Τυμπανοπνευμονία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
ΕιδικότηταΩτορινολαρυγγολογία Edit this on Wikidata
Ταξινόμηση
ICD-9381.7
eMedicineent/359

Η μόνιμη διάνοιξη της ευσταχιανής σάλπιγγας ή τυμπανοπνευμονία (Patulous Eustachian tube) είναι το όνομα μια σπάνιας φυσικής διαταραχής όπου η ευσταχιανή σάλπιγγα, αντί να μένει κλειστή (που είναι η κανονική της κατάσταση), διαλειπτικά παραμένει ανοικτή. Το αποτέλεσμα της διαταραχής αυτής είναι κάποιες λειτουργίες του ασθενούς όπως αναπνοή, ομιλία, κατάποση, καρδιακός παλμός, κτλ. να δημιουργούν δόνηση στο τύμπανο του αυτιού, δημιουργώντας μια ηχώ, περίπου σαν ο ασθενής να έχει έναν κουβά πάνω στο κεφάλι του.

Διάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολλοί ασθενείς δεν θα λάβουν σωστή διάγνωση επειδή τα συμπτώματα μπερδεύονται με το κρυολόγημα (συνάχι) ή με άλλες διαταραχές της ευσταχιανής σάλπιγγας. Η λήψη θεραπείας για συνάχι βάσει αυτής της λανθασμένης διάγνωσης επειδεινώνει την κατάσταση. Το σύμπτωμα που ξεχωρίζει εάν υπάρχει PET (Patulous Eustachian Tube) είναι η προσωρινή απουσία των συμπτωμάτων όταν ο ασθενής τοποθετεί το κεφάλι κοντά στα σκέλια του. Η παύση αυτή δεν εμφανίζεται στις άλλες διαταραχές της ευσταχιανής σάλπιγγας.

Πώς ακούγεται[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηχεί πολύ παρόμοια με τη συμφόρηση που προκαλείται από ένα συνάχι ή ένα κρυολόγημα. Εν τούτοις, υπάρχουν λεπτές διαφορές: (1) η επίδραση ηχεί ξηρότερη. Όταν έχετε κανονική συμφόρηση η αναπνοή σας και η ομιλία αντηχεί στο κεφάλι σας, αλλά κατασιγασμένη (δηλ. πνιχτή φωνή). Με PET ακούτε κάθε σας αναπνοή να αντηχεί στο τύμπανο αυτιών σας, και δεν είναι κατασιγασμένες. (2) Όλοι οι ήχοι στον έξω κόσμο ακούγονται το ίδιο. Οι φωνές άλλων ανθρώπων δεν είναι μπερδεμένες καθόλου, όπως είναι συνήθως με τη συμφόρηση. Μερικοί άνθρωποι είναι πολύ εξασθενισμένοι από τον αντιληπτό όγκο της φωνής τους, που αναγκάζει τους για να μιλήσουν πολύ ήσυχα.Το να ξαπλώσει ή να σκύψει κανείς μερικές φορές εξαφανίζει το πρόβλημα. Πολλοί άνθρωποι ξαπλώνουν για να μιλήσουν στο τηλέφωνο.

Πώς αισθάνεσαι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ευκολότερος τρόπος να διακριθεί η PET από τη συμφόρηση είναι από την αίσθηση που προκαλεί. Με PET δεν φυσάτε τη μύτη σας, και δεν αισθάνεστε οποιαδήποτε πίεση στο ιγμόρειο άντρο. Η αίσθηση στα αυτιά δεν είναι ότι είναι φραγμένα αλλά ξηρά. Επίσης, αν κάποιος δοκιμάσει τις κινήσεις που περιγράφονται πιο κάτω, και αυτές βοηθούν, πιθανόν να πρόκειται για PET, επειδή δεν κάνουν συνήθως τίποτα για τη κανονική συμφόρηση.

Πώς φαίνεται[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένας γιατρός εξετάζοντας το τύμπανο μπορεί να διαπιστώσει ότι κάθε αναπνοή δημιουργεί δόνηση σε αυτό. Κάτι τέτοιο μπορεί επίσης να διαπιστωθεί με τυμπανογράφημα, όπου παρατηρείται σημαντική μετατόπιση πίεσης.

Αθλήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι άνθρωποι που πάσχουν από PET μπορούν να βρουν τον αθλητισμό δύσκολο, καθώς η αυξανόμενη και δυνατότερη αναπνοή που δονεί το τύμπανο μπορεί να γίνει πολύ θορυβώδης και μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε μια περίοδο αυξανόμενης εμβοής μετά από το γεγονός.

Αιτία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το PET είναι μια φυσική διαταραχή. Οι ακριβείς αιτίες μπορούν να ποικίλουν ανάλογα με το πρόσωπο, εντούτοις η απώλεια βάρους είναι μια πολύ κοινή αιτία. [1] Η ευσταχιανή σάλπιγγα παραμένει κλειστή όταν υπάρχει εκεί ένας λιπώδης ιστός που την περισφίγγει και την κρατά κλειστή. Απώλεια βάρους, ακόμη και λίγο όσο 5 λίβρες, μπορεί να είναι αρκετή ώστε να αναγκάσει τον ιστό που περιβάλλει την ευσταχιανή σάλπιγγα να συρρικνωθεί. Αυτό μπορεί να ανοίξει την σάλπιγγα.

Η καφεΐνη, είναι επίσης μια σημαντική αιτία, δεδομένου ότι μπορεί να αφυδατώσει τον περιβάλλοντα ιστό. Η άσκηση κάνει το ίδιο πράγμα, αν και για ένα πιο σύντομο χρονικό διάστημα.

Η εγκυμοσύνη μπορεί επίσης να είναι μια αιτία PET λόγω των αποτελεσμάτων των ορμονών εγκυμοσύνης στην επιφανειακή τάση και τη βλέννα στο αναπνευστικό σύστημα. [2][3]

Θεραπεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προσωρινές Θεραπείες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γείρετε το κεφάλι σας στο πλάι ή ανάποδα.
  • Ξαπλώστε στην πλάτη σας.
  • Καθίστε σε μια καρέκλα και βάλτε το κεφάλι σας μεταξύ των ποδιών σας.
  • Πιέστε το σημείο του λαιμού όπου παίρνετε το σφυγμό σας για μερικά δευτερόλεπτα.

Καλύτερες Θεραπείες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κέρδος Βάρους [4]
  • Ξαπλώνοντας 4 φορές ημερησίως για 15 λεπτά με τα πόδια πάνω σε σκαλοπάτια ή μια καρέκλα - περίπου μισό μέτρο. Περίπου μέσα σε 2 εβδομάδες μπορεί να παρατηρηθεί βελτίωση.
  • Μη κάνετε γυμναστική κατά τη διάρκεια αυτού του προγράμματος.[5]
  • Jia-Wei-Gui-Pi-Tang [6] - ένα βοτανικό τσάι. (Αυτό θεωρείται εναλλακτική θεραπεία)
  • Μη πίνετε καφέ.
  • Αν το πρόβλημα θεωρείται ανυπόφορο μπορεί να πραγματοποιηθεί χειρουργικά επέμβαση (γέμισμα) στη σάλπιγγα (με λίπος, αφρό πηκτωμάτων, ή χόνδρο) ή εξαναγκασμός της σάλπιγγας να κλείσει (με καυτηρίαση), αλλά τέτοιου είδους επεμβάσεις δεν είναι πάντα επιτυχείς.

Μακροπρόθεσμες περιπλοκές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επειδή σε μια ωτοσκόπηση το PET φαίνεται όπως μια κανονική συμφόρηση, ένα αποσυμφορητικό φάρμακο που μπορεί να δοθεί, θα κάνει την κατάσταση χειρότερη. Η ευσταχιανή σάλπιγγα στηρίζεται στα κολλώδη ρευστά για να μένει κλειστή, και το φάρμακο θα ξεράνει τη σάλπιγγα κάνοντάς τη να παραμείνει ανοιχτή ακόμα πιο πολύ. Λόγω της σπανιότητας του συμπτώματος PET, ακόμη και ειδικοί ωτορινολαρυγγολόγοι μπορεί να κάνουν λάθος διάγνωση. Σε μερικές περιπτώσεις, οι γιατροί που έχουν δοκιμάσει κάθε θεραπεία καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο ασθενής έχει μια ψυχολογική παρά φυσική διαταραχή.


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

(A) Hori, Y., Kawase, T., Hasegawa, J., Sato, T., Yoshida, N., et al. (2006). Audiometry with nasally presented masking noise: Novel diagnostic method for patulous eustachian tube. Otol Neurotol, 27, 596-599.