Υποδορυφόρος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο υποδορυφόρος είναι ένας φυσικός δορυφόρος (ή τεχνητός δορυφόρος) που περιστρέφεται γύρω από έναν φυσικό δορυφόρο, δηλαδή ένα φεγγάρι ενός φεγγαριού. Δεν υπάρχουν γνωστοί φυσικοί υποδορυφόροι στο Ηλιακό Σύστημα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι παλιρροιακές επιδράσεις του πρωτογενούς σώματος (του πλανήτη, δηλαδή, που ένας δορυφόρος του έχει υποδορυφόρο) θα καθιστούσαν ένα τέτοιο σύστημα ασταθές.

Καλλιτεχνική αναπαράσταση της Ρέας με δαχτυλίδια

Η πιθανή ανίχνευση[1] ενός συστήματος δακτυλίων γύρω από το φυσικό δορυφόρο Ρέα του Κρόνου οδήγησε σε υπολογισμούς που υποδεικνύουν ότι πιθανοί δορυφόροι σε τροχιά γύρω από τη Ρέα θα είχαν σταθερές τροχιές. Επιπλέον, οι υποτιθέμενοι δακτύλιοι πιστεύεται πως είναι στενοί,[2] ένα φαινόμενο που συνήθως συνδέεται με την ύπαρξη μικρών δορυφόρων (shepherds). Ωστόσο, οι εικόνες που λήφθηκαν από το Κασίνι ειδικά για τον εντοπισμό υποδορυφόρων δεν κατάφεραν να ανιχνεύσουν τυχόν δακτυλίους που συνδέονται με τη Ρέα.[3]

Έχει επίσης προταθεί ότι ο δορυφόρος του Κρόνου Ιαπετός είχε έναν υποδορυφόρο στο παρελθόν. Αυτή είναι μία από τις πολλές υποθέσεις που έχουν προταθεί για να εξηγήσουν την ισημερινή κορυφογραμμή που παρουσιάζει ο Ιαπετός.[4]

Τεχνητοί υποδορυφόροι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολλά διαστημόπλοια έχουν τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη, συμπεριλαμβανομένων των επανδρωμένων σκαφών από το πρόγραμμα Απόλλων. Κατά το 2017 κανένα άλλο διαστημόπλοιο δεν βρίσκεται σε τροχιά γύρω από άλλους δορυφόρους, αν και δύο μη επανδρωμένες προσπάθειες έχουν γίνει για τον Φόβο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The Dust Halo of Saturn's Largest Icy Moon, Rhea – Jones et al. 319 (5868): 1380 – Science». Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2008. 
  2. «Saturn satellite reveals first moon rings – 06 March 2008 – New Scientist». Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2008. 
  3. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιουλίου 2013. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2017. 
  4. «How Iapetus, Saturn's outermost moon, got its ridge». Ανακτήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2010.