Υπς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Υπς
ΕκβολέςΔούναβης
ΧώραΑυστρία[1]
Μήκος130 χλμ
Μέση εκροή302 κυβικά μέτρα το δευτερόλεπτο
Παραπόταμοιd:Q1403570, Url και Hammerbach

Ο Υπς (γερμ. Ybbs) είναι ποταμός της Κάτω Αυστρίας με μήκος 133,9 χιλιόμετρα, παραπόταμος του Δούναβη. Η λεκάνη απορροής του έχει έκταση 1.291 τετραγωνικά χιλιόμετρα.[2]

Η πηγή του βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας, στην ορεινή διάβαση Τσέλεραϊν (Zellerrain), κοντά στην κωμόπολη Μαρίατσελ. Στην αρχή το ποτάμι αποκαλείται Βάισε Όις και πιο κάτω, από το σύνορο μεταξύ Κάτω Αυστρίας και Στυρία μέχρι το Λουντς αμ Ζέε, αποκαλείται Όις. Από εκεί μέχρι το τέλος του ρου του, στο Υπς αν ντερ Ντονάου, ονομάζεται Υπς.

Ο ρους του Υπς είναι πολύ μαιανδρικός, αλλά η γενική του κατεύθυνση είναι προς βορρά. Κατά μήκος του υπάρχουν πολλά εργοστάσια ξυλείας και μετάλλου.

Οι σημαντικότεροι οικισμοί επί του Υπς είναι οι Λουντς αμ Ζέε, Γκέστλινχ αν ντερ Υπς, Χόλενσταϊν αν ντερ Υπς, Όππονιτς, Ίπσιτς, Βάιντχοφεν αν ντερ Υπς, Αμστέτεν και τέλος το Υπς αν ντερ Ντονάου.

Η κοιλάδα του Υπς (αποκαλούμενη στα γερμανικά Ybbsfeld, δηλαδή «πεδιάδα του Υπς») έγινε το 788 μ.Χ. τόπος διεξαγωγής μιας μάχης, ανάμεσα στο Βασίλειο των Φράγκων και στους Αβάρους.[3]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. GEOnet Names Server. 11  Ιουνίου 2018. -1996107.
  2. «Flächenverzeichnis der Flussgebiete: Donaugebiet von der Enns bis zur Leitha» (PDF). Beiträge zur Hydrografie Österreichs Heft 62. Δεκέμβριος 2014. σελ. 42. 
  3. Pohl 2018, σελίδες 378.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]