Τσόλλιμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ένα Τσόλλιμα (επίσης γνωστό ως Τσιανλίμα, Σένριμα, ή Τσέολλιμα, κυριολεκτικά "άλογο χιλίων μιλίων") είναι μυθικό φτερωτό άλογο που προέρχεται από τα κινέζικα κλασικά κείμενα και συνήθως εμφανίζεται σε πολιτισμούς της Ανατολικής Ασίας και λέγεται ότι είναι πολύ γρήγορο και κομψό για να το ιππεύσει οποιοσδήποτε θνητός.

Κίνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχίζοντας γύρω από τον 3ο αιώνα π.Χ., τα κινεζικά κλασσικά κείμενα αναφέρουν το Μπόλε, έναν μυθολογικό ιππέα, ως δείγμα κριτικής αλόγου. Ο Μπόλε συσχετίζεται συχνά με το μυθικό τσιανλίμα (千里馬) "άλογο χιλιάδων μιλίων", το οποίο υποτίθεται ότι ήταν σε θέση να καλπάζει χίλια λι (περίπου 400 χλμ.) σε μια μόνο ημέρα (π.χ. Κόκκινος Λαγός). Το Τσιανλίμα ήταν μια λογοτεχνική κινεζική λέξη για ανθρώπους με λανθάνων ταλέντο και ικανότητα. Ο Σπρινγκ (1988:180) προτείνει: "Για αιώνες κινεζικής ιστορίας, τα άλογα θεωρούνταν ζώα ικανά να εκτελούν κατορθώματα που απαιτούν εξαιρετική δύναμη και αντοχή.[1] Πιθανώς είναι ο λόγος όπου από πρώιμες εποχές τα άλογα έχουν χρησιμοποιηθεί αλληγορικά για να αντιπροσωπεύσουν εξαιρετικά άτομα." Ο Μπόλε αναγνωρίζοντας ένα τσιαλίμα ήταν μεταφορικό για ένα σοφό κυβερνήτη που επέλεγε ικανούς σι "μελετητές-αξιωματούχους". Έτσι, ο (Χένρι 1987:28) γράφει ότι: "Οι ιδιοφυΐες στο σκοτάδι ονομάζονταν χιλιάδες άλογα λι που δεν είχαν ακόμη συναντήσει το [Μπόλε] τους".[2]

Ιαπωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κεϊτόκου Σενρίμα (Κιμ Γκε-ντοκ), επαγγελματικός παλαιστής μεσαίου βάρους στην Ιαπωνία, χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο "Σενρίμα" (η Ιαπωνική μορφή του Τσιανλίμα/Τσόλλιμα) για να αναφερθεί στις εκστρατείες Τσόλλιμα της Βόρειας Κορέας και να εκφράσει έτσι τη Ζαϊνίτσι Κορεατική κληρονομιά του.[3]

Βόρεια Κορέα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Άγαλμα Τσόλλιμα στη Πιονγιάνγκ συμβολίζει την πρόοδο της Κορεατικής κοινωνίας στην ταχύτητα του Τσόλλιμα.

Το Τσόλλιμα είναι σημαντικό σύμβολο στη Βόρεια Κορέα. Είναι το ψευδώνυμο της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Βόρειας Κορέας. Έδωσε το όνομά του στο Κίνημα Τσόλλιμα, το οποίο προωθούσε γρήγορη οικονομική ανάπτυξη, παρόμοια με εκείνη του κινεζικού Μεγάλου Άλματος προς τα Εμπρός και του Σοβιετικού κινήματος του Σταχανοβισμού. Μετά τον Πόλεμο της Κορέας, η χώρα έπρεπε να ξαναχτιστεί για να μπορέσει να λειτουργήσει ξανά. Για να επιταχύνει την κατασκευή, ο Πρόεδρος Κιμ Ιλ-σουνγκ επινόησε το σύνθημα "τρέξτε όσο η ταχύτητα του Τσόλλιμα".

Υπάρχουν πολλά αγάλματα αυτού του πλάσματος στην Πιονγιάνγκ, πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας. Το άγαλμα Τσόλλιμα συμβολίζει τον «ηρωισμό, το σταθερό, αγωνιστικό πνεύμα του Κορεατικού λαού και τις καινοτομίες και προχωρούν τόσο γρήγορα, με την ταχύτητα του Τσόλλιμα». Ο λόφος Μάνσου είναι η θέση ενός αξιοσημείωτου μνημείου που ολοκληρώθηκε στις 15 Απριλίου 1961. Το ύψος του είναι περίπου 46 μέτρα ενώ το μήκος είναι 16 μέτρα, μετρημένο από τη διάβαση προς την κορυφή του Κόκκινου Γράμματος της Κεντρικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος Κορέας αντιπροσωπεύοντας την εργατική τάξη.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Spring, Madeline K. (1988). «Fabulous Horses and Worthy Scholars in Ninth-Century China». T'oung Pao (74.4/5): 173–210. 
  2. Henry, Eric (1987). «The Motif of Recognition in Early China». Harvard Journal of Asiatic Studies 47 (1): 5–30 [28]. doi:10.2307/2719156. 
  3. Goodman, Lauren Seth (2006). Endless Punchers: Body, Narrative, and Performance in the World of Japanese Boxing. ProQuest. σελ. 442. 

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]