Τσόε Γιονγκ-ριμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Τσόε Γιονγκ-ριμ
11ος Πρωθυπουργός της Βόρειας Κορέας
Περίοδος
7 Ιουνίου 2010 – 1 Απριλίου 2013
ΠρόεδροςΚιμ Γιονγκ Ουν
ΠροκάτοχοςΚιμ Ιονγκ Ιλ
ΔιάδοχοςΠακ Πονγκ Τζου
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση20 Νοεμβρίου 1930
Βόρεια Κορέα
ΥπηκοότηταΒόρεια Κορέα
Πολιτικό κόμμαΕργατικό Κόμμα Κορέας
Θρήσκευμααθεϊσμός

Ο Τσόε Γιονγκ-ριμ (Choe Yong-rim) είναι πολιτικός από τη Βόρεια Κορέα και πρωθυπουργός από τις 7 Ιουνίου 2010 εώς τον Απρίλιο του 2013. Επίσης , έχει το αξίωμα του ανώτατου γραμματέα της Επιτροπής του Κόμματος Εργατών της Κορέας της Πόλης της Πιονγιάνγκ.[1] Διαδέχθηκε τον Κιμ Γιονγκ-ιλ στη διάρκεια μιας σπάνιας για τη χώρα συνεδρίασης της Βουλής.

Ως πρωθυπουργός, ο Τσόε ήταν αρχηγός κυβέρνησης και μπορούσε να διορίζει υπουργούς και αντιπροέδρους της κυβέρνησης, με την έγκριση της Βουλής. Επίσης, είναι αρμόδιος για την οικονομική και την εσωτερική πολιτική.[2] Επίσημα, ο Τσόε ήταν μέλος της τριανδρίας που κυβερνά τη Βόρεια Κορέα (αποτελώντας την εκτελεστική εξουσία) και η εξουσία του ήταν ισοδύναμη με το ένα τρίτο της εξουσίας του προέδρου σε προεδρικά συστήματα διακυβέρνησης. Την ευθύνη για τα εξωτερικά ζητήματα είχε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Κιμ Γιονγκ-ναμ ενώ αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων ήταν ο επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής για την Άμυνα, Κιμ Γιονγκ-ιλ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Choe Yong-rim της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).