Τομπίας Μάγερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Τωβίας Μάγερ)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Τωβίας Μάγερ
Tobias Mayer AGE 1799.jpg
Γέννηση 17  Φεβρουαρίου 1723[1][2][3][4]
Μάρμπαχ αμ Νέκαρ[5][6]
Θάνατος 20  Φεβρουαρίου 1762[1][2][3][4]
Γκέτινγκεν[7]
Υπηκοότητα Γερμανία
Επιστημονική σταδιοδρομία
Ερευνητικός τομέας Χαρτογραφία
Ιδιότητα αστρονόμος, μαθηματικός, φυσικός, χαρτογράφος και διδάσκων πανεπιστημίου
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τομπίας Μάγερ (Tobias Mayer, 17 Φεβρουαρίου 1723 - 20 Φεβρουαρίου 1762) ήταν Γερμανός αστρονόμος.

Κατέστη διάσημος αστρονόμος από τις σεληνογραφικές του μελέτες και τους περίφημους χάρτες της Σελήνης. Γεννήθηκε στην πόλη Μάρμπαχ αμ Νέκαρ της Βιττεμβέργης στη Γερμανία. Υπήρξε αυτοδίδακτος μαθηματικός. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη χαρτογραφία στο ινστιτούτο - εταιρεία χαρτογραφίας του Γ. Χόμαν στη Νυρεμβέργη. Κατά την παραμονή του εκεί εισήγαγε πολλές βελτιώσεις χαρτογράφησης, γεγονός που τον ανέδειξε ιδιαίτερα ώστε το 1751 να καταλάβει θέση στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν. Τρία χρόνια αργότερα ανέλαβε επιστάτης του αστεροσκοπείου του Πανεπιστημίου, θέση που διατήρησε μέχρι τον θάνατό του.

Εκείνο που τον έκανε ειδικά να ξεχωρίσει, περισσότερο από μισό αιώνα, ήταν η απασχόλησή του με την περιοδική ταλάντωση της Σελήνης, γνωστή ως λίκνιση (libration), επί της οποίας και εξέδωσε ιδιαίτερο σύγγραμμα το 1750. Αυτού ακολούθησαν άλλα, όπως το σύγγραμμα του το 1755 που αφορούσε την κίνηση και τις φάσεις της Σελήνης και τις κινήσεις του Ηλίου εκδίδοντας σχετικούς πίνακες.

Εκτός όμως από τα παραπάνω έργα, ο Τομπίας Μάγερ άφησε ένα πλούσιο αρχείο συγγραμμάτων εκ των οποίων τα περισσότερα δημοσιεύτηκαν μετά το θάνατό του. Ιδιαίτερα σημαντικές υπήρξαν οι σεληνιακές χαρτογραφήσεις που είχε ξεκινήσει με αρκετή ακρίβεια και οι οποίες και τον κατατάσσουν μεταξύ των πρώτων σεληνογράφων του σύγχρονου κόσμου.