Μετάβαση στο περιεχόμενο

Τόνικ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο φθορισμός του τόνικ οφείλεται στην κινίνη που περιέχει.

Το τόνικ είναι αναψυκτικό ποτό. Αποτελείται από νερό με διαλυμένο διοξείδιο του άνθρακα (ανθρακούχο νερό), στο οποίο είναι διαλυμένη κινίνη. Αρχικά χρησιμοποιούνταν για να προστατεύει από την ελονοσία. Συνήθως έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κινίνη και σήμερα καταναλώνεται για την ξεχωριστά πικρή γεύση του. Συχνά χρησιμοποιείται σε κοκτέιλ και ιδιαίτερα στο τζιν τόνικ.

Η ονομασία του ποτού οφείλεται στις φαρμακευτικές του ιδιότητες που έχει η πικρή γεύση του. Η κινίνη προστέθηκε για προφύλαξη από την ελονοσία, καθώς αρχικά υπήρχε η πρόθεση να καταναλώνεται σε τροπικές χώρες.

Από το 2005 έχει παρατηρηθεί αύξηση στην αγορά του εν λόγω ποτού και μεγαλύτερη έμφαση έχει δοθεί στην χρησιμοποίηση αληθινής κινίνης σε αντίθεση με την γεύση κινίνης.[1]

Μερικές εταιρείες παρασκευάζουν τόνικ διαίτης με τεχνητές γλυκαντικές ύλες.

Στις ΗΠΑ υπάρχει ορισμένο όριο στην ποσότητα κινίνης που προστίθεται στο αναψυκτικό.[2] (83 mg ανά λίτρο). Η κινίνη χρησιμοποιείται επίσης για την θεραπεία στις κράμπες.[3] Ωστόσο, στις ΗΠΑ δεν ενδείκνυται η θεραπεία με κινίνη για τις κράμπες, χωρίς ιατρική συνταγή.[4]

Το τόνικ παρουσιάζει το φαινόμενο του φθορισμού υπό την επίδραση υπεριώδους ακτινοβολίας, εξαιτίας της κινίνης που περιέχει. Η κινίνη φθορίζει και στο απευθείας φως του Ηλίου.

  1. Premium cocktail mixers stirring interest. "Battle Creek Enquirer" 10-8-2010 ανάκτηση από:http://www.battlecreekenquirer.com/article/20100719/ENTERTAINMENT/100719003/Premium+cocktail+mixers+stirring+interest[νεκρός σύνδεσμος]
  2. «21 CFR §172.575 Quinine» (PDF). Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2008. 
  3. Mitterando, Dr. Jim. "Ask the Doctor: Nocturnal leg cramps Αρχειοθετήθηκε 2011-01-26 στο Wayback Machine.", The Patriot Ledger.
  4. United States Food and Drug Administration (11 Δεκεμβρίου 2006). «FDA Orders Unapproved Quinine Drugs from the Market and Cautions Consumers About Off-Label Quinine to Treat Leg Cramps». Ανακτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2009.