχετική. Άρα το γεγονός ότι οι αρχές της Δανίας δεν εγκαταστάθηκαν στην παγωμένη περιοχή της Ανατολικής Γροιλανδίας δεν απέκλειε την κυριαρχία της Δανίας εκεί. - Τέλος η προφορική δέσμευση του υπουργού εξωτερικών Ίχλεν (Ihlen) θεωρήθηκε δεσμευτική.

Το δικαστήριο επιβεβαίωσε την εγκυρότητα της Δανικής κυριαρχίας στην Ανατολική Γροιλανδία[1].

Έχει επισημανθεί ότι μία διαφορετική απόφαση (βλ. επιχειρήματα μειοψηφούντος δικαστή Ανζιλότι [2]) θα μπορούσε να είχε δημιουργήσει αστάθεια σε πολλές αραιοκατοικημένες διαφιλονικούμενες περιοχές.

Εσωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Απόφαση Διαρκούς Δικαστηρίου Διεθνούς Δικαιοσύνης (γαλλικά) : Décision de la CPJI sur le Statut juridique du Groenland oriental Αρχειοθετήθηκε 2011-05-11 στο Wayback Machine.
  2. Άρθρο (αγγλικά) : Janice Cavell (2008), Historical evidence and the eastern Greenland case, σελ. 1 και 9 Αρχειοθετήθηκε 2020-07-29 στο Wayback Machine.