Μετάβαση στο περιεχόμενο

Υποθαλάσσια σήραγγα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η είσοδος της υποθάλασσιας σήραγγας Cross-Harbour στο λιμάνι του Χονγκ Κονγκ.
Το τεχνητό νησί Πέμπερχολμ μεταξύ Δανίας και Σουηδίας, στο οποίο βρίσκεται η είσοδος υποθαλάσσιας σήραγγας που ενώνει τις 2 χώρες.

Υποθαλάσσια σήραγγα χαρακτηρίζεται αντίστοιχα με την υπόγεια σήραγγα, εκείνη που διέρχεται - κατασκευάζεται ολόκληρη ή ένα μέρος της κάτω από έναν όγκο θαλάσσιου νερού. Χρησιμοποιούνται συχνά σε μέρη όπου η σύνδεση με γέφυρα ή με οχηματαγωγά πλοία (Φέρρυ) είναι αδύνατη, για να καλύψει μεγάλη ροή οχημάτων ή για να διευκολύνουν, την κίνηση, σε υπάρχουσες γέφυρες ή σύνδεσης μέσω οχηματαγωγών πλοίων. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να κατασκευαστεί μία υποθαλάσσια σήραγγα αντί μιας γέφυρας ή της σύνδεσης μέσω Φέρρυ. Σημαντικότερος λόγος είναι η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση μεγάλου συγκοινωνιακού φορτίου, καθώς και λόγοι στρατηγικής, όπως την διαρκή και ανεμπόδιστη λειτουργία τους σε μέρη με ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά εξαιρετικά σπάνια μπορεί να επιλεγεί αυτή η λύση ακόμα και από κάποια στρατιωτική αιτία.

Πλεονεκτήματα μιας Υποθαλάσσιας Σήραγγας

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συγκριτικά με τις γέφυρες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Ένα πλεονέκτημα είναι ότι η σήραγγα επιτρέπει την διέλευση πλοίων, ενώ μία χαμηλή γέφυρα δεν μπορεί. Ειδικά σε σχετικά μικρές αποστάσεις και σε επίπεδο έδαφος στα δύο άκρα της γέφυρας είναι δύσκολη η κατασκευή μίας υψηλής γέφυρας. Μία χαμηλή γέφυρα θα πρέπει να είναι κινητή ώστε να επιτρέπεται η διέλευση πλοίων και αυτό μπορεί να δημιουργήσει καθυστερήσεις και μποτιλιάρισμα στην κυκλοφορία που περνά πάνω στην γέφυρα. Οι υποθαλάσσιες σήραγγες, παρόλο που μπορεί να χρειάζεται να κατέλθουν βαθιά κάτω από το έδαφος ώστε να φτάσουν σε βάθος μεγαλύτερο του πυθμένα, μπορούν να εκκινήσουν την κάθοδο στη στεριά, χωρίς να προκαλούν μεγάλη ζημιά στον περιβάλλοντα χώρο, διότι είναι υπόγειες.
  • Επιπλέον, οι γέφυρες μπορεί να κλείσουν σε περίοδο σφοδρών ανέμων για λόγους ασφαλείας, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τις σήραγγες.
  • Επίσης, η εκσκαφή παράγει χώμα, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εκχερσώσεις (δημιουργία στέρεου εδάφους σε περιοχή όπου υπήρχε νερό), όπως έγινε με στην κατασκευή της Σήραγγας της Διώρυγας της Μάγχης (Channel Tunnel).
  • Το πιο προφανές πλεονέκτημα είναι ότι οι γέφυρες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε θαλάσσια περάσματα πολύ μεγάλου πλάτους, όπως την διώρυγα της Μάγχης, για την οποία και προτιμήθηκε η λύση της υποθαλάσσιας σήραγγας.

Συγκριτικά με Σύνδεση Οχηματαγωγών

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως και στις γέφυρες, αλλά με μεγαλύτερες πιθανότητες, η σύνδεση με οχηματαγωγά θα διακοπεί λόγω αντίξοων καιρικών συνθηκών. Ισχυροί άνεμοι ή παλιρροϊκοί περιορισμοί μπορούν να επηρεάσουν την λειτουργία μιας τέτοιας σύνδεσης. Επιπλέον, ο χρόνος διέλευσης μέσω μιας σήραγγας είναι σημαντικά μικρότερος από ότι με την χρήση οχηματαγωγών πλοίων.

Μειονεκτήματα της υποθαλάσσιας σήραγγας

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συγκριτικά με τις γέφυρες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι σήραγγες έχουν αρκετά υψηλότερο κόστος ασφάλειας και κατασκευής από τις γέφυρες. Αυτό ισχύει κυρίως για μικρές αποστάσεις, που όμως, όπως έχει αναφερθεί παραπάνω, οι γέφυρες δεν επιτρέπουν την διέλευση πλοίων εκτός εάν είναι κινητές.

Συγκριτικά με Σύνδεση Οχηματαγωγών

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως ισχύει στις γέφυρες, η σύνδεση με οχηματαγωγά πλοία έχει πολύ μικρότερο αρχικό κόστος. Βέβαια στην συνέχεια υπάρχει το κόστος καυσίμου για τα πλοία, που δεν υπάρχει στην σήραγγα.

Στην Ελλάδα, η μοναδική υποθαλάσσια σήραγγα εντός του κυκλοφοριακού συστήματος είναι η Υποθαλάσσια σήραγγα Πρέβεζας - Ακτίου, παράλληλα βρίσκονται υπό μελέτη η Υποθαλάσσια ζεύξη Σαλαμίνας - Περάματος και η Υποθαλάσσια ζεύξη Λευκάδας - Αιτωλοακαρνανίας, ενώ στο παρελθόν υπήρχε και σχέδιο για την δημιουργία Υποθαλάσσιας Αρτηρίας στη Θεσσαλονίκη