Υποσκληρίδιο αιμάτωμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Υποσκληρίδιο αιμάτωμα
Υποσκληρίδιο αιμάτωμα.
ΕιδικότηταΝευροχειρουργική Edit this on Wikidata
Ταξινόμηση
ICD-10I62.0, P10.0, S06.5
ICD-9852.2 432.1
DiseasesDB12614
MedlinePlus000713
eMedicineneuro/575
MeSHD006408

Ο όρος υποσκληρίδιο αιμάτωμα αναφέρεται στο αιμάτωμα που δημιουργείται στον υποσκληρίδιο χώρο του εγκεφάλου δηλαδή μεταξύ της σκληράς και της αραχνοειδούς μηνίγκας του εγκεφάλου. Το αιμάτωμα προέρχεται από τον τραυματισμό αγγείων τα οποία διατρέχουν τον χώρο αυτό συνήθως μετά από κάποια κρανιοεγκεφαλική κάκωση.

Δεν πρέπει να συγχέεται με το επισκληρίδιο αιμάτωμα το οποίο αφορά αιμάτωμα σε άλλο χώρο του εγκεφάλου.

Ανάλογα με την ταχύτητα εξέλιξης του και την αναγκαιότητα επεμβατικής θεραπείας, ένα υποσκληρίδιο αιμάτωμα χαρακτηρίζεται ως:

  • Οξύ συνήθως μετά από κάποια βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση η οποία χρειάζεται άμεση χειρουργική επέμβαση. Το ποσοστό θνησιμότητας στην περίπτωση αυτή είναι υψηλό.
  • Υποξύ μετά από λιγότερο σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Η εξέλιξη του αιματώματος απαιτεί όμως χειρουργική επέμβαση μετά από 48 ώρες έως και 2 εβδομάδες. Η πιθανότητες θνησιμότητας μειώνονται σε σχέση με το οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα.
  • Χρόνιο όταν το αιμάτωμα εξελίσσεται με τόσο βραδύ τρόπο ώστε τα συμπτώματά του και η νευρολογική εικόνα επιδεινώνεται μετά από εβδομάδες ή και μήνες. Οι πιθανότητες επιτυχούς έκβασης της χειρουργικής επέμβασης αυξάνουν.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]