Τσόι Χονγκ Χι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τσόι Χονγκ Χι
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
최홍희 (Κορεατικά)
Γέννηση9  Νοεμβρίου 1918
Μιόνγκτσον-γκουν
Θάνατος15  Ιουνίου 2002
Πιονγιάνγκ
Αιτία θανάτουΚαρκίνος του στομάχου
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςΚοιμητήριο των Μαρτύρων Πατριωτών
Χώρα πολιτογράφησηςΒόρεια Κορέα (από 1979)
Νότια Κορέα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΚορεατική γλώσσα
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο Τζούο
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααθλητής του Τάε Κβον Ντο
καρατέκα
στρατιωτικός
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςυποστράτηγος και στρατιώτης
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Τσόι Χονγκ Χι (9 Νοεμβρίου 1918 - 15 Ιουνίου 2002) ήταν στρατηγός του νοτιοκορεάτικου στρατού και η σημαντικότερη φυσιογνωμία στην ιστορία της κορεάτικης πολεμικής τέχνης του Tae kwon do.

Πρώιμα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 9 Νοεμβρίου 1918, στην περιοχή Myong Chun της σημερινής Βόρειας Κορέας. Σύμφωνα με ιστορίες που αφηγούνται όσοι τον γνώρισαν και τον ακολούθησαν, ήταν ένα φιλάσθενο αλλά πεισματάρικο παιδί που αποβλήθηκε από το σχολείο σε ηλικία 12 ετών επειδή ηγήθηκε μιας διαμαρτυρίας ενάντια των Ιαπώνων κατακτητών. Κατόπιν τούτου, ο πατέρας του ανέθεσε σε έναν δάσκαλο να του διδάξει την τέχνη της καλλιγραφίας. Αναγνωρίζοντας την εύθραυστη σωματική του διάπλαση, ο δάσκαλος του του έδειξε τα πρώτα βήματα μίας κορεάτικης πολεμικής τέχνης, αυτής του Taekkyon.

Το 1937 πήγε στην Ιαπωνία, όπου σπούδασε αγγλικά, μαθηματικά και καράτε. Κατά την επιστροφή του στην Κορέα το 1942, επιστρατεύτηκε παρά τη θέλησή του στον ιαπωνικό στρατό. Αφού προσπάθησε να δραπετεύσει για να ενταχθεί στον Κορεατικό Απελευθερωτικό Στρατό, συνελήφθη και στάλθηκε στη φυλακή της Πιονγκγιάνγκ με την κατηγορία της προδοσίας. Απελευθερώθηκε τον Αύγουστο του 1945, λίγες μέρες πριν από την εκτέλεσή του[1].

Στρατιωτική δράση-Ίδρυση του TaeKwon Do[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχοντας ήδη διδαχθεί καράτε και Taekkyon, το 1946 ο Choi έγινε στρατηγός του νοτιοκορεατικού στρατού, του οποίου ήταν και ιδρυτής, εκπαιδεύοντας όσους ήταν υπό τις διαταγές του στη τέχνη του Καράτε. Τότε ήταν που κατάλαβε ότι έπρεπε να εμπλουτίσει και να αναπτύξει την εθνική πολεμική τους τέχνη τόσο σε τεχνικές όσο και σε πνεύμα. Έτσι ξεκίνησε την ίδρυση του Tae Kwon Do και μέχρι το τέλος του έτους 1955 είχε σχεδόν ολοκληρώσει την νέα αυτή κορεάτικη πολεμική τέχνη, μιας μεθόδου μάχης χωρίς όπλα που προορίζεται για αυτοάμυνα και συνδυάζει σώμα και μυαλό. Στις 11 Απριλίου του 1955 η νέα αυτή πολεμική τέχνη έλαβε κι επισήμως το όνομα της ¨Tae Kwon Do¨[2]. Ο ίδιος εκπαίδευσε instructors σε ολόκληρο τον στρατό της Νότιας Κορέας κι όταν πλέον το 1966 ίδρυσε τη Διεθνή Ομοσπονδία Taekwon-do (ITF), υπήρχαν ενώσεις σε όλη την Ασία, τη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Το 1971, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας, φοβούμενη ότι το Tae Kwon Do θα χρησιμοποιηθεί εναντίον της, αρνήθηκε να αφήσει την ομοσπονδία του στρατηγού Choi να διδάξει Tae Kwon Do στη Βόρεια Κορέα. Ο στρατηγός, θυμωμένος που η πολεμική τέχνη αντιμετωπιζόταν ως πολεμικό εργαλείο, εξορίστηκε οικειοθελώς και εγκαταστάθηκε στον Καναδά. Η Νότια Κορέα ίδρυσε μια αντίπαλη ένωση, την World Tae Kwon Do Federation (WTF), με έδρα τη Σεούλ. Χρησιμοποίησε το όνομα που επινόησε ο στρατηγός Choi, αλλά πολλοί από τους κανόνες και τις διαδικασίες του είναι διαφορετικοί.

Ο Choi Hong-hi αμφισβητήθηκε από πολλούς, συμπεριλαμβανομένων των αξιωματούχων της κυβέρνησης της Νότιας Κορέας οι οποίοι υποστήριζαν ότι η πολεμική τέχνη του Tae Kwon Do ήταν απλώς μία ανακατασκευή παλιών ασιατικών πολεμικών τεχνών. Ακόμη όμως και οι πιο σκληροί επικριτές του πιστώνουν στον στρατηγό το όνομα του Tae Kwon Do που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει τεχνικές με τα πόδια (Tae), τεχνικές με τα χέρια (Kwon) και τέχνη-τρόπος ζωής (Do).

Ο στρατηγός Choi πέθανε από καρκίνο στις 15 Ιουνίου 2002 στην Πιονγκγιάνγκ της Βόρειας Κορέας όπου κηδεύτηκε στο Νεκροταφείο των Πατριωτών Μαρτύρων με τιμές κράτους.

Εκτός από τον γιο του, Jung Hwa, ο στρατηγός Choi απέκτησε από τη σύζυγό του, Choi Joon Hee  δύο κόρες, την Sunny και την Meeyun καθώς και πολλά εγγόνια.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]