Τόνικ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ο φθορισμός του τόνικ οφείλεται στην κινίνη που περιέχει.

Το τόνικ είναι αναψυκτικό ποτό. Αποτελείται από νερό με διαλυμένο διοξείδιο του άνθρακα (ανθρακούχο νερό), στο οποίο είναι διαλυμένη κινίνη. Αρχικά χρησιμοποιούνταν για να προστατεύει από την ελονοσία. Συνήθως έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε κινίνη και σήμερα καταναλώνεται για την ξεχωριστά πικρή γεύση του. Συχνά χρησιμοποιείται σε κοκτέιλ και ιδιαίτερα στο τζιν τόνικ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ονομασία του ποτού οφείλεται στις φαρμακευτικές του ιδιότητες που έχει η πικρή γεύση του. Η κινίνη προστέθηκε για προφύλαξη από την ελονοσία, καθώς αρχικά υπήρχε η πρόθεση να καταναλώνεται σε τροπικές χώρες.

Από το 2005 έχει παρατηρηθεί αύξηση στην αγορά του εν λόγω ποτού και μεγαλύτερη έμφαση έχει δοθεί στην χρησιμοποίηση αληθινής κινίνης σε αντίθεση με την γεύση κινίνης.[1]

Μερικές εταιρείες παρασκευάζουν τόνικ διαίτης με τεχνητές γλυκαντικές ύλες.

Στις ΗΠΑ υπάρχει ορισμένο όριο στην ποσότητα κινίνης που προστίθεται στο αναψυκτικό.[2] (83 mg ανά λίτρο). Η κινίνη χρησιμοποιείται επίσης για την θεραπεία στις κράμπες.[3] Ωστόσο, στις ΗΠΑ δεν ενδείκνυται η θεραπεία με κινίνη για τις κράμπες, χωρίς ιατρική συνταγή.[4]

Φθορισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τόνικ παρουσιάζει το φαινόμενο του φθορισμού υπό την επίδραση υπεριώδους ακτινοβολίας, εξαιτίας της κινίνης που περιέχει. Η κινίνη φθορίζει και στο απευθείας φως του Ηλίου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

wiktionary logo
Το Βικιλεξικό έχει σχετικό λήμμα:
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Tonic water της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).