Τσόε Γιονγκ-ριμ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Τσόε Γιονγκ-ριμ
Πρωθυπουργός της Βόρειας Κορέας
Περίοδος
7 Ιουνίου 2010 – 1 Απριλίου 2013
Πρόεδρος Κιμ Γιονγκ Ουν
Προκάτοχος Κιμ Ιόνγκ Iλ
Διάδοχος Πάνκ Πόκ Χού
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση 20 Νοεμβρίου 1930
Βόρεια Κορέα
Υπηκοότητα Βόρεια Κορέα
Πολιτικό κόμμα Εργατικό Κόμμα Κορέας
Θρήσκευμα αθεϊσμός

Ο Τσόε Γιονγκ-ριμ (Choe Yong-rim) είναι πολιτικός από τη Βόρεια Κορέα και πρωθυπουργός από τις 7 Ιουνίου 2010 εώς τον Απρίλιο του 2013. Επίσης , έχει το αξίωμα του ανώτατου γραμματέα της Επιτροπής του Κόμματος Εργατών της Κορέας της Πόλης της Πιονγιάνγκ.[1] Διαδέχθηκε τον Κιμ Γιονγκ-ιλ στη διάρκεια μιας σπάνιας για τη χώρα συνεδρίασης της Βουλής.

Ως πρωθυπουργός, ο Τσόε ήταν αρχηγός κυβέρνησης και μπορούσε να διορίζει υπουργούς και αντιπροέδρους της κυβέρνησης, με την έγκριση της Βουλής. Επίσης, είναι αρμόδιος για την οικονομική και την εσωτερική πολιτική.[2] Επίσημα, ο Τσόε ήταν μέλος της τριανδρίας που κυβερνά τη Βόρεια Κορέα (αποτελώντας την εκτελεστική εξουσία) και η εξουσία του ήταν ισοδύναμη με το ένα τρίτο της εξουσίας του προέδρου σε προεδρικά συστήματα διακυβέρνησης. Την ευθύνη για τα εξωτερικά ζητήματα είχε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Κιμ Γιονγκ-ναμ ενώ αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων ήταν ο επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής για την Άμυνα, Κιμ Γιονγκ-ιλ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Choe Yong-rim της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).