Τόμας Έμριχ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τόμας Έμριχ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση21  Ιουλίου 1953[1]
Βερολίνο
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααντισφαιριστής
Οικογένεια
ΤέκναMartin Emmrich

Ο Τόμας Έμριχ (γερμανικά: Thomas Emmrich), γεννημένος στις 27 Ιουλίου 1953 στο Ανατολικό Βερολίνο, είναι Γερμανός πρώην πρωταθλητής της αντισφαίρισης και σήμερα προπονητής.

Μεταξύ του 1970 και 1988, ο Έμριχ κέρδισε 47 τίτλους της Γερμανικής Λαϊκής Δημοκρατίας (Ανατολική Γερμανία), 16 στο απλό και 31 στο διπλό και μικτό. Δυστυχώς την εποχή που αγωνιζόταν η Ανατολική Γερμανία είχε αποφασίσει να προωθήσει μόνο τα αθλήματα που αφορούσαν τα μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι αθλητές της αντισφαίρισης δεν επιτρεπόταν να συμμετέχουν σε διεθνή τουρνουά εκτός των χωρών του ανατολικού μπλοκ και ήταν υποχρεωτικά του ερασιτέχνες, ενώ δεν συστάθηκε ποτέ εθνική ομάδα. Ωστόσο, κέρδισε ένα τουρνουά της ATP στη Σόφια το 1980[2][3], καθώς οι υπάλληλοι της Ανατολικής Γερμανίας δεν είχαν παρατηρήσει ότι είχε γίνει μέρος της περιοδείας της ATP. Μετά από αυτό το τουρνουά, η ATP τον κατέταξε στο Νο 482 στον κόσμο - η μόνη είσοδος αντισφαιριστή της Ανατολικής Γερμανίας στην κατάταξη της ATP[4]. Ήταν δεύτερος στο διπλό στην πανεπιστημιάδα της Σόφιας το 1977.

Αγωνίστηκε με την Εθνική ομάδα της Ανατολικής Γερμανίας στο κύπελλο Γκαλέα, τη μοναδική διοργάνωση αντισφαίρισης που συστάθηκε εθνική ομάδα, το 1970 και το 1971 όπου έφτασαν στα ημιτελικά[5].

Η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα ισχυρίστηκε ότι θα μπορούσε να γίνει ο κορυφαίος παίκτης της δεκαετίας του 1970[6]. Μετά την επανένωση της Γερμανίας το 1990 ο Έμριχ απέδειξε ότι θα μπορούσε να αγωνιστεί σε υψηλό διεθνές επίπεδο καθώς κέρδισε αρκετούς διεθνής τίτλους παλαιμάχων και πολλούς εθνικούς τίτλους μετά το 1990 σε διαγωνισμούς παλαιμάχων.

Παιδιά του, επίσης πρωταθλητές της αντισφαίρισης, είναι ο Μάρτιν Έμριχ και η Μανουέλα Έμριχ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 ATP website.
  2. tennisabstract.com
  3. «Ο Έμριχ στην ITP». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Ιουνίου 2015. Ανακτήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 2017. 
  4. «ATP World Tour profile». 
  5. Tennis als Leistungssport in der DDR
  6. Molitor, P. (20 November 1989). kicker Sportmagazin: σελ. 74.