Υδραγωγείο των Σκοπίων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση

Συντεταγμένες: 42°1′25″N 21°25′7″E / 42.02361°N 21.41861°E / 42.02361; 21.41861

Υδραγωγείο των Σκοπίων
505 OldAqueductSkopje.jpg
Άποψη του Υδραγωγείου των Σκοπίων.
Είδοςγέφυρα, υδραγωγείο και αρχαιολογική θέση
Γεωγραφικές συντεταγμένες42°1′25″N 21°25′7″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Μπούτελ και Δήμος Κάρπος
ΧώραΒόρεια Μακεδονία
Έναρξη κατασκευής16ος αιώνας
Μήκος385 μέτρο/μέτρα
Υλικάπέτρα
Προστασίαheritage site in North Macedonia
Commons page Πολυμέσα

Το Υδραγωγείο των Σκοπίων (σλαβομακεδονικά: Скопски аквадукт‎) είναι πρώην βυζαντινό ή οθωμανικό υδραγωγείο, ευρισκόμενο σε απόσταση 2 χμ. βορειοδυτικά του κέντρου της πόλεως των Σκοπίων, πρωτεύουσας της Βόρειας Μακεδονίας. Αποτελεί ένα εκ των τριών, συνολικά, υδραγωγείων τα οποία αριθμούσε η περιοχή της Γιουγκοσλαβίας, καθώς και το μοναδικό στη Μακεδονία. Η ακριβής ημερομηνία ανέγερσής του είναι άγνωστη, ενώ είναι πιθανό να ανεγέρθηκε από τους Ρωμαίους ή τους Βυζαντινούς, ωστόσο θεωρείται πιθανότερο να ανεγέρθηκε κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα[1].

Διαδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πανοραμική άποψη του υδραγωγείου σε οθωμανική καρτ ποστάλ.

Το υδραγωγείο μετέφερε τα νερά πηγής της Σκόπσκα Τσρνα Γκόρα, ορεινό όγκο ο οποίος ευρίσκεται βορειοδυτικά της πόλεως, προς το Φρούριο των Σκοπίων. Διασχίζει την κοιλάδα της Σέραβα, μικρού ποταμού, ενώ, επίσης, διασχίζει υψομετρική διαφορά της τάξεως των 300 μέτρων. Η χρησιμοποιούμενη πηγή ευρισκόταν στο Μπάνιανε, χωριό ευρισκόμενο σε υψόμετρο 480 μέτρων, καθώς και σε απόσταση, περίπου, 10 χιλιομέτρων από τα Σκόπια[1]. Οι Οθωμανοί το χρησιμοποιούσαν για την παροχή νερού στα χαμάμ του Παλαιού Παζαριού των Σκοπίων[2].

Αρχιτεκτονική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα κατάλοιπα του υδραγωγείου αποτελούνται από 50 ενιαίες καμάρες, με ιδιαίτερα ανοιχτή στροφή, με τοιχοποιία αποτελούμενη κυρίως από πλατιούς πλίνθους και κονίαμα, καθώς και κροκάλη επί της εξωτερικής επιφάνειάς της, με εναλλαγές με διαζώματα αποτελούμενα από πλίνθους. Ορισμένοι αρχαιολόγοι εκτιμούν πως το υδραγωγείου είχε, αρχικώς, συνολικά 200 καμάρες[2].

Ανάπτυξη και διατήρηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μνημείο είναι φθαρμένο και διαβρωμένο από το πέρασμα του χρόνου, ενώ, επίσης, είναι απομονωμένο από την πόλη καθώς ευρίσκεται μεταξύ του Αυτοκινητοδρόμου M3 και του στρατοπέδου Ίλιντεν, το οποίο αποτελεί ιδιοκτησία των Ενόπλων Δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας. Ταυτόχρονα, δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό στους κατοίκους των Σκοπίων, ενώ, παράλληλα, δεν αποτελεί σημαντικό αξιοθέατο. Ωστόσο, υπάρχει πληθώρα σχεδίων με στόχο την αναστήλωση του μνημείου και την εκ νέου αξιοποίηση της συγκεκριμένης περιοχής, όπως μέσω της μετατροπής των στρατιωτικών εκτάσεων σε κατοικημένη συνοικία, με ταυτόχρονη ανάδειξη της κοιλάδας της Σέραβα[1].

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]